Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Realizacja funkcji "idle" oraz "power down&qu

jacek13 09 Mar 2009 14:16 2206 6
  • #1 09 Mar 2009 14:16
    jacek13
    Poziom 15  

    Witam
    Proszę o informację w jaki sposób realizuje się funkcję "idle" oraz "power down" w procesorach AVR ATmel.
    Chodzi mi o szczegółowy sposób napisania komend w BASCOM AVR
    oraz jak ma być zrealizowana "strona zewnętrzna" mikrokontrolera.
    Pozdrawiam Jacek

    0 6
  • #2 09 Mar 2009 15:56
    dawid512
    Poziom 32  

    A kolega nie umie korzystać z google? Wystarczy wpisać model interesującego nas mikrokontrolera a pierwsze co znajdziemy to jego datasheet gdzie wszystko jasno opisane.

    0
  • #3 09 Mar 2009 16:02
    jacek13
    Poziom 15  

    Witam
    Kolega jak widać jest wszystko wiedzący, tylko po co bierze udział w "forum" ?
    Jak bym z datasheet wyczytał, to bym tak mądrym nie zawracał głowy.
    Chodzi o ogólne, jednocześnie wspólne dla AVR dane.
    Pozdrawiam tak wybitnego znawcę i dzięki za radę.
    Jacek

    0
  • #4 09 Mar 2009 16:07
    dawid512
    Poziom 32  

    Słuchaj ja nie napisałem tego aby pokazać co wiem a czego nie tylko głownie po to aby zachęcić cie do poczytania datasheeta. Owszem forum jest źródłem informacji ale również do pomagania osobom które mają problem z uc. Uwierz mi lepiej sam coś napisz, po testuj a w razie problemu pisz.

    0
  • #5 09 Mar 2009 16:20
    jacek13
    Poziom 15  

    Po co to "bicie piany".
    Z pisaniem programów w BASCOMIE AVR jakoś sobie radzę.
    Chciałem poznać i ewentualnie póżniej wykorzystać te funkcje "idle" oraz "power down". Popróbować oczywiście potrafię, tylko do tego potrzebne są "dane początkowe" które muszą być spełnione aby to działało. I o to mi chodzi.
    Pozdrawiam

    0
  • #6 09 Mar 2009 18:14
    wader_669
    Poziom 28  

    Moze napisz dokladniej o co chodzi? bo ja nie wiem co tobie napisac. Ze powerdown przerywa prace wszystkich timerow, stan pinow masz taki sam jak wchodzisz w powerdown, a budzisz procek za pomoca przerwan int, chyba za pomoca watchdoga tez mozesz. To wszystko jest napisane w nocie.

    (komus nie dzialaja zdjecia na elektrodzie?)

    0
  • #7 09 Mar 2009 18:52
    jacek13
    Poziom 15  

    Witam
    Podam prosty przykład programu w "BASCOM" i proszę o podanie zmian jakie należy wprowadzić, aby był "idle" oraz gdy "power down" i w jaki sposób wychodzić z tych stanów.
    Przykład programu:
    $regfile = "ATtiny2313.dat"
    $crystal = 8000000
    Config PortB.0 = 1 'wyjście na diodę LED
    PortB.0 = 1
    Config PortD.0 = 0 'wejście na mikrołącznik
    PortD.0 = 1
    Config Timer0 = Timer , Prescale = 256
    On Timer0 Odmierz
    Dim cykl As Byte
    cykl = 0
    Enable Interrupts
    Enable Timer0
    Counter0 = 6

    Do
    If PinD.0 = 1 Then 'gdy mikrołącznik rozwarty to ma być oszcędny
    'prąd - "idle" lub "power down"

    Else
    If PinD.0 = 0 and cykl = 125 Then 'gdy mikrołacznik zwarty to ma
    Toggle PortB.0 ' mrugać LED co 1s
    cykl = 0
    End If
    End If
    Loop
    End

    Odmierz:
    Counter0 = 6
    Incr cykl
    Return

    0