logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dell D610 - lokalizacja bezpiecznika przy braku reakcji na zasilanie

gulek5 13 Mar 2009 21:57 6370 16
  • #1 6278193
    gulek5
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    Witam mam problem z laptopem DELL D610, otóż nie chce się włączyć. Nie jest to mój laptop, więc wersja co usłyszałem to jest taka że 3 dni nie był ruszany i nagle przestał działać. Bateria w nim to już wrak więc nie brać jej pod uwagę. Chodzi o to, jakby w ogóle zasilanie do niego nie dochodziło, z tego co czytałem to możliwe że bezpiecznik w nim poszedł tylko pytanie gdzie on jest dokładnie. Miernikiem sprawdzałem napięcie na wtyczce od zasilacza to jest ~2V mniej ale myślę że to nie powinno mieć wpływu na to. Podłanczałem HDD,CD_ROM, kość ram też wyciągnąłem i włożyłem i nadal nic kompletnie nie reaguje. Sprawdzałem też miernikiem baterie od biosu i też ma prawidłowe napięcie 3V i też ją wyciągałem i wkładałem i nic.
    Rozebrałem tego lapka na części pierwsze i mam pytanie czy ktoś z was może wie, które to to ten nieszczęsny bezpiecznik
    Zdjęcia wklejamy za pomocą przycisku "Dodaj obrazek".
    mat_ed

Ma ktoś może jakiś pomysł, albo wie coś na temat tego bezpiecznika? Spalenizną nie śmierdzi opalenia też nigdzie nie dopatrzyłem się.
  • #3 6278329
    gulek5
    Poziom 13  
    Gniazdo zasilania oznaczone czerwoną strzałką.
  • #4 6278734
    tomeeh
    Poziom 24  
    Ocena: 92
    Nie bardzo to widzę, a jak wygląda druga strona?
    Tutaj masz przykład, jak może wyglądać taki bezpiecznik (element PF1).
    Prześledź przede wszystkim ścieżkę plusa zasilania poczynając od gniazda.
  • #5 6278875
    gulek5
    Poziom 13  
    Nie wiem jak wy ale ja tu nie widzę żadnego bezpiecznika, gniazdo zasilania jest w górnym prawym rogu.
  • #7 6280043
    gulek5
    Poziom 13  
    Załóżmy że FL1 to ten bezpiecznik i czy wogóle jest omozliwa jego wymiana, ponieważ żadnych oznaczeń nawet nie ma. W domowych warunkach na pewno tego nie zrobię, więc ile mogła by kosztowac wymiana takiej jednej części?
  • #8 6280292
    skaktus
    Poziom 37  
    Ocena: 315
    W domowych warunkach to pryszczy...Nawet najzwyklejsza lutownicą pistoletową można to wylutować i wymienić.

A na jaki wymienić - ciężko powiedzieć, ale można robić próby i błędy i już.
  • #9 6280632
    gulek5
    Poziom 13  
    Sprawdzałem miernikiem to bezpiecznik ma przejście.
    Jeszcze raz przyjżałem się zasilaczowi i mam jedno pytanie, napięcie jest na zewnątrz i wewnatrz tej wtyczki niecałe 19V, lecz na bolcu nie ma żadnego napiecia. Tak ma być?
  • Pomocny post
    #10 6281193
    jurek1980
    Poziom 26  
    Ocena: 63
    Tak ma być. Bolec środkowy to identyfikacja zasilacza. Połóż płytkę tak by nie zwierała do niczego. Podłącz zasilacz i zobacz co się stanie. Zmierz napięcie na samym gnieździe zasilania i zobacz czy jest. Jak nie to na spokojnie trzeba prześledzić ścieżki i zobaczyć czy coś ginie. A i na podłączonym zasilaczu posprawdzaj ręką czy coś się nie grzeje za mocno. Jak poczujesz grzanie to wiesz że coś w tym miejscu jest nie tak.
  • #11 6281329
    gulek5
    Poziom 13  
    Przez gniazdo przechodzi napiecie, przez bezpiecznik też, zasilacz sprawny, kości ram sprawne choć i bez nich pwinien dać znaki życia. A co z procesorem bez niego powinien chociaż wiatrak się zakręcić? Czy może uszkodzony procesor odrazu "unieruchamia" lapka? Brak już mi pomysłów.
  • #12 6281734
    jurek1980
    Poziom 26  
    Ocena: 63
    Bez ramu i procesora powinnien komputer się uruchomić i np zakręcić wiatrakiem lub chociaż powinna się świecić dioda od włączenia. Czasem nawet jakiś beepcode z głośników. No cóż , jak jesteś pewien że zasilacz sprawny to zostaje tylko prześledzić po koleji napięcia czyli gdzie ginie 19v
  • #13 6282536
    gulek5
    Poziom 13  
    Byłem z tym zasilaczem u kolegi co też ma dela ale serię D5... nie pamietam ale bynajmniej jego zasilacz ma parametry 19V 3,5A. Oczywiście jego laptop działa na jego zasilaczu, ale jak podłączyłem ten mój zasilacz (19V 4,5A) to już laptop się nie uruchomił. I tu pytanie skoro laptop potrzebuje 19V 3,5A a zasilacz daje 19V 4,5A to laptop miał prawo się nie uruchomić, czy poprostu walnięty ten zasilacz (miernik na końcówce pokazuje napięcie prawie 19V, więc jakby dzialał). Niestety swojego lapka nie mialem przy sobie aby go sprawdzić, ponieważ leży rozebrany.
  • #14 6282902
    PitD

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 233
    To najpierw kup zasilacz i sprawdź.

ps.
    Kolega może ma taką samą baterię? Bo nie napisałeś dokładnie jaki ma model. Jak jest taka sama to ją u niego naładuj i spróbuj wtedy swojego uruchomić z baterii.
    Konto firmowe:
    Kuźnia Komputerowa
    Marsz.J.Piłsudskiego 17, Kraków, 31-110 | Strona WWW: https://www.kuznia.pl
  • #15 6289457
    gulek5
    Poziom 13  
    Udało mi się pożyczyć lapka i uruchomił się z baterii i zasilacza jego, czyli wiadomo że musiało być jakieś zwarcie czy co po mój zasilacz nie działa prawidłowo. Lecz gdy uruchomił się lapek to ujrzałem nie miły widok, otóż chyba poszła również karta graficzna zintegrowana z płytą.
    Ma ktoś może jakiś pomysł, cz płyta główna do wymiany?

Dodano po 1 [godziny] 21 [minuty]:

Może to być wina procesora?
  • Pomocny post
    #16 6290696
    PitD

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 233
    Jak masz D610 z Intelem jako grafiką to jeszcze podmień pamięci.
    Konto firmowe:
    Kuźnia Komputerowa
    Marsz.J.Piłsudskiego 17, Kraków, 31-110 | Strona WWW: https://www.kuznia.pl
  • #17 6291331
    gulek5
    Poziom 13  
    Z nieba mi spadłeś, lapek śmiga jak wcześniej, tylko nowy zasilacz kupić. Łeb dał bym sobie odciąć, że zamieniałem ramy miejscami ale czemu teraz dopeiro zadziałało... ważne że działa. Wielkie dzięki.

Podsumowanie tematu

✨ Laptop Dell D610 nie uruchamia się, brak reakcji na zasilanie mimo sprawdzonego napięcia na wtyczce zasilacza (~19V) i prawidłowego napięcia baterii BIOS (3V). Podejrzenie padło na bezpiecznik (oznaczany jako FL1 lub PF1) znajdujący się zwykle w pobliżu gniazda zasilania, jednak pomiary wykazały jego ciągłość. Zasilacz o parametrach 19V 4,5A nie działał poprawnie z laptopem, natomiast zasilacz o parametrach 19V 3,5A uruchomił urządzenie. Po uruchomieniu zauważono uszkodzenie zintegrowanej karty graficznej, co sugeruje możliwe uszkodzenie płyty głównej lub procesora. Testy bez pamięci RAM i procesora nie dawały żadnych oznak życia (brak diod, beepów, wiatraka). Ostatecznie wymiana zasilacza i zamiana pamięci RAM przywróciły działanie laptopa. Zalecane jest śledzenie ścieżek zasilania od gniazda oraz kontrola elementów grzejących się na płycie w celu diagnozy uszkodzeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA