krzysiek2987 wrote: Warystory to dobra rzecz są stosowane w odgromnikach na liniach wysokiego napięcia jako stos zmiennorezystancyjny jest to jedno z nowoczesnych rozwiązań i zapewnia dobrą ochronę i niezawodność miałem niedawno labolatorium na ten temat.
może jeszcze podasz wartości napięć? I przyłożysz je do telewizora?
Dodano po 4 [minuty]: DmasterR wrote: powiedzmy przepięcia jakie występują na np. na wsi, gdzie zasilanie jest często odłaczane. Dlatego chce uchronic mój LCD, komputer . Zamierzam włożyć do listwy gniazd (przedłużacz) warystor, który słyszałem ze ochrania urządzenia
musisz się w końcu zdecydować o jakie przepięcia ci chodzi. Bo wg mnie to na wsi i w mieście one bywają podobne.
jeżeli chodzi ci o przepięcia wywołane wyładowaniami atmosferycznymi, to odpowiedź podał
michcio:
Quote: Przepięć to się pozbywamy w ten sposób, że w rozdzielni głównej montuje się ogranicznik przepięć typu B, w miejscowej C (lub jeśli jest w domu jedna, to klasę B+C zintegrowaną), a przy samym urządzeniu typu D (czyli listwa przeciwprzepięciowa za ~>100 zł lub normalny D zintegrowany z gniazdkiem lub pod gniazdko za powiedzmy 200 zł.
Oczywiście instalacja musi mieć 3 przewody, musi byc uziemiona i to bardzo dobrym uziomem o rezystancji poniżej 10 Ohm.
Natomiast wyeliminowanie przepięć innego typu, to zajęcie nie dla amatorów.
Sam warystor w listwie zasilającej, to raczej ozdoba niż realne zabezpieczenie. Tym bardziej, że w większości chińskich listew nie ma go w ogóle.