Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Tempomat A4 2002

10 Mar 2009 21:27 4974 7
  • Level 11  
    Witam serdecznie zainteresowanych. Od dłuższego czasu próbuję bezskutecznie uruchomić sobie w moim samochodzie tempomat. Silnik 1.9TDI (EDC15). Do elektroniki w kierownicy (8E0 953 549 Q) dodałem przełączniki od tempomatu. Zmieniłem kodowanie na 241. Zegary (8E0 920 930 H) z wyświetlaczem monochromatycznym. Komputer pokładowy uruchomiony. W sterowniku silnika zalogowałem się z użyciem loginu 11463. Przeszukałem wszystkie znane mi fora dyskusyjne dot. audi i wszędzie jest taka sama procedura podawana. Mało tego do aktywacji użyłem nawet oryginalny tester AUDI. Niby powiedział, że aktywował, ale nie działa. Może jakiś problem z instalacją, ale patrząc do elsy pomiędzy kierownicą a sterownikiem silnika biegnie jeden przewód i takowy u mnie występuje. Posiadam Vag-Com'a w wersji 805.3. Proszę o podpowiedz jak to uruchomić.
    Pozdrawiam. GrzesiekN
  • Level 27  
    daj namiar na samochod cod silnika? skrzynia automat czy manual?
  • Level 27  
    czy dokadałeś jakieś przewody ?,o ile pamietam tam sie tylko zmienia przełącznik , pin w kostce jest oryginalnie i jest podłączony do ecu kierownicy a z tamtąd canem do sterownika silnika .Jak zakodowałes sterownik i licznik to jesli nie działa to trzeba wymienic sterownik elektroniki kierownicy bo kod przyjmie ale nie działa tempomat.nowy jak zakładamy od razu chodzi sprawa oprogramowania

    Dodano po 8 [minuty]:

    wiec jak wszystko pokodowane vasem i nie idzie to musisz wymienic ecu kierownicy ,licznika chyba nie kodowaem tylko w silniku sie wlacza funkcje i w elektronice kierownicy
  • Level 11  
    Posiadam w kierownicy elektronikę z rozszerzeniem Q na końcu. Mój znajomy posiada takie Audi tylko 2004 posiadający również w kierownicy elektronikę w wersji Q i działa mu to bez problemu. Tyle tylko, że jego tempomat jest fabryczny
  • Level 27  
    podjedz na vasa tym sprawdzisz wszystko sygnały z włącznika itd .itp ale z tego co pamietam trzeba w niektorych przypadkach wymienic ecu kierownicy albo zamień od kolegi
  • Level 11  
    Zamykam temat. Przyczyną nie działania mojego tempomatu był uszkodzony wyłącznik informujący o stanie położenie pedału sprzęgła (zwracał stale informacje o wciśniętym sprzęgle). Dla informacji osób które posiadają podobny problem. VAG->silnik (01)->kanal 6. Jest tam pole bitowe które przy wciśniętym pedale hamulca zwraca 011, a sprzęgle 100, oba na raz to oczywiście 111. Warto to sprawdzić. Pozdrawiam
  • Level 10  
    A co jeżeli nie ma tam, żadnego pola bitowego? Tak jest w moim przypadku, silnik AVJ 1.8t 150KM i nie działający tempomat. Żadne z wyświetlanych pól w kanale 006 nie jest bitowe. Czy jest jakiś inny sposób na sprawdzenie działania czujnika hamulca i sprzęgła (przy pomocy VAG-a)?