Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Konfiguracja forum PHP by Przemo

massi 11 Mar 2009 12:20 6864 31
  • #1 11 Mar 2009 12:20
    massi
    Poziom 18  

    Witam,
    Na poczatek chciałbym napisać ze jestem zielony ze stawiania serwera i wgrywania stron na nim. No ale jakimś cudem mi się to udało. Założyłem sobie bezpłatne konto na yoyo.pl, wgrałem i zainstalowałem tam forum PHPBB by przemo.
    Ale mam takie pytanko, przegrzebałem cały internet i nie znalazłem odpowiedzi a jesli już były to pisane profesjonalnym językiem. Chodzi mi o to czy idzie zrobic cos takiego by urzytkownik który bedzie chciał odiwiedzic moja strone, by najpier zaakceptował swoją pełnoletność. Takie okieno wchodzę, wychodzę. Rozumiecie ??

    prosze o odpowiedz bo nie mam pomysłu kogo mógłbym sie o to zapytać.
    pozdrawiam :)

    0 29
  • Pomocny post
    #2 11 Mar 2009 12:54
    orzelpiotr
    Poziom 34  

    Ładujesz na serwer do katalogu forum plik index.html dajesz w nim dwa linki jeden "jestem pełnoletnie przekierowanie na forum" drugi "nie jestem pełnoletnie przekierowanie na ....."

    Modyfikujesz .htaccess ustawiając w "directory index" by automatycznie wybierany był index.html zamiast index.php

    0
  • #3 11 Mar 2009 13:00
    massi
    Poziom 18  

    acha ale mam pytanko do tego. jak dać do index.html te dwa pliki ?? i jak zmodtyfikowac plim htacces ??? jakims programem ?

    0
  • #4 11 Mar 2009 13:05
    orzelpiotr
    Poziom 34  

    Tworzysz plik "html" tak jak byś robił jednoplikową stronę internetową, przegrywasz ftp-em natomiast .htaccess edytujesz choćby notatnikiem, pewnie znajduje się w katalogu public_html na twoim serwerze.

    0
  • #5 11 Mar 2009 13:35
    massi
    Poziom 18  

    ok plik htaccess nalazlem ale az 4 takie pliki w takich lokalizacjach:
    phpBB_modified_by_Przemo\db\db_backup
    phpBB_modified_by_Przemo\cache
    phpBB_modified_by_Przemo\album_mod\upload\cache
    phpBB_modified_by_Przemo\album_mod\upload

    ktory zmodyfikowac??

    Dodano po 15 [minuty]:

    W dwoch tych plikach jest cos takiego <Limit GET POST PUT>
    Order Allow,Deny
    Deny from All
    </Limit>

    a w reszcie :
    Options -Indexes -ExecCGI -Includes

    0
  • #6 11 Mar 2009 13:40
    orzelpiotr
    Poziom 34  

    Na serwerze domyślnym katalogu WWW (lub coś takiego public_html) witryny nie w plikach forum.

    Dodano po 2 [minuty]:

    w .htaccess dopisz linę "DirectoryIndex index.html index.php"

    i nazwij swój plik "html" jako index.html

    0
  • #7 11 Mar 2009 14:00
    massi
    Poziom 18  

    acha acha, czyli mam sie zalogowac na serwer FTP gdzie wgralem tam wszystkie pliki z forum i pozmianiac w tym pliku .htacces tak?

    0
  • #11 11 Mar 2009 14:41
    massi
    Poziom 18  

    Dzięki wielkie :)
    wrzuciłem to na serwer i otworzyła sie strona tak jak powinno :) tylko ze jest problem ze nie wchodzi na moja strone. na onet wejdze ale na moja stronke nie :(

    masz tutaj link www.massi.yoyo.pl

    (w tym pliku podeslanym przez ciebie zmienilem url na massi.yoyo.pl)

    0
  • #12 11 Mar 2009 14:44
    orzelpiotr
    Poziom 34  

    zmień linka na "http://www.massi.yoyo.pl/index.php"

    0
  • #13 11 Mar 2009 14:49
    massi
    Poziom 18  

    oki dzięki wielkie za pomoc :) działa wyśmienicie :)
    dzieki jeszcze raz:)

    0
  • #14 12 Mar 2009 15:07
    massi
    Poziom 18  

    Jezcze mam jedno pytanko. Załozyłem sobie darmowa domene na tym serwerze yoyo.pl i pisze cos takiego :

    Domena została zalożona
    Gratulujemy! Domena została założona pomyślnie. Pamiętaj! Musisz wstawić kod weryfikacyjny do kodu HTML Twojej strony bezpośrednio po znaczniku <HTML>. Przekopiuj kod zamieszczony poniżej i wklej go we właściwym miejscu. Nie zapomnij, że kod musi zostać wklejony w jednej linii

    gdzie ja mam wpisac ten kod??

    Dodano po 45 [minuty]:

    acha, orzelpiotr, powiedz w jakim programie stworzyłeś ten index.html ??

    Chętnie bym sie tego nauczył a i chciałbym sprobowac troche zmodyfikować wygląd tej strony np dac jakies obrazki albo coś tylko w jaki sposob ??

    0
  • #15 12 Mar 2009 15:10
    orzelpiotr
    Poziom 34  

    Chyba chodzi o pierwszy plik na serwerze czyli pewnie nasz index.html Wklej ten kod zaraz za znacznikiem <html>.

    Dodano po 1 [minuty]:

    Adobe Dreamweaver CS3

    0
  • #16 15 Mar 2009 20:59
    massi
    Poziom 18  

    T znowu ja mam kolejny problem. na stronie www.massi.yoyo.pl gdy sie zaakceptuje 18lat i wejdzie dalej na forum. W lewym grym rogu jest obazek PHPBB by przemo jego rozszerzenie to .gif i mam teraz takie pytanie bochcialem zmienic obrazek, i wrzucic obrazek z rozszerzeniem .jpg. tylko w ktory plik musze zedytowac by otworzyl w jpg. a nie gif??

    0
  • #17 15 Mar 2009 21:42
    orzelpiotr
    Poziom 34  

    Rozpakuj instalacje na dysk po czym przeszukaj wszystkie pliki pod kątem nazwy obrazka na pewno się znajdzie.

    0
  • #18 15 Mar 2009 22:23
    massi
    Poziom 18  

    A jak to rozpakować?? i jaki to plik rozpakowac??

    0
  • #19 15 Mar 2009 22:45
    orzelpiotr
    Poziom 34  

    To co wgrywałeś na serwer FTP to było ówcześnie spakowane więc rozpakuj to archiwum przeszukaj pliki i na 100% znajdziesz miejsce odpowiedzialne za wyświetlanie loga. Z tego co wiem to zwykle ma to związek z plikami header.php ale mogę się mylić.

    0
  • #20 15 Mar 2009 23:14
    massi
    Poziom 18  

    znalazlem w pliku instal.php sciezke ktora odwoluje sie to tego obrazka loga phpbb_logo.gif i zmienilem na jpg ale nic nie dalo

    0
  • #21 15 Mar 2009 23:39
    orzelpiotr
    Poziom 34  

    Sama nazwa pliku powinna być już dla ciebie informacją - jest to plik odpowiadający za instalacje forum - nie pośredniczy on później w działaniu serwisu.

    0
  • #22 15 Mar 2009 23:43
    massi
    Poziom 18  

    w tamplates/unmods/unmods.css w tym pliku byl tez sciezka do tego obrazka z gif zmienilem na jpg i wszystko zniklo

    0
  • #23 15 Mar 2009 23:44
    orzelpiotr
    Poziom 34  

    overall_header.php linia 80 dla pliku logo_phpBB.gif

    0
  • #24 15 Mar 2009 23:45
    massi
    Poziom 18  

    td.title {
    background-image: url(images/phpbb_logo.gif);
    background-position: left top;
    background-repeat: no-repeat;
    height: 160px;
    font-size: 1px;
    color: white;

    takie cos jest

    0
  • #25 15 Mar 2009 23:51
    orzelpiotr
    Poziom 34  

    No nic dziwnego, że znikło skoro zmieniłeś plik źródłowy.

    Dodano po 5 [minuty]:

    board_setup_defaults linia 323 dla pliku portal_logo.jpg

    0
  • #26 16 Mar 2009 00:14
    massi
    Poziom 18  

    oki dzieki wielkie jeszcze raz, dziala :)

    0
  • #27 16 Mar 2009 19:15
    massi
    Poziom 18  

    Dużo już sie nauczyłem o forach oo ich działaniu przez ten czas. Ale teraz szukam w ustawieniach takiej opcji że dany urzytkownik bedzie mógł odwiedzić dane forum np po napisaniu 30 postów. W phpBB by przemo.

    Jeżeli ktos z was wie gdzie jest taka opcja to prosze o podpowiedz, bo wiem ze mozna recznie tak robic ale wtedy trzeba by monitorować każdego użytkownika pod względem ilości jego postów.

    Dodano po 5 [godziny]:

    mam jeszcze jedno pytanie

    jak wklejam ten skrypt:

    <a href="www.jakastamstrona.pl" rel="nofollow"><img src="www.jakistamobrazek.jpg"temat"></a>

    To dlaczego gdy go umieszcze na forum to obrazek jest jak sie kliknie na ten obrazek to wyskakuje nie link www.jakastamstrona.pl tylko www.adresdanegoforum.pl/www.jakastamstrona.pl

    0
  • #28 16 Mar 2009 21:51
    orzelpiotr
    Poziom 34  

    bo trzeba dać wcześniej "http://"

    0
  • #29 17 Mar 2009 21:10
    massi
    Poziom 18  

    Hej. mam jeszcze jedna myśle że juz ostatnią prośbe do Ciebie i do wszystkich uzytkowników foru którzy znaja sie na stronach.
    Dlaczego moja strona zaożona w yoyo.pl nie jest widoczna w google.pl ??? co mam zrobić zeby mozna było ją wyszukać? :(

    0
  • #30 17 Mar 2009 21:20
    orzelpiotr
    Poziom 34  

    Musisz ją dodać do Google - do tego musisz utworzyć konto na Google wejść w "Moje konto" następnie "Narzędzia dla webmasterów" Potem w pulpicie nawigacyjnym dodajesz witrynę.

    0