Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

długo uruchamiające się procesy - również od połączenia ADSL

xflash 10 Mar 2009 21:04 1765 7
    xflash
    Level 11  
    Witam serdecznie
    Po uruchomieniu kompa (systemu Win.XP SP3) muszę odczekac jeszcze przynajmiej 1min żebym mógł ustanowić połączenie z internetem -modem ADSL (nie ważne jakiej firmy bo próbowałem na 3ch różnych i jest tak samo). Zauważyłem jednak, że ma to związek z jakimś innym dłużej uruchamiającym się procesem, a mianowicie: po odpaleniu Windowsa(i wszystkich ikonek na pasku) i kliknięciu prawym p. myszy na "Mój komputer" i "właściwości" trzeba dokładnie tyle samo odczekać (jak z tym połączeniem ADSL) żeby właściwości M.K. się pokazały. Gdy okno właściwości MojegoKomputera się pokazuje to dokładnie w tym samym momencie ustanawia się połączenie tel. ADSL.
    Nie jest to (jak widać) wielki problem, jednak czasem denerwujący - szczególnie gdy muszę coś szybko sprawdzić na necie.
    Co jest przyczyną takiego oczekiwania?

Uprzedzę odpowiedzi, że tak mój komp ma i nic się nie poradzi lub że zależy to od jego prędkości. -To nie tak.
    Z moich doświadczeń wiem już, że jakbym postawił XP'eka od nowa i nie robił aktualizacji Windowsowych to by tego problemu nie było. Jednak aktualizacje mam zrobione i jestem ciekaw w czym tkwi problem...??
    pozdrawiam
    mat_ed
    Level 43  
    Quote:
    Problem w tym że nie wiemy co tak długo uruchamia się wraz z windowsem [...]

W związku z tym, skorzystaj z BootLog XP.
  • Helpful post
    slvestr
    Level 32  
    A nie masz zainstalowanej drukarki jaką dawali za przedłużenie umowy z NEOSTRADĄ. Oprogramowanie do niej powoduje właśnie taki objaw jak długie oczekiwanie na połączenie ADSL.
    xflash
    Level 11  
    Tak, mam taką drukarkę (deskjet F2280) i rzeczywiście to jest ta przyczyna.
    Po odinstalowaniu oprogramowania HP od razu da się łączyć z netem.
    Wielkie dzięki slvestr :D

Ale czy da się coś zrobić żeby mając zainstalowane oprogramowanie od tej drukarki połączenie internetowe ADSL wybierało się szybciej? -może sam sterownik od drukarki bez tych wszystkich dodatków...?
    pozdrawiam
    slvestr
    Level 32  
    Jak same sterowniki zainstalujesz to oczywiście sprzęt będzie działał możesz sobie drukować normalnie a skanować w innych programach takich jak MsPaint, infraview i innych.

Dodano po 1 [minuty]:

Ale to chyba wina sterownika drukarki, a nie jej oprogramowania (choć mogę się mylić).
    xflash
    Level 11  
    nie, to nie wina sterownika. ściągnąłem sam sterownik ze strony HP, zainstalowałem i jest OK.
    Sprawa zatem wyjaśniona, jeszcze raz dzięki.
    pozdrawiam