krzste79 wrote: witam
mam toyotę avensis 2.0 benzyna 147 KM rocznik 2004. na pokrywie napisane D4 vvti. planuję założyć do niej gaz i jak czytam tu na forum to niby nie można założyć instalacji.
No to mam dla Ciebie złe wieści.
Twój silnik jest wyposażony w bezpośredni wtrysk benzyny. Co oznacza, ze "zwykle" instalacje sekwencyjne odpadają.
Zasadniczym problemem są wtryskiwacze benzyny, które są chłodzone sama benzyna w czasie jej wtrysku.
Po pierwsze, nie wiem czy są instalacje dla takich silników Toyoty - wątpię. A jeśli to cena będzie oscylować w okolicy 8k.
Po drugie, licz się z tym, ze i tak będziesz mieć dotrysk benzyny by schłodzić wtryski benzyny, wiec praktycznie i tak w czasie jazdy zużywasz benzynę.
Nie wiem czy są, nie sadze instalacje które wtryskują gaz wykorzystując wtryskiwacz benzynowy.
Na 99% do Toyoty z D4 LPG założyć się nie da. Są specjalnie dedykowane instalacje [bo i komputer musi całością gaz + benzyna odpowiednio sterować] do
silników grupy VAG - TFSi.
Ale o Toyocie nie słyszałem
Sam planowałem zakup AVENSIS 2.4, ale gdy okazało się, że to silnik D4 (wtrysk bezpośredni) zrezygnowałem. Jedyne silniki, które można "gazować" to 1.6 i 1.8 w Ave II (a taka chyba masz).
Na 100% Qbox i Stag odpadają. Jeśli Twój mechanik nie wie, ze masz wtrysk bezpośredni i opowiada takie bzdury to dobrze radze, natychmiast zmień warsztat.
BTW: zapytaj go (w ramach testu) jak u Ciebie odbywa się regulacja luzu zaworowego. Jak Ci powie, ze hydrauliczne to jest partaczem a nie mechanikiem i niech nie dotyka Twojego auta!!!
Jak coś jeszcze, to pisz.