Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Renault Laguna 97r.Benzyna. Klimatronik.Swieci servis?

koziolek1212 09 Mar 2009 10:42 6601 6
  • #1 09 Mar 2009 10:42
    koziolek1212
    Poziom 11  

    Witam Mam Lagunę 97r2,0 16V.Problem jest wtedy gdy ustawię na klimatroniku np.20stopni na opcję AUTO. Po chwili włącza się klima i na tym małym wyświetlaczy zapala się napis SERVIS. Po dłuższej chwili klima się wyłącza i servis też gaśnie.Jaka może być tego przyczyna. Zaznączę ze mam zepsuty czujnik temperatury zewnętrznej pokazuje mi w aucie na wyświetlaczu 30-40 stopni. Czy to ma coś wspólnego z klimą? Proszę o pomoc.Pozdrawiam Tomek

    0 6
  • #2 16 Mar 2009 21:00
    B-O-B-O
    Poziom 2  

    Witam.Też tak miałem i w 90% to jest wypalająca się kość wentylatora ktory pod schowkiem sie znajduje od stronki pasażera.Wyciągnąłem kość i przeczyściłem i hula.Drugie co może być to przekaznik za schowkiem,ale tu trzeba schowek rozebrac i na gorze po prawej jest przekaznik i tez jak bedzie zaśniedziały to może tak sie dziać.Czujnik temperatury do wymiany,znajduje sie w prawym lusterku,czyli od strony pasażera,ale ten czujnik to tylko i wyłącznie przyczyna pokazującej wysokiej temperatury.Nic niema do klimy.Pozdrawiam.:D

    0
  • #3 22 Mar 2009 09:21
    hornikeer
    Poziom 10  

    zgadzam się z tym że może to być wypalona kość wentylatora, o ile są z nim jakieś inne problemy, napisz czy działa na wszystkich biegach jak manualnie nim sterujesz, jeśli działa poprawnie to wymień ten czujnik temperatury zewnętrznej, przez niego też może wariować ponieważ klimatronik bierze informacje z 4 czujników temperatury, wewnątrz auta, ten na panelu sterowania, drugi jest w kokpicie, mirzy temperaturę zasysanego powietrza, trzeci na nagrzewnicy a czwarty to temperatura zewnętrzna, czyli wspomniany czujnik w prawym lusterku.

    1
  • #4 22 Mar 2009 10:27
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #5 30 Mar 2009 12:05
    koziolek1212
    Poziom 11  

    Czujnik temperatury zewnętrznej wymieniłem i dalej lipa. Ale ten problem pojawia się najczęściej tylko po odpaleniu auta,przypomnę że mam klimę automatyczną nie manualną. Po odpaleniu auta samo się włącza A.C i na wyświetlaczu pisze SERVICE Po chwili to znika. Tempwratura w aucie jest nastawiona np. 19 stopni. A żeby wyciągnąć tą kośc wentylatora to dużo jest zabawy????

    Dodano po 53 [sekundy]:

    A gdzie jest to złącze masowe????????

    0
  • #6 24 Gru 2009 22:37
    kobieta1
    Poziom 9  

    kolego tak sie może też dziać jeśli mało gazu w ukłagzie będzie-też jest czujnik koło sprężarki który klimy nie włączy-POWODZENIA!!!!!!!!

    0
  • #7 09 Kwi 2010 14:42
    pasztet7
    Poziom 9  

    Ja mialem to samo. Po napełnieniu okazało sie ze wsio jest ok. Niestety po niecalym miesiacu sytuacja sie powtórzyła. Na moje nieszczęście diagnoza była tragiczna - czynnik ucieka poprzez nieszczelną chłodnicę od klimy. Wrrr... prawie 600 zł nie moje, ale od tego czasu (ponad rok) wszystko działa bez zarzutu.

    0