Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Bardzo prosty programator pamięci EEPROM 24Cxxx

lechoo 18 Apr 2004 13:33 225072 267
phoenixcontact
  • Układ jest maksymalnie uproszczony i składa się z 4 elementów biernych. Do programowania należy użyć programu IC-Prog: http://www.ic-prog.com
    Mój układ w praktyce działa dużo stabilniej od popularnego programatora JDM. Bez problemu zaprogramował kilka kości, z którymi JDM miał kłopoty.
    Schemat w załączniku. Ze względu na prostotę można zmontować układ "na pająka" w obudowie wtyczki DB9, a podstawkę DIL8 pod pamięć przykleić do obudowy. Gdy zamiast diody 1N4148 użyjemy diody LED to dodatkowo uzyskamy sygnalizację włączenia napięcia zasilającego pamięć.

Cool? Ranking DIY
    About Author
    lechoo
    Level 39  
    lechoo wrote 5154 posts with rating 505, helped 376 times. Live in city łódzkie. Been with us since 2002 year.
  • phoenixcontact
    cymbi
    Level 27  
    Jaki programator wybrać w tym programie? Jak skonfigurować ten program?
    Z góry dzięki.
  • phoenixcontact
    lechoo
    Level 39  
    W ustawieniach sprzętu programu IC-Prog wybieramy programator JDM. Opóźnienie możemy bez obaw ustawić na 1, co skróci czas zapisu i odczytu pamięci. Dodatkowo w opcjach programu w zakładce "I?C" należy zaznaczyć "Włącz MCLR jako Vcc". Przepraszam wszystkich, którzy mieli z tym problem.
    remiorn
    Level 18  
    Ciekawe.
    Tak się składa, że akurat mam problem z zaprogramowaniem dwóch kości. Co prawda LC a nie C, jednak to w tym przypadku (chyba) niczego nie zmienia.
    Dziś wypróbuję podanego schematu, jak dobrze pójdzie to jutro pogratuluję.
    Góral X
    Level 15  
    Złożyłem tego "pająka" i mam problem.
    Przy próbie odczytu pamięci pojawia się komunikat "Nie otrzymano potwierdzenia".
    O co chodzi?
    PS. Program skonfigurowałem wg zaleceń lechoo.
    lechoo
    Level 39  
    W razie problemów w IC-Prog'u jest fajna opcja Ustawienia/Sprawdź sprzęt. Zaznaczenie 'Włącz MCLR' włącza zasilanie programowanej kostki, sprawdź czy jest ok. 5V na diodzie Zenera. Również możemy w tym okienku (jak na załączniku) wymusić stany na linii Data i Clock, oraz zobaczyć stan linii wejściowej danych (powinien być taki sam jak stan wymuszany na Data Out).

W swoim programatorku mam dodatkowo zrobioną przetwornicę 5V/13V (pompa ładunkowa na 74HC04), dzięki czemu mogę programować również procesorki PIC16F84 i karty Goldwafer (przez złącze ISO).
    zhuln
    Level 17  
    Zrobiłem programator. Odczytuje, weryfikuje, lecz gdy próbuję zaprogramować pamięć 24C08 to coś mi nie wychodzi. Mam wsad TeleTech CT362 11AK20S. Programuję po raz pierwszy, może ktoś pomoże i pokaże krok po kroku jak zaprogramować tą pamięć?
    Z góry dzięki za pomoc.
    charnooh
    Level 11  
    Z FunProg/Phoenix nie dałem rady. Może przy JDM mi się uda...
    fujipp
    Level 11  
    Bardzo prosty i ciekawy.Czy ktoś mi powie czy zadziała na XP a jak tak to w jaki sposób trzeba uspawić IC-Proga.Z góry dziękuję i pozdrawiam
    sawic
    Level 13  
    To i ja dodam coś od siebie.

Powyższy schemat mi nie działał.
    Co ciekawe miałem za niskie napięcie na zasilaniu eeproma ( być może dlatego że użyłem czerwonego leda) i napięcie bliskie 12V na linii zegara. może moja płyta główna jakaś lewa jest.

W każdym razie diodę na zasilanie wstawiłem shotky'ego, który ma spadek napięcia tylko 0,2V i dodatkowo linie SCA i SDL zabezpieczyłem zenerkami 4V7. Wszystko pięknie działa.

Na Windowsie XP także. http://members.hostedscripts.com/board.cgi?user=icprog&a=read&read=1111148369 Tu jest wszystko wyjaśnione.

pozdrawiam
    lukashb
    Level 39  
    mi nie działa...jak podłączam do komputera to między 5 a 3 mam 12V tyle że na 5 mam + :? (chyba powinno być inaczej) a jak podłączyłem pod zewnętrzne 12V i dałem na 5 - dopiero wtedy zaczeło działać (dioda się zapaliła)...wszystkko dobrze złożone, doradźcie co zrobić :(

Dodano po 7 [minuty]:

już wiem o co chodzi...moja płyta jest jakaś lewa..bo na pinie 5 mam dodatnie napięcie a nie ujemne :?
    magikk17
    Level 14  
    jaką rolę pełni w tym schemacie dioda zenera ? Pozdrawiam Rafał
    magikk17
    Level 14  
    To nie pewniej 78L05 ? niż zener na którym ma się odkładać prąd z pł.głównej ? Problemy są z nowymi kompami, bo w kościach SMD na pł.gł od COM'a są inne rezystory zależnie od linii TX czy RX itd... Dlatego na jednym działa ok, a na innym inaczej, a przecież jeśli dla zenera mamy wcześniej rezystor to już jest spadek do 7V, czyli czasem na eeproma może iść ok 4V a nawet 3V, wiec to już za mało. Ja dałem zamiast zenerka 78L05 i działa zawsze i na każdym kompie od razu.
    Pozdrawiam Rafał
    sawic
    Level 13  
    a mi wlasnie z 78L05 nie dzialalo.
    byl za duzy spadek napiecia
    skotky zalatwil sprawe
    i jak juz wczesniej pisalem, napiecie na linii zegara bylo 12V i nic nie dzialalo. moze to wina mojej plyty glownej.
    dodanie zenerek rozwiazalo problem.

pozdro
    No Comprende
    Level 12  
    Mam taką samą sytuacje jak LukashB, czy wystarczy po prostu zamienić piny? A może dorobić jakieś zew. zasilanie? ?
    kocek
    Level 20  
    Witam.
    pozwolę sie dołączyć do tematu.Zrobiłem ten programator i chodzi mi ok.
    Pamięć SDA2546 programuje ok ale mam problem z zaprogramowaniem pamieci SDA2526 otóż przy weryfikacji wywala mi komunikat Błąd weryfikacji przy adresie 0000h,próbowałem z dwoma kostkami i jest to samo jedna to SDA2526-2 a drugaSDA2526-5.Prosze o jakąś podpowiedź bo w tym temacie jestem laikiem
    zipp
    Level 14  
    Zassij driver icprog.sys (ze strony ic-prog) przekopiuj do katalogu gdzie znajduje się plik icprog.exe. Po uruchomieniu programu przejdź do menu Settings/Options/Misc i zaznacz opcję "enable NT/2000 Driver"
    hefalumb
    Level 12  
    Wszystko zmontowałem w parę minut i działa programowałem pamięć 24WC65PI icprogiem i działa na 100% na laptopie Toshiba 300cds trzeba pamiętać o ustawieniach programu a będzie wszystko dobrze.:D
    MiSiEk#
    Level 20  
    Witam! Mam problem z tym układem! Ponieważ przy próbie weryfikacji,programowania lub odczytywania wywal błąd Że nie uzyskał potwierdzenia i że wystąpił błąd weryfikacji w adresie 0000h! Zato jak odłącze to cudo to idzie ale też wywal błąd weryfikacji w adresie 0000h:( No może być żle ? programtor czy program.... :??
    Chcę zaprogramować kostkę 24cl256 Microchipa :)

Pozdrawiam MiSiEk#
    pepsi_92
    Level 11  
    Mam dwa pytania ,ponieważ nie mam jak sprawdzić może mi ktoś powiedzieć gdzie w tym schemacie jest - znaczy na którym wejściu portu bo robie ze stabilizatorem.
    Drugie: Może mi ktoś podać rozmieszczenie nóg w kości eeprom? to znaczy odstęp pomiędzy nogami na szerokość i rozstaw pomiędzy kolejnymi np jak to:
    ______
    -| |-
    -| |-
    -| |-
    -|______|-[/u]
    cjbobo10
    Level 17  
    a jaki programator do nowych biosów
    MacGavor
    Level 1  
    Zrobiłem na pajączku i działa. Zczytałem pamięć 24c016 bez wylutowywania z radia. Wprawdzie nie udało mi się to IC-Prog'iem, bo nie doczytałem o włączeniu MCLR ale zainstalowałem PonyProg i poszło bez problemów. Wszystko na winXP.
    maro555_sti
    Level 11  
    qrcze panowie mógłby ktoś mo udostępnić dokładniejszy schemacik tego programatorka do eepromów, szczerze mówiąc raczkuję w tym temacie ale ten schemat z początku postu mało mi mowi, dokładnie potrzbowalbym scheatu programatorka uniwersalnego do eepromow począwszy od 24xx do 93xx litd. za odpowiedź i pomoc sredecznie dziękuję
    drucik13
    Level 14  
    Dlaczego ikonka do kasowania jest nieaktywna w programie IC-Prog.Wszystko działa pięknie tylko niemoge skasować zawartości pamięci.Pomocy
    djerzyk
    Level 13  
    witam, dożuce coś od siebie, właśnie programowałem (ic-progiem i programatorkiem123k z nowego elektronika http://www.nikomp.com.pl/zestawyK/K-1230.htm) 24c02 i za każdym razem wywalał błąd, próbowałem wszystkich wskazówek i nic, dopiero kiedy przypadkiem wyłączyłem opcje zapisu pakietowego (ustawianą domyślnie przy ładowaniu programu) w ustawieniach, opcjach, IC-ruszyło.
    A do programowania 93xx można dożucić małą przystawke i też chodzi
    Powodzenia.