Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Panasonic kx-ta616, przyjścia linii miejskich

jaktotakto 19 Apr 2004 08:55 4257 14
    jaktotakto
    Level 12  
    taki problem ... czy i jak można ustawić by przyjścia z linii miejskich spadały na grupę poszukiwawczą (hunt group) i czy w ramach tej grupy następnie jest możliwe przełączanie po czasie w przypadku nie odebrania przez pierwszego na drugiego w grupie a potem trzeciego? ... pozdrawiam
    cici
    Level 17  
    Programujesz dzwonienie na potrzebnych portach a następnie opóżnienie w kodzie 411 0,5,10,15s
    jaktotakto
    Level 12  
    tak właśnie zrobiłem ... z tym że tak adresujemy poszczególne porty-wyposażenia a mi chodzi o zaadresowanie grupy ... pozdrawiam
    pieterek
    Level 18  
    system pozwala na stworzenie 8 grup ab. wew.Musisz zaprogramować grupę /pr.600/fabrycznie wszystkie porty grupa 1,oraz grupę przełączania dzwonienia/pr 100/i typ przełącznia dzwonienia/pr101.Pytanie czy masz disę?pOZDRAWIAM pIETEREK
    jaktotakto
    Level 12  
    tak disa jest ... grupy potworzyłem (600),(100) i (101) ... tylko nie wiem, jak już to wszystko mam, jak skierować konkretną linię na tę konkretną, jedną z grup ... myślałem, że może pójdzie poprzez (414) i wybór UCD a dalej numer grupy (wcześniej określiłem te grupy jako UCD za pomocą (520)) ale jakoś mi to nie zadziałało ... dziękuję za zainteresowanie i czekam na dalsze wskazówki ... pozdrawiam
    pieterek
    Level 18  
    Witam.Jeżeli masz disę to ustaw w programie 500 tryb With AA ,a w programie 501 numery automatu obsługowego np 1,2,3,4,5,6,7,8.0 i9 to numery do operatora lub wyjście na miasto.Abonent po zgłoszeniu disy wybiera np1 dzwonia aparaty przypisane do 1grupy np porty 02,06,09 itd,wybiera 2 dzwoni 2 grupa porty np13,15,19 itd.Pozdrawiam
    jaktotakto
    Level 12  
    ok ... w sumie masz rację ... tak by to można zrobić ... należałoby tylko jeszcze nagrać zapowiedzi i szlussssss ... ale jeszcze jedno pytanko ... w przypadku który opisałeś jest konieczna interakcja z dzwoniącym użytkownikiem ... a czy można zrobić by automat to zrobił bez czekania na wciśnięcie odpowiedniego klawisza przez dzwoniącego ... wszystkim dziękuję jeszcze raz za pomoc ... pozdrawiam
    pieterek
    Level 18  
    Hej.Napisz ile masz miec grup,z jakicz portów,ile linii miejskich .Jak pracuje disa/tz dzien,noc,przerwa obiadowa i czy miasta są w pbx. Witka
    jaktotakto
    Level 12  
    witam ... sytuacja jak następuje ...

5 linii miejskich, nie są w pbx
    3 grupy (1: porty 06,09,10,11,14,15, 2: porty 01,03,04, 3: port 102 [tu w sumie można bez grupy ale co tam])
    disa pracuje tylko w jednym trybie
    linie 03,04,05 przychodzą na grupę 1, linia 01 na grupę 2, linia 02 na grupę 3
    przełączanie w grupach po czasie na kolejnego jej użytkownika

to byłby mój wymarzony punkt docelowy ...

pozdrawiam
    pieterek
    Level 18  
    Jeszcze jedno pytani.czy wszystkie 5 lini wpadaja na dise?
    jaktotakto
    Level 12  
    ... na disę nie muszą wpadać wszystkie bo jedna linia przychodzi bezpośrednio na faks więc lepiej byłoby gdyby nie przeszkadzało nic w dogadaniu się urządzeń ... pozdrawiam
    2mar
    Level 11  
    Witam
    mam troszkę podobny problem i niestety z centralkami mam mało do czynienia:
    W centrali która mnie czeka wygląda aktualnie tak sytuacja:
    około 10 aktywnych linii wew. w tym fax oraz sekretariat ( przez który, jeśli ktoś nie zna nr wenętrznego, są realizowane połączenia przychodzące za dnia, w nocy przekierowanie)
    1 czynna linia zew-wyjście przez 0 na miasto
    prawdopodobnie jeszcze jedna linia wychodząca (ale nikt nie wie jak na nią wejść, 9 nie działa)
    dysponuję instrukcią użytkownika plus to co opisane na elektrodzie a co już zrozumiałem- brak hasła do centrali ( ale domyślam się jakie może być)
    docelowo sytuacja ma wyglądac tak:
    linie wew tak jak są
    1 linia zewnetrzna analogowa -bez zmian wyjście przez 0
    1 linia zewnętrzna ale tu podpięta bramka GSM na którą moga być realizowane połaczenia z każdego numeru wenętrznego (wyjscie przez np 9), jednak połączenia przychodzące zewnętrzne maja byc obsługiwane przez jeden numer wewnętrzny (nie sekretariat)- po polsku: jak zestwić na sztywno przekierowanie z lini zewnętrznej na jeden konkretny wewnętrzny telefon ( nie sekretariat), przy czym wyjście przez tę linię na zewnątrz mają mieć wszyscy abonenci wewnętrzni
    pozostały ruch bez zmian ( sekretariat itp)
    czy może ktoś podać jak się za to zabrać by nie skopać, lub gdzie szukać jakiegoś opisu. jesli nie wypali podpięcie pod linię zewnętrzną bramki, myslę o podpięciu się przez linię wolną wewnętrzną

Czy jest gdzieś dostepna instrukcja programowania, montażu tej centrali ( w naszym języku) bo rosyjska montażu mam, a obsługi w j.polskim też
    2mar
    Level 11  
    oj chyba sam sobię będę pisał :)
    póki co wiem już że 9 to dodzwonienie się z wewnętrznego na sekretariat
    a 81 to jedna linia zewnętrzna ta sam co przez 0, a 82 to druga linia zewnętrzna pozostałe zablokowane, w centralę wchodzą jeszce 2 linie zew-jedna leci do faxu ( na nią numery wenętrzne nie nmogą wejść) i druga która nie jest nigdzie dostepna ( póki co).
    wiec trochę ją rozgryzłem- jednak bęe wdzieczny jeżeli by ktos dopomóg w jaki sposób ustawić aby jedna z tych lini zewnętrznych była przaekierowywana odrazu na jeden z numerów wewnętrznych ( ale bez sekretariatu) lub jak dodać taką linie
    2mar
    Level 11  
    centrala pokonana:)
    w tym celu trzeba było
    a. zaopatrzyć s ię w dobrą kawę
    b. instukcja programowania ( dostepna tu na forum)
    c. spolszczony katalog kodów ( dostepny tu na forum)
    częściowo opisy papierowe mijają się z tym co wyświetla się na telefonie ale mając te wcześniejsze rzeczy i odrobinę wiedzy da się poustawiaśc prawie wszystko

wiec kolejnie pytanie: co nalezy poustawiać aby na tel "KX-TS2308PDW" był wyświetlany numer przychodzący-aktualnie widoczny jest tylko numer wybierany i to przez kilka sekund
    instalatorPBS
    Level 29  
    Kolega jak widzę bardzo szybko się uczy więc należy po raz kolejny wziąć do ręki instrukcję obsługi telefonu i doczytać,że ten telefon nie ma identyfikacji połączeń przychodzących. Następnie doczytać w instrukcji instalacji , że ta centrala na analogowych liniach wewnętrznych też nie ma identyfikacji połączeń przychodzących. Numer wewnętrzny będzie pokazywał tylko na aparacie systemowym, a identyfikacja z miasta ( na systemówce ) pojawi się tylko wtedy gdy zainstalujemy dodatkową kartę do centrali.
    RP