Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[inne]Gwarancja, modyfikacja wyglądu i wydajności?

saltes 08 Mar 2009 20:48 1323 5
    saltes
    Level 10  
    Witam. Nie wiem czy dobry temat ale mam pytanie czy jak mam komputer na gwarancji to czy mogę modyfikować wygląd i podkręcanie wydajności komputera ??? proszę o pomoc ponieważ mam już zamówione części.
    mgpentium
    Level 16  
    Wydaje mi się że to jednak nie ten temat. Ale po podkręceniu gwarancja idzie do kosza.
    iron64
    Level 41  
    Nic nie idzie do kosza.
    Możesz sobie kręcić i modyfikować, tylko przy modyfikacjach jeśli zmienisz coś mechanicznie, w sensie utniesz lub coś podobnego), to ten modyfikowany element traci gwarancję.
    Pisklak
    Level 16  
    Podkręcanie owszem, gorzej z moddingiem, bo z tego co mi wiadomo, jeśli zaczniesz ingerować w obudowę, tracisz na nią gwarancję, chyba że komputer kupiłeś jako zestaw, wtedy całkowicie gwarancja przepada. Pozdrawiam.
    mgpentium
    Level 16  
    Dobrze wiedzieć. Moj kuzyn po podkręceniu grafiki i procesora stracił gwarancje. Więc nie wiem co o tym myśleć.
    Mery84
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Najważniejsza sprawa w tej kwestii. Masz plombę na obudowie?
    Jeśli tak to daj sobie spokój. Naruszenie plomby wiąże się z utratą praw gwarancyjnych na cały zestaw.
    Inna bajka jeśli masz gwarancje na podzespoły, a nie na zestaw jako całość.
    Wtedy zgodnie z tym co pisze iron64 jeśli mechanicznie zaingerujesz w jakiś element tracisz prawa gwarancyjne.
    Podkręcając przykładowo kartę graficzną z poziomu systemu praw gwarancyjnych nie tracisz bo w jaki sposób udowodnią Ci podkręcanie? Zmiany zapisane są w plikach sterowników, a tych przecież nie oddajesz na gwarancję. No chyba, że oddasz cały komputer.
    Co do podkręcania procesora. Najlepiej robić to z biosu. Jednak jeśli coś nie pójdzie po twojej myśli i będziesz zmuszony zrobić reset ustawień na płycie to bez otwarcia obudowy jeśli masz zaplombowaną leżysz. Otwierając obudowę tracisz gwarancję.