Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zmywarka Whirlpool ADG 944 - wypalony moduł

fercik 12 Mar 2009 11:21 7382 9
  • #1 12 Mar 2009 11:21
    fercik
    Poziom 10  

    Zmywarka kupiona na allegro nie załączała się ,świeciły diody nr.programu.Na płycie modułu sterującego były upalone ścieżki LN doprowadzające zasilanie do modułu oraz triak TC2 od pompy wylewającej wodę DPM. Po naprawieniu w/w usterek zmywarka działała
    poprawnie. Po jakimś czasie zmywarka stawała w czasie zmywania wylewała wodę i migała bez przerwy lampka START. Po kilku krotnym załączaniu i wyłączaniu zmywarka potrafiła się załączyć. Po włączeniu testu serwisowego zmywarka wybiła bezpieczniki w zmywarce było dużo pary na panelu świecą diody nr.programu ,wskaźnik braku soli i na stałe lampka START, nic nie reaguje nie można załączyć.
    Na module sterującym spalony triak TC2 od DMP i opory R42 R14
    Mierzyłem czujnik NTC i ma ok.60 KOM przy temp. pokojowej po nalaniu gorącej wody z czajnika spada do 10 KOM.czy ktoś może podać wartości oporników R14 i R42 oraz jaka ma być oporność NTC. Proszę o sugestie odnośnie naprawy dzięki. Nr serw.8542 944 01 120

    0 9
  • #2 12 Mar 2009 20:17
    TONI_2003
    Moderator

    Witam.
    Może jednak najpierw zamieść kilka fotek dobrej jakości to może prędzej pomoże znaleźć te elementy... :D

    0
  • #3 12 Mar 2009 21:18
    fercik
    Poziom 10  

    Dłączam zdjęcia modułu
    oporniki R14 podstawiłem 370 OM a R42 2 KOM
    Triak TC-2 podstawiłem BT139 i dałem radiator po tej wymianie elementów zmywarka nie uruchamia się cały czas świeci lampka wyboru programu lamka start i lampka braku soli.Na płytce jest zasilanie 5.6V i 14V
    Zmywarka Whirlpool ADG 944 - wypalony moduł

    0
  • #4 12 Mar 2009 21:32
    andrzej1959
    Specjalista AGD

    Witam.
    R42- 390Ω
    R14-2 kΩ
    NTC 68 kΩ

    0
  • #5 13 Mar 2009 06:54
    fercik
    Poziom 10  

    Dzięki za odpowiedź mam zamienione opory kolejnością. Sprawdzę jaki to da efekt i napiszę.

    0
  • #6 13 Mar 2009 15:49
    fercik
    Poziom 10  

    Po wymianie oporów zmywarka działa tak:
    świeci brak soli
    można ustawić program zmywania
    nie świeci lampka start
    nie można załączyć zmywarki przyciskiem start-nie reaguje
    cały czas wylewa wodę
    dodam że czujnik zalania zmostkowany a NTC jest sprawny
    Próbowałem przytrzymać przycisk start i załączyć zmywarkębez efektów.
    Czy to już koniec modułu sterowania ?

    0
  • #7 13 Mar 2009 16:07
    ROBSON33
    Moderator AGD

    fercik napisał:
    Po wymianie oporów zmywarka działa tak:

    cały czas wylewa wodę
    dodam że czujnik zalania zmostkowany

    zdejm mostek

    0
  • #8 13 Mar 2009 20:11
    fercik
    Poziom 10  

    Mostek na czujnik zalania założyłem aby wyeliminować ewentualne jego złe działanie

    0
  • #10 14 Mar 2009 07:38
    fercik
    Poziom 10  

    Ze schematu wynika że czujnik zalania LS6 w czasie normalnej pracy jest zwarty i dostarcza zasilanie po żyle N do elektrozaworów WV2 i WV1 natomiast gdy zmywarka jest zalana pod czujnikiem to wtedy czujnik zalania LS6 robi przerwę. Mierzyłem ten czujnik i zachowuje się tak jak napisałem.
    Zdjąłem ten mostek ale to nic nie zmieniło. Zmywarka dalej cały czas wylewa wodę i nie można jej załączyć

    0
  Szukaj w 5mln produktów