logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

2 podwójne wyłączniki schodowe - sposób połączenia

var_mix 12 Mar 2009 01:34 27459 18
  • #1 6270125
    var_mix
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam

Mam problem z połaczeniem schodowym dokladnie z dwoma wlacznikami dwu klawiszowymi. Moze kto mi pomuc i wyjasnic jak nalezy polaczyc puszki zeby jak w zalaczonym obrazku oswietlenie dzialalo prawidlowo ? dodam ze wszystkie kable sa 3 zylowe.

https://obrazki.elektroda.pl/32_1236817953.jpg
    Załączniki:
    • 2 podwójne wyłączniki schodowe - sposób połączenia Elektryka.jpg (13.88 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #2 6270133
    Duduś74
    Moderator - Na Wesoło HydePark
    Ocena: 224
    O jakich wyłącznikach piszesz ? tu potrzebujesz wyłączników krzyżowych .
  • #3 6270136
    var_mix
    Poziom 10  
    przepraszam zapomnialem dodac chodzi oczywiscie o wlaczniki krzyzowe. Mogłby ktos wytlumaczyc lub rozrysowac jak powinno wygladac połaczenie przewodow w puszkach ?
  • Pomocny post
    #5 6270143
    zubel
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 129
    Duduś74 napisał:
    O jakich wyłącznikach piszesz ? tu potrzebujesz wyłączników krzyżowych .
    Nie krzyżowe tylko podwójne schodowe
  • #7 6270150
    var_mix
    Poziom 10  
    czyli tym schematem moge spokojnie polaczyc dwoma podwojnymi wlacznikami schodowymi ?
    Załączniki:
    • 2 podwójne wyłączniki schodowe - sposób połączenia Elektryka 2.jpg (137.78 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #8 6270151
    elkard
    Poziom 36  
    Ocena: 253
    Owszem. Przy czym został on tak narysowany, aby jedna lampa była podłączona do jednej puszki a druga do drugiej.
    Gdybyś chciał aby obydwie lampy były podłączone do jednej z puszek należało by go nieco zmienić.
    Ale ogólna zasada jest prawidłowa.
  • #9 6270153
    var_mix
    Poziom 10  
    Wlasnie prubuje narysowac i wkleje do sprawdzenia czy dobrze mysle :)
  • Pomocny post
    #10 6270162
    zubel
    Warunkowo odblokowany
    Duduś74 napisał:
    Krzyżowe też mogą być
    Kolego w tamtym układzie są potrzebne dwa wyłączniki podwójne schodowe! Osobiście nie spotkałem się z krzyżowymi podwójnymi
  • Pomocny post
    #11 6270177
    elkard
    Poziom 36  
    Dobrze.
    Mój podobny. Tyle że ja doprowadziłem przewód fazowy do wyłączników po lewej stronie. Logiczniej będzie podłączyć przewód fazowy od tej strony od której przychodzi on z rozdzielni. Na moim rysunku przychodzi do lewej strony.

O jejku, a Twój rysunek już zniknął. ?
  • #12 6270182
    var_mix
    Poziom 10  
    zniknął bo wydawalo mi sie ze jest z bledem zrobiony. teraz cos takiego wydumalem. w pierwszej puszcze jest zasilanie i wyjscie na oswietlenie wiec wydaje mi sie ze musi byc powrot. chyba ze sie myle jak cos mnie poprawcie :)
    Załączniki:
    • 2 podwójne wyłączniki schodowe - sposób połączenia Elektryk 3.jpg (38.34 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #13 6270184
    zubel
    Warunkowo odblokowany
    miałeś dobry schemat!

Dodano po 2 [minuty]:

dobry
  • #14 6270185
    var_mix
    Poziom 10  
    dzieki chlopaki za pomoc
  • Pomocny post
    #15 6270186
    elkard
    Poziom 36  
    Ogólnie jest dobrze. Oczywiście te dwa przewody od lamp w puszkach mają być połączone.
    A praktycznie jak to ma wyglądać, to zależy czy jest to instalacja z puszkami górnymi czy bez, z której strony idzie zasilanie, z której lampy, można tu sobie to dopasować.
  • #16 6270189
    var_mix
    Poziom 10  
    instalacja jest bez puszek gornych, wszystko jest łączone w puszkach od włączników. Z tym schemacikiem moze sie obejdzie bez pożaru :)

Dodano po 8 [minuty]:

Powiedzcie jeszcze w jakim programie robicie takie ładne rysunki ?
  • #17 6270306
    elkard
    Poziom 36  
    Te rysunki to nie są robione żadnym CAD-em elektrycznym, tylko zwykłym PhotoFiltre. :wink:
    A jakim robił kolega Duduś74 ... nie wiem ? :wink:
  • #18 6270640
    Duduś74
    Moderator - Na Wesoło HydePark
    Ocena: 224
    zubel napisał:
    Duduś74 napisał:
    Krzyżowe też mogą być
    Kolego w tamtym układzie są potrzebne dwa wyłączniki podwójne schodowe! Osobiście nie spotkałem się z krzyżowymi podwójnymi

W tamtym układzie tak , ale w tym potrzebne są pojedyńcze . Ja narysowałem zasadę działania pojedyńczego układu, a podwójny różni się tym, że są to dwa układy pojedyńcze .pzdr

p.s . Schemat rysowałem programem " Ręka-skaner". :D
  • #19 6283874
    Krzyś33
    Poziom 25  
    Ocena: 104
    Witam proszę Panowie istnieje opcja "SZUKAJ" temat wyłączników schodowych i krzyżowych na forum był już wielokrotnie na forum.Proszę o litość!!!! Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy prawidłowego połączenia dwóch podwójnych wyłączników schodowych w instalacji elektrycznej z przewodami trzyżyłowymi. Poruszono kwestię różnicy między wyłącznikami schodowymi a krzyżowymi oraz ich zastosowania w układzie sterowania oświetleniem. Ustalono, że do opisanego przypadku potrzebne są dwa podwójne wyłączniki schodowe, a schemat połączeń powinien uwzględniać zasilanie i powrót do lampy w odpowiednich puszkach. Wskazano, że instalacja bez puszek górnych wymaga łączenia przewodów bezpośrednio w puszkach wyłączników. Podkreślono, że ogólna zasada działania polega na połączeniu dwóch pojedynczych układów schodowych, a schematy można dostosować do konkretnego układu zasilania i rozmieszczenia lamp. Wskazano także na dostępność licznych schematów i dyskusji na forum elektroda.pl oraz na użycie prostych programów graficznych, takich jak PhotoFiltre, do tworzenia schematów połączeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA