Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Philips 32PW9528/12 chassis EM5 , brak działania

segal1 10 Mar 2009 18:06 2677 5
    segal1
    Level 21  
    Mam duży problem z Philipsem 32PW9528/12. Usterka jest następująca:świeci się dioda na niebiesko . Po próbie uruchomienia miga dioda także na niebiesko. Przetwornica STBY pracuje ok. W przetwornicy która podaje napięcie +B jest 12V. Po sprawdzeniu elementów w przetwornicy nie znalazłem żadnego uszkodzonego elementu. Po zwarciu bazy z emiterem tranzystora 7529 napięcie +B jest prawidłowe czyli +145V. Niestety nie startuje WN ponieważ nie ma sterowania H. Nie wiem czy działa jakaś protekcja czy jest uszkodzony blok SSB ? Przejrzałem wszystkie posty związane z tym modelem i nie znalazłem odpowiedzi na mój problem . Proszę o pomoc.
    segal1
    Level 21  
    Czy moja usterka jest aż tak rzadka ? Wiem , że to nie jest popularny telewizor , ale na pewno wielu naprawiaczy spotkało się z tym modelem. Czekam na wiadomości na temat mojej usterki.
    ballack
    Level 18  
    Witam, spróbuj wymienić D6407. Pozdrawiam.
    Anonymous
    Anonymous  
    segal1
    Level 21  
    U mnie dioda miga cały czas , nie ma przerw . Wymieniłem D6407 chodź napięcie na diodzie było 5,1V tak jak na schemacie. Czekam na dalsze podowiedzi. Dwa dni spędziłem z tym gratem a sytuacja o tyle jest zła , bo to jest OTVC moich rodziców.Czekam na dalszą pomoc.

Dodano po 44 [minuty]:

Przyjrzał się dokładnie jak miga dioda i co się okazuje miga 8 razy szybko a następnie 4 razy wolniej a potem cały czas szybko bez ustanku. Co to oznacza ?

Dodano po 21 [minuty]:

Znalazłem , że 8 razy to uszkodzony TDA9320 a 4 razy to złe napięcie 5V. Napięcie zmierzyłem w zasilaczu jest 5V ,ale po chwili jest wyłączane . Jeżeli chodzi o TDA to pozostaje tylko postawienie , ale nie chce mi się wierzyć , żeby scalak był uszkodzony.Chyba ,że ja źle odczytałem ten kod błędu.

Dodano po 2 [godziny] 4 [minuty]:

OTVC ruszył po podgrzaniu suszarką modułu SSB .Muszę go przelutować ciepłym powietrzem. Myślę ,że to pomorze. Po wejściu w tryb serwisowy wyświetliło się potwierdzenie ,że powodem jednego z błędów które mi sygnalizowała dioda jest pętla sprzężenia zwrotnego od poziomu czerni. Co widać na obrazie ponieważ zmienia się jasność świecenia. Mam nadzieje , że przyczyną nie jest kineskop ?
    segal1
    Level 21  
    Po prze lutowaniu modułu SSB OTVC startuje . Jeżeli chodzi o wizję to źle było połączone S-2 . W tym modelu jest dwu ogniskowa regulacja siatki tu były zamienione przewody .Temat zamykam.Dziękuje wszystkim za pomoc.