Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

HP Compaq 6715s - brak podświetlenia matrycy

ojciec_labiszyn 09 Mar 2009 23:23 2630 3
  • #1
    ojciec_labiszyn
    Level 11  
    W laptopie HP 6715s brak jest podświetlania matrycy. Dodatkowo trafił do mnie bez inwertera, a co za tym idzie nie mogę być w 100% pewien czy podłączam odpowiedni inwerter.
    Inwerter 1 - YNV-11 - na tym inwerterze matryca działa, ale ma bardzo słabe podświetlanie i nie można go rozjaśnić w żaden znany mi sposób

    Inwerter 2 - YNV-10 - inwerter wyciągnięty z innego, ale ten sam model laptopa, matryca nie świeci. Dodatkowo zamówiłem taki sam nowy inwerter i okazało się że na nowym o tych samych oznaczeniach też nie świeci matryca. (mimo tego że nie świeci to najprawdopodobniej taki inwerter był w laptopie nim go dostałem)



    I tutaj moje pytanie brzmi następująco: Jakie napięcia powinny być na wejściu inwertera?
    W naprawianym laptopie jest:
    pin 1 : 0V
    pin 2 : 0V
    pin 3 : 5,1V
    pin 4 : masa (zwarcie między pinem a minusem zasilania i metalowymi częściami obudowy)
    pin 5 : masa (zwarcie między pinem a minusem zasilania i metalowymi częściami obudowy)
    pin 6 : 19,6V (minimalnie większe od napięcia zasilania = 19V)
    pin 7 : 19,6V (minimalnie większe od napięcia zasilania = 19V)

    Poprawiłem miejsca lutowania cewek na płycie głównej, ale nadal objawy takie same. Obraz jest widziany na matrycy pod światło.

    Najprawdopodobniej brakuje mi zasilania 3,3V (?) , jeśli tak to gdzie je podpiąć? Na który pin?? Jeśli na piny 1 i 2 to czy ma to być napięcie z tego samego miejsca (czyli piny zwarte) i czy może być to podane z włącznika matrycy nad klawiaturą (tam występuje napięcie 3,3V)?
  • #2
    misiupan
    Level 35  
    Sprawdź taśmę miernikiem , możliwe że na zgięciu jest padnięta , do pracy inwertera potrzeba masy , zasilania , i dwa napięcia sterujące ON-OFF z pstryczka klapy i drugie jasność - w jednych jest regulowana napięciem w innych wypełnieniem impulsu , sprawdź po specyfikacji układu scalonego inwertera w jakich granicach ma być to napięcie - z reguły do 3,3 . v .
  • #3
    ojciec_labiszyn
    Level 11  
    Zapomniałem dodać że podłączałem już inną taśmę i efekt jest taki sam - brak podświetlania na jednym inwerterze i słabe podświetlanie na drugim. Więc taśmy są sprawne.
  • #4
    misiupan
    Level 35  
    Jak pisałem sprawdź taśmę, miałem 4 taśmy kupione jako sprawne i wszystkie 4 nie dawały jednego z sygnałów sterujących , sprawdź bez podłączonego inwertera czy są takie same napięcia na pinach , ewentualnie od sygnałów omomierzem do masy czy jest jakaś oporność . Jeżeli na 1000% wykluczysz taśmę to jedynie pozostaje podłączyć 2-3 volty na gniazdko inwertera - ustawiając tym samym poziom jasności.