Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Błąd w programie zapalającym diodę led.

ojciec10 10 Mar 2009 17:43 1269 6
  • #1 10 Mar 2009 17:43
    ojciec10
    Poziom 20  

    Witam, przyznam się że w programowaniu jestem zupełnie zielony.
    Chcę napisać prosty program który na razie zapali mi diodę led na czas nieokreślony. Procesor wybrałem 89c2051, piszę w bascomie 8051. Mój przykład programu który posklejałem z kilku innych to taki:


    $regfile = "89c2051.dat" 'najpierw określamy typ proca
    $crystal = 12000000 'definiujemy z jakim taktowaniem będzie pracował


    Config Portb = Input 'port b jako wejścia
    portb=&B00000000 'wszędzie stan spoczynkowy-0
    config portd=output 'pprt d jako wyjścia
    portd=&B0000000 'wszędzie stan spoczynkowy-0


    do 'pętla nieskończona

    If Pinb.0 = 0 Then 'jeżeli przycisk 1 wyciśnięty
    portd.0=1 'zapal diode
    elseif pinb.1=1 then 'jeżeli przycisk 2 wciśnięty
    portd.0=0 'zgaś diodę
    endif 'koniec bloku warunkowego

    loop 'koniec pętli

    End 'koniec programu



    " Config Portb = Input" przy tym poleceniu kompilator mówi że jest błąd?
    Co robię źle?
    Na początek należy określić typ procka, potem czestotliwość pracy, potem konfiguracja portów i tu leżę. Proszę o podpowiedzi do mojego słabo działającego programu.

    0 6
  • #2 10 Mar 2009 17:46
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • Pomocny post
    #4 10 Mar 2009 18:00
    sp3ots
    Poziom 35  

    Witam !
    Ojciec10, napisz proszę w jakim programie piszesz czy w Bascomie 8051, czy w Bacomie AVR ?
    Początek programu (dwie linie) jest Ok zakładając że to ma być AT89c2051, pozostała część jest z Bascoma AVR ( nie do tego procesora).
    Pozdrawiam. Stefan GG6293398

    0
  • Pomocny post
    #5 10 Mar 2009 18:01
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #7 10 Mar 2009 19:26
    ojciec10
    Poziom 20  

    Dziekuje za pomoc.

    0