Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

LEXUS CB5489- GŁOSNO PISZCZY TRAFO LINII BRAK OBRAZU I FONI

jozele 05 Dec 2002 11:51 1719 6
Tespol
  • #1
    jozele
    Level 11  
    Podejrzewam trafo linii ,choć nie mam pewnosci,po wylutowaniu nie widac na budowie trafo linii DNFF2003 żadnych sladów smażenia,
    odkształcen zywicy,sladów przebic.nie ma pęknięc ferytu Anoda kinolu otrzymuje wysokie napięcie . Mocno grzeje się tranzystor BUT11 Q606
    w obwodzie zasil 110v szeregowo BUT11 K-E tranz lini 2d1555 Q305)
    Chyba przeciązenie zasilania odchyl poziom.
    Napięcie zasilania lini ok 110v .Przetwornica po obiciązeniu
    zarówką 75w i odłączeniu zasilnia obwodów lini ,daje 105-120v
    reguluje peerkiem napięcie.nie piszczy .Nie mam schematu , moze ktos z
    doswiadczonych kolegów zasugeruje czy to trafo albo cos innego.
    JOZEF
    [28-30.06.2022, targi] PowerUP EXPO 2022 - zasilanie w elektronice. Zarejestruj się za darmo
  • Tespol
  • Tespol
  • #3
    jozele
    Level 11  
    odłączałem wtyk cewek poz i pion .zapiszczał na 1 sekund i cisza.
    ponowne włącz zasil -objaw się powtarza jak wyzej.pewnie brak
    obciązenia traf oodchyl poziom.nie mam podobnych indukcyj cewek.czy mozna zastąpic cewką od ruskigo ELEKTRONA 282 ?
  • #4
    jozele
    Level 11  
    Podłączyłem inne podobne cewki odchylania i tak samo piszczy ,tez
    napiecie zasilania obnizone do 60V.Po 10 minutach przestaje piszczec i brak wysokiego napiecia.odłączyłem obwody zasilania
    z tego trafo lini (czy nie obciązają trafo)i dalej piszczy.Czy te objawy swiadczą o wadzie trafo ,czy innych elementów kondenasatoty, 2sd1555.itp? Które?Co ten pisk swiadczy ,czy
    zmiana czestotliwosci generatora linii H.Czy to wzrost obciązenia
    trafo powoduje zmianę warunków pracy trafo. Nie mam występował
    od roku po włączeniu ,pózniej zanikał po kilka krotnym wył ,włąćz siec. czy to napewno trafo, moze ktos miał podobną usterkę
    jozef
  • #5
    jozele
    Level 11  
    Bład w zdaniu powinno brzmiec: nie mam oscyloskopu aby to
    sprawdzic.co ciekawe taki pisk występował od roku ,ale
    po wył,włącz zasilania 220v pisk zanikał.Teraz ta usterka
    jest na stałe. jozef
  • #6
    witt69
    Level 23  
    Nie Masz oscyloskopu...szkoda,ja bym jednak postawił na trafo-lini,mógł powstać niewielki skrót w cewce,przy odłaczeniu cewek odchylania, zmniejsza się pobór prądu z trafa,stąd tez może zanik pisku.
    Może tez być zwiększona częstotliwość imp.H sterującego i też będzie taki efekt,miałem kiedyś przypadek ze z TDA8362,wychodziło około 40Khz...jeśli nie masz również miernika częstotliwości,pozostaje Ci tylko podmiana elementów.
  • #7
    jozele
    Level 11  
    Podłączałem imp.H do innego TV i działa OK.A imp .H z innego TV do Lexusa tez
    OK odchyl,poz.Wymieniłem elka 160V,2sd1555 na bu508d,
    w obw. zasil 5V podlutowałem luty stabiliz 5V to pomogło.Tv ok działa.
    Dziękuje za podpowiedzi joz