Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Co kupić Vectra B czy Mondeo mk1 - sprecyzowany wybór

j337 11 Mar 2009 08:56 7333 14
    j337
    Level 2  
    Witam Serdecznie

Proszę pomóżcie mi wybrać co lepiej kupić Vectre B czy Mondeo mkI. W grę wchodzą tylko te 2 samochody bo są one z dobrej (a nawet bardzo) znanej osobiście ręki. Oba są wychuchane, wypucowane, sprawdzone, zadbane, serwisowane bez oszczędności, użytkowane przez ludzi którzy mieli na ich punkcie świra, nie bite podsumowując 2 ideały bez żadnych przekrętów
    http://www.autocentrum.pl/gfx/katalog/340_1.jpg
    http://www.autocentrum.pl/gfx/katalog/992_1.jpg

Mondeo mk1 - rocznik 94, 220 tys przebiegu, hatchback, manual, 2.0 Benzyna 136KM, wściekła czerwień,
    Wyposażenie:
    el. Szyby (wszystkie 4),
    el. i podgrzewane lusterka
    el. szyberdach,
    el. fotele, sportowe recaro, podgrzewane i wentylowane
    2xpoduszka,
    ABS, ESP
    wspomaganie, centralny, halogeny
    ogólnie wszystko to co było w wersji ghia tyle że bez klimy i skóry
    stoi na 17 calowych felgach
    krótka historia: sprowadzony z rajchu od 6/7 lat w kraju
    CENA: ~5,5k zł

Vectra B (mk2) - rocznik 95, 180 tys przebiegu, sedan, automat, 1.8 Benzyna 116KM, zielony metalik,
    Wyposażenie:
    samo wyposażenie standardowe
    wszystko na korbki szyby, lusterka, szyberdach
    4xpoduszka
    ABS,
    wspomaganie, centralny, halogeny
    w środku bieda jeśli chodzi o wyposażenie
    stoi na 15 calowych felgach
    jednakże w środku ma zrobiony przez specjalistyczna firmę gdzieś tak 7-8 lat temu caraudio, wyciszona, gwizdki, 6x głośniki, 2x wzmacniacz, sub w bagażniku, radio , zmieniarka na 6 płyt wszystkie bebechy markowe clarion/jbl/alpine. Całość ukryta, jedyne co rzuca się w oczy to obita skrzynka po otwarciu bagażnika.
    krótka historia: kupiona i 2 lata jeżdżona w Polsce, następnie aż do dziś w Rajchu, okazjonalnie na wycieczkach w Polsce
    CENA: ~8,5k zł

Oba samochody to są w 100% fabryczne nie dotknięte jakimkolwiek tuningiem optycznym czy mechanicznym. Zaraz po kupnie chce w nich zainstalować gaz. Napiszcie czy lepszym pomysłem jest kupno mondeo czy nowszą Vectre ? Mondeo kusi wyposażeniem, mocniejszym silnikiem i o 3tys niższą ceną. Vectra ładniejszą sylwetką, automatem i dobrym caraudio.
    Anonymous
    Anonymous  
    czarny2012
    Level 10  
    witam.Ja bym wolał tego mondziaka ponieważ sam mam takiego i jest naprawdę dobry.Mam go z gazem sekwencyjnym i nieźle chodzi.
    kamil907
    Level 28  
    Jeśli ten egzemplarz mondeo ma w miare zadbane blachy to bierz. Vectry B nigdy bym nie kupił. Jeden znajomy sprowadził 2 lata temu z niemiec idealną i teraz ma już w podłodze dziury, że można ręke włożyć. Drugi znajomy kupił rok temu i już ma do zrobienia nadkola i progi. Ogólnie vectry B nie polecam, bardzo nieudany model pod względem blacharki.
    pawelgli
    Level 13  
    Ja bym kupił wectrę. Jeśli chcesz założyć gaz to koszt instalacji będzie zdecydowanie mniejszy, a i części tanie i łatwo dostępne. Jeśli chodzi o blachę to fakt rdzewieje bardziej niż polonez i trzeba tego pilnować bo jak tylko rdza wejdzie to juz koniec. Jeśli nie była bita to teoretycznie blacha powinna się trzymać, ale najlepiej jak byś miał ciepły garaż, bo jak bedzie stała po chmurką to rdza gwarantowana.
    660r
    Level 10  
    Ja także bym kupił vectre ze względu na koszty...
    cuba1313
    Level 16  
    Nie wiem dlaczego za te Vectrę tyle pieniędzy chcesz zapłacić. Przecież za 8.5 tysia możesz kupić ten sam model, tylko młodszy o 2-3 lata. Wydaje mi się, że trochę cena jest za duża. No ale wracając do tamatu to faktycznie Opelek goły. Zdecydowanie do gazoliny lepsza Vectra, silniki tolerują lpg bez problemu. Do niej założysz zwykły gaz za 1400 zł. i będziesz jeździł, do Mundka sekwencja - 2500zł. Wizualnie model Opla wydaje się sporo nowocześniejszy. Mój szwagier jeździ takim Oplem z 1994, 1600 16V. Autko przecież niedługo dostanie dowód osobisty, stoi kilka lat na dworze i nie ma żadnej plamki rdzy (jest w oryginale). Jeżeli ta, którą masz zamiar kupić jest malowana w fabryce w Niemczech, a nie w warsztacie u Turasa, bądź u Edka w stodole to myślę, że nie masz się czego obawiać. Podsumowując - Opel Vectra
    marcinek609
    Level 1  
    no ja tez zdecydowanie polecam vectre b bardzo komfortowe autko na gazie buja bezproblemowo i bardzo dynamiczne z 115kucykach:]
    co do mondeasa zwykly gaz do niego wlozyc porazka mul jak nic 1.6 16 90km:( nie ma czym minąć:(
    a do tego czesci same zawieszenie kupe kasy!!!do vectry szybko dostatniesz w wiekszosci sklepow od reki!!!nie najwazniejsza jest wypas opcja patrz na utrzymanie to sie liczy pozdro
    wojtek693304499
    Level 11  
    wybrałbym vectre b, z fordem mondeo mam niemiłe wspomnienia-strasznie awaryjny, więcej stał u mechaników jak mogłem nim jezdzić.
    Chudson
    Level 12  
    do vectry części są śmiesznie tanie, obydwa auta rdzewieją, ford więcej pali. co do komfortu to porównywalnie lecz w vectrze jakoś bardziej luksusowo mi sie zdaje. Moim zdaniem vectra !
    Anonymous
    Anonymous  
    czarekessi
    Level 1  
    niekturzy chyba niemaja pojecia o mondeo ja mam juz drugiego forda oba 1.8 16v oba z gazem drugiej generacji nie sekfencja pierwszym przejechalem 120 tys na gazie i zero problemow zero brania oleju itp drugi ma przejechane na gazie 70 tys i trez zero problemow duzo lepiej sie prowadzi od vektry pewniejszy w zakretach czesci zalezy gdzie sie kupuje orginaly nietakie drogie zamienniki dosc tanie jesli ktos niemial forda to niech sie lepiej niewypowiada natemat o ktorym niema pojecia
    andrzej lukaszewicz
    Level 40  
    Nie widziałem aut, ale ogólnie to vectra jest bardziej awaryjna, a silnik 1.8 116 koni to już chyba "grzechotec", który przy 200 tys często się wysypuje, chyba , ze ten automat go uratował, bo często te motory ciągną więcej oleju jak paliwa... Przy tej mocy w automacie będą słabe osiągi i relatywnie wysokie spalanie, choć jestem zwolennikiem automatów, ale w dużych motorach (najlepiej V-ki).
    Mondeo ma bardzo mocne i trwałe silniki, pod warunkiem prawidłowej eksploatacji ( dobry olej , swiece i przewody WN), a mój znajomy na zetec-u 1.8 zrobił 450tys. (w tym 200 tys na gazie -mikser, poźniej bloss) . Modneo jest moim zdaniem lepszym wyborem. Ponadto trakcja i hamulce lepsze w mondeo.

Za 8 tys to kupiłbym auto z 1997-2000 z ocynkowaną budą i nawet z dobrym dieslem ( jak ktoś lubi diesle)- polecam niedocenianą cytryne xsantia. Auto dobrze wyp[osażone w standarcie i wcale nie awaryjne i niedrogie w utrzymaniu, choć nie dla motoryzacyjnego prostaka- wymaga nieco wiedzy i kultury obsługi z wyprzedzeniem ew. problemów . Ale z tego co widzę u znajomych to ci z pozornie popularniejszymi autami maja więcej kłopotów niz ci z xantiami- a mam kilku znajomych , któży maja te auta od ponad 10 lat i dlatego polecam. Bardzo dobry stosunek jakośc /cena.

Nie słuchaj obiegowych opinii, zanim sam nie sprawdzisz...
    Polecam
    http://www.autocentrum.pl/oceny/citroen/xantia/ii/
    Przy tym aucie pozornie lepsza vectra to szmelc:
    http://www.autocentrum.pl/oceny/opel/vectra/b/
    A kupowanie dzisiaj tak starego auta pow. 15 lat napewno niesie ze soba gwarantowane problemy , pomimo zadbanego modelu .
    ak19
    Level 10  
    jeśli chcesz robić na olej to kup sobie vectre wszystkie ekoteki palą olej i to sporo. jeśli chcesz opla to tylko disla isuzu są nie do zajechania i co ważne palą w największe mrozy od szczała.
    Mirekc
    Level 12  
    sądze że vektra jest lepsz jeżeli chodzi o eksploatację i ceny części jeżeli chodzi o komfort w vektrze i fordzie podobni echoć w oplu siedzi się wyżej