Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Inteligentne sterowanie ogrzewaniem a sterowanie kotłem?

darekas 15 Mar 2009 14:04 18672 43
Automation24.pl
    darekas
    Level 12  
    Witam

Bardzo spodobał mi się system sterowania wodnym ogrzewaniem podłogowym firmy OJ electronics.

OJ Elekctronics

Nie wiem tylko czy ten system sterowania zastępuje sterowanie, automatykę która jest dostarczana przez producentów kotłów gazowych.

Jestem w trakcie budowy domu planowałem zakup kotła kondensacyjnego Viesmann. Czy można zamiast sterowania Vitatronic Viesmann zastosować OJ electronics.

Pytałem o to autoryzowanych instalatorów Viesmann wszyscy robią wielkie oczy i nie słyszeli o takim sterowaniu.

Przedstawiciel OJ Electronics też nie wiem odsyła mnie do producenta kotłów.

Dodzwonić się do Viesmann to lepiej nie mówić.

Co ciekawe OJ elektronics nie zaleca specjalnie sterowania pogodowego ogrzewania podłogowego a wydawało mi się że tylko sterowanie pogodowe jest optymalne dla ogrzewania podłogowego.

Żeby ułatwić zapoznanie się z systemem OJ elektonics zacytuje kilka zdań z stron OJ

Bazując na temperaturze w pomieszczeniach, Moduł Główny zapewnia optymalną pracę kotła, pompy głównej, obiegowej i, w przypadku Modułu z wyświetlaczem, zaworu mieszającego. Zintegrowanie systemu grzewczego jest specjalnie istotne dla zapewnienia jak najniższego zużycia energii i zagwarantowania długiej i bezawaryjnej pracy wszystkich elementów instalacji.

1. Termostaty przekazują sygnał
    zapotrzebowania na ciepło.
    2. Moduł WLM odczytuje sygnały i otwiera
    odpowiednie siłowniki termiczne.
    Stosowane są okresy 15-45 minutowe
    w zależności od zapotrzebowania na
    ciepło.
    3. Pompa obiegowa jest uruchamiana 3 min.
    później, gdy zawory są już w pełni otwarte.
    4. Pompa główna włącza się 10 sek. po
    pompie obiegowej.
    5. Po kolejnej minucie uruchomiony zostaje
    kocioł. System zapewnia włączenie kotła
    jedynie w przypadku, gdy
    zapotrzebowanie na ciepło wymaga co
    najmniej 3,5 min. jego pracy. Pompy
    zatrzymują się w 1 min. po wyłączeniu
    kotła tak, aby zapewnić maksymalne
    rozprowadzenie ciepła nagromadzonego
    w rurach. Po zatrzymaniu, kocioł nie
    zostanie uruchomiony przez następne
    5 minut.

W celu zapewnienia długiej i bezawaryjnej
    pracy, system sprawdza wszystkie siłowniki,
    pompy i zawory mieszające, które nie były
    używane w ciągu ostatnich trzech dni. Nie
    odnosi się to jednak do uruchamiania
    źródła ciepła.

Precyzyjna kontrola temperatury w
    pomieszczeniu
    W przypadku tradycyjnych termostatów,
    w określonym okresie czasu dostarczane
    jest 100% energii. Zastosowana
    w Modułach WLM kontrola czasowo /
    proporcjonalna (PI), dostosowuje
    temperaturę wody w systemie do
    aktualnego zapotrzebowania na ciepło.
    Jeśli jest ono duże, siłowniki termiczne
    zostaną całkowicie otwarte. W innym
    przypadku, ich czas otwarcia jest płynnie
    dostosowywany do potrzeb. Kontrola
    typu PI zapewnia stabilną kontrolę
    temperatury w pomieszczeniu
    Kontrola ciepłej wody użytkowej
    Istnieje możliwość kontroli temperatury ciepłej wody
    użytkowej za pomocą dedykowanego termostatu.
    Uzyskamy dzięki temu optymalne zużycia energii.
    Zewnętrzny czujnik termostatu mierzy temperaturę wody
    w zasobniku.
    Zawór strefowy kontrolowany jest przez moduł WLM, który
    uruchamia kocioł zgodnie z zapotrzebowaniem na ciepło.

Kontrola ciepłej wody użytkowej
    Istnieje możliwość kontroli temperatury ciepłej wody
    użytkowej za pomocą dedykowanego termostatu.
    Uzyskamy dzięki temu optymalne zużycia energii.
    Zewnętrzny czujnik termostatu mierzy temperaturę wody
    w zasobniku.
    Zawór strefowy kontrolowany jest przez moduł WLM, który
    uruchamia kocioł zgodnie z zapotrzebowaniem na ciepło.
    Kontrola grzejników
    Istnieje możliwość kontroli temperatury w strefie
    grzejnikowej poprzez specjalny termostat, w celu
    zapewnienia maksymalnego komfortu i oszczędności
    energii.
    Termostat mierzy temperaturę w pomieszczeniu przesyła
    informacje do modułu WLM, kontrolującego zawór
    strefowy. Moduł Główny uruchamia kocioł zgodnie
    z zapotrzebowaniem na ciepło.
    Ogrzewanie 2 stopniowe
    Jeżeli istnieje konieczność uruchamiania dodatkowego
    źródła ciepła w pomieszczeniu (np. wspomagającego
    grzejnika elektrycznego), możliwe jest zastosowanie
    specjalnego termostatu pokojowego, który będzie
    kontrolował 2 odrębne wyjścia.
    Dodatkowe wyjście będzie aktywowane jedynie
    w przypadku, gdy zadana temperatura nie zostanie
    osiągnięta w określonym czasie.
    Sterowanie pogodowe
    Moduł Główny z wyświetlaczem ma możliwość
    kompensacji temperatury zewnętrznej. Aktywowanie tej
    funkcji wymaga jedynie podłączenia zewnętrznego
    modułu kompensacji pogodowej i czujnika temperatury
    wody zasilającej.
    Bazując na aktualnej temperaturze zewnętrznej i na
    zapotrzebowaniu na ciepło, Moduł Główny zmienia
    temperaturę wody zasilającej poprzez 3 lub 4 drożny
    zawór mieszający.

Kontrola zaworu mieszającego
    Moduł Główny WLM-FS może
    kontrolować zawór mieszający poprzez
    wyjście 24V AC , 0-10V DC na siłownik
    zaworu mieszającego.
    Siłownik ten jest kontrolowany w trybie
    P + I (czasowo / proporcjonalnie),
    a parametry kontrolne mogą być
    dostrojone w Module Głównym.
    Jeżeli istnieje taka konieczność, sygnał
    kontrolny może zostać zamieniony
    z 0-10V na 10-0V.

• Dzięki zastosowaniu zewnętrznego
    czujnika temperatury, Moduł Główny
    z wyświetlaczem automatycznie
    dostosowuje temperaturę wody
    zasilającej do zmieniającej się
    temperatury zewnętrznej.
    • Sygnał zapotrzebowania na ciepło
    z poszczególnych pomieszczeń
    przesyłany jest do Modułu Głównego za
    pomocą przewodu lub bezprzewodowo.
    • Moduł Główny posiada wyjścia na
    siłowniki termiczne, kocioł, pompy
    i zawór mieszający.

Mam wielką nadzieję że na forum uda mi się znaleźć odpowiedź na pytanie postawione na początku
  • Automation24.pl
    kaczmarj
    Level 24  
    Piszesz o inteligentnym sterowaniu ogrzewania i pracy kotła. Zastanówmy się nad słowami "inteligentne sterowanie". Chodzi dokładnie o sterowanie twoimi poczynaniami w trakcie wyboru i zakupu systemu ogrzewania. Producent i handlowiec ma to sprzedać, a Ty masz to kupić. Wmawia Ci się, że coś jest lepsze od ciebie i zadba o twoje wygody. Nie daj się nabierać na takie slogany. Jest to ci zupełnie zbędne i tylko ktoś na tym forum powie Ci to wyraźnie w oczy. Nie inwestuj w żadne inteligentne rozwiązania. Zainwestuj w zdrowy rozsądek i sprawdzone metody regulacji. Wszystkie systemy regulacji ciepła są stworzone w celu oszczędzania. Oszczędności to nie zaawansowana elektronika, a cały system zaczynając od projektu. Najprościej ujmując, każdy regulator stosujemy, żeby było chłodniej a nie cieplej. Jeśli obiekt w jakim go zamontowano jest prawidłowo izolowany to okresy nie grzania są dłuższe a oszczędności większe.
    Celowo nie piszę tu o rozwiązaniu dla Ciebie bo nie znam twoich upodobań termicznych, jak i obiektu gdzie to wszystko ma działać. Jedyna rzecz jaką mogę zrobić pisząc ten post to przestroga przed przeinwestowaniem. Proste i tanie układy umiejętnie zastosowane i dopasowane dają takie same oszczędności. Niestety nie mogę Cię inaczej przekonać jak własnym doświadczeniem wynoszącym 22 lata praktyki w montażu i regulacji różnych układów automatyki ogrzewania.
    darekas
    Level 12  
    kaczmarj wrote:
    Niestety nie mogę Cię inaczej przekonać jak własnym doświadczeniem wynoszącym 22 lata praktyki w montażu i regulacji różnych układów automatyki ogrzewania.

Chętnie skorzystam z Twojego doświadczenie jeżeli pozwolisz.

Powiem szczerze że sam wątpliwości czy tego typu sterowanie ma wogóle sens w domku jednorodzinnym.

Bo czy jest wogóle szansa żeby utrzymać różnicę temepratur w 2 sąsiednich pomieszczeniach np. o 3st. Na poddaszu w jednej sypialni chcemy mieć 18st a w drugiej 25st i co wtedy. Musimy zostać niewolnikami cały czas zamkniętych drzwi do sypialni bo inaczej to wg mnie nastąpi wymiana różnicy temperatur.

Druga wątpliwość jak taki system się sprawdzi jak ktoś zapomni zamknąć okno znowu jest pewna pułapka.

Ten system OJ elektronics nie jest wcale jakoś drogi jeżeli udało by się zastąpić sterowanie Vitotronic Viesmann to wyszło by prawie na zero. Tylko czy to ma jakiekoliwek uzasadnienie.

Jaki system sterowania może zaproponować dla domu jednorodzinnego gdzie na dole będzie podłogówka a na poddaszu grzejniki. Dodatkowo na dole będzie pomieszczenie użytkowe ogrzewane grzejnikami użytkowane 3 x w tygodniu w pozostałe dnie chciałbym obniżyć znacznie temperatur np do 18st.

Domek będzie dobrze ocieplony - domek energooszczędny.
    kaczmarj
    Level 24  
    Najskuteczniejsze, najprostsze i najtańsze rozwiązanie to zastosowanie automatyki pogodowej dla kotła umożliwiającej zaprogramowanie obniżenia temperatury w przedziałach powiedzmy 30 min. ( taka dokładność wystarczy), zastosowanie układu mieszania-dla ogrzewania podłogowego max temp. nie powinna przekraczać 28 st.C , oraz zastosowanie termostatycznej regulacji na grzejnikach i dla podłogówki. Oczywistym jest, że jeśli chcesz mieć duże różnice temp. w pomieszczeniach to drzwi do pomieszczeń musisz zamykać. Termostaty umożliwią ci dowolne kształtowanie temperatur w pomieszczeniach, a automatyka pogodowa dla kotła zabezpieczy cię przed niepotrzebnym przegrzaniem. System pozwalający na zastosowanie obniżenia temperatury w godzinach gdy nikogo nie ma w domu i w nocy generuje ogromne oszczędności energii.
    Podam przykład:
    Załóżmy, że dzień pracy zaczyna się o godz. 6:00. System załącza normalną temp. wynikającą z warunków pogodowych o godz. 5:30 i grzeje do 7:00. O godz. 7:30 domownicy wychodzą do pracy, szkoły itd. W okresie tym mamy obniżoną temp. do powiedzmy 14 st.C ( wystarczy jeśli nikogo nie ma w domu, a dobra izolacja i tak nie pozwala na obniżenie temp. do takiego poziomu-kocioł nie pracuje, a ty oszczędzasz). Pierwsze osoby pojawiają się w domu o godz. 14:00. Automatyka załącza się o 13:30 doprowadzając dom do normalnej temp. i grzeje do godz. 23:00 przechodząc ponownie w stan obniżenia aż do rana, czyli 5:30.
    Soboty i niedziele ustalasz indywidualnie pozostawiając noc na obniżeniu.
    W nocy jeśli temp. spadnie do poziomu 17-18 st.C dostrzeżesz zalety takiej temp. na sen.
    Układ taki jest już sprawdzony w domu z dobrą izolacją, a oszczędności do okresu gdy nie było takiej regulacji wynoszą 50%. O tyle spadło zużycie opału. Oczywiście ceny opału idą w górę i dlatego podaję nie w zł. a ilości opału.
    Tak jak napisałem na początku- brak zaawansowanych systemów regulacji, brak regulatorów elektronicznych w pomieszczeniach. Tylko pogodówka, układ mieszania, termostaty na zaworach w każdym pomieszczeniu. To wystarczy.
  • Automation24.pl
    darekas
    Level 12  
    kaczmarj wrote:
    Najskuteczniejsze, najprostsze i najtańsze rozwiązanie to zastosowanie automatyki pogodowej dla kotła umożliwiającej zaprogramowanie obniżenia temperatury w przedziałach powiedzmy 30 min. ( taka dokładność wystarczy), zastosowanie układu mieszania-dla ogrzewania podłogowego max temp. nie powinna przekraczać 28 st.C

28 st.C czy masz tu na myśli temperaturę wody zasilającej podłogówkę.

kaczmarj wrote:

Podam przykład:
    Załóżmy, że dzień pracy zaczyna się o godz. 6:00. System załącza normalną temp. wynikającą z warunków pogodowych o godz. 5:30 i grzeje do 7:00. O godz. 7:30 domownicy wychodzą do pracy, szkoły itd. W okresie tym mamy obniżoną temp. do powiedzmy 14 st.C ( wystarczy jeśli nikogo nie ma w domu, a dobra izolacja i tak nie pozwala na obniżenie temp. do takiego poziomu-kocioł nie pracuje, a ty oszczędzasz). Pierwsze osoby pojawiają się w domu o godz. 14:00. Automatyka załącza się o 13:30 doprowadzając dom do normalnej temp. i grzeje do godz. 23:00 przechodząc ponownie w stan obniżenia aż do rana, czyli 5:30.
    Soboty i niedziele ustalasz indywidualnie pozostawiając noc na obniżeniu.

Popraw mnie jeżeli źle zrozumiałem jak wszyscy wychodzą do pracy i nikogo nie ma w domu wtedy ustawiasz temp na 14st żeby piec się nie włączał bo i tak wiesz że w dobrze ocieplonym domku temperatura nie spadnie przez 8 godz. niżej niż np. 18st.

Czy dobrze to zrozumiałem

Dodano po 4 [minuty]:

No dobrze a jak na takim prostym sterowaniu zrealizować
    np. odłączenia ogrzewania w którymś pomieszczeniu, tzn. grzanie na minimum oraz zmiany temperatury bez kombinowania z przepływami.

Mój projektant ogrzewania podłogowego twierdzi że nie da się wyregulować podłogówki bez kombinowania z przepływomierzami.
    kaczmarj
    Level 24  
    Ad.1 Temperatura podłogi nie powinna przekraczać 28 st.C
    Ad.2 Nawet jak kilka godzin masz wyłączone ogrzewanie w dobrze izolowanym budynku to i tak temp. spadnie o kilka stopni jeśli temp zewnętrzna jest b. niska. Nie ma co się tym przejmować wiedząc, że i tak ogrzewanie załączy i dogrzeje budynek. Jeśli warunki temp. zmuszą system do załączenia kotła to temp. graniczna w tym przypadku wyniesie ustawione 14st.C
    Ad.3 Zmiany temp. dokonujesz poprzez indywidualne ustawienia na termostatach grzejnikowych lub podłogowych. Jest to następny element regulacji temp. pomieszczenia. Jak pisałem należy zastosować takie regulatory w każdym pomieszczeniu na każdym elemencie grzejnym ( jeśli w pomieszczeniu występują dwa lub więcej grzejników lub układ mieszany podłoga i kaloryfer). Termostaty pozwalają na indywidualne ustawienia temperatur w pomieszczeniach. Mają zazwyczaj skalę od 1-5 lub 6. Każda cyfra odpowiada przybliżonej temperaturze pomieszczenia. Cyfra 3 zazwyczaj oznacza temp. ok 20-21 st.C. Ustawiając np na 2,5 w innym pomieszczeniu temp będzie wynosić ok 18 st. C. W ten sposób ustawiasz oczekiwaną temperaturę. Kombinowanie przepływami następuje automatycznie poprzez samoczynne zamknięcie lub częściowe przymknięcie zaworu przez głowicę termostatu i tym samym zmianę wielkości przepływu czynnika grzewczego. Nie ma innego sposobu jak regulowanie przepływu, a termostatyczna głowica robi to za ciebie i skomplikowane układy elektroniczne.
    Ad.4 Aby uzyskać temperaturę oczekiwaną w podłodze i nie za wysoką, należy zastosować układ mieszania. Zazwyczaj odbywa się to na zasadnie uchylania specjalnego zaworu wielodrogowego i doprowadzeniu do układu części czynnika grzewczego już wystudzonego z powrotu obiegu grzewczego. W taki sposób uzyskuje się temperaturę niższą od temp. wyjściowej z kotła. Drugi obieg już bez mieszania zastosujesz do doprowadzenia czynnika grzewczego do grzejników. Mówiąc prościej musisz mieć zainstalowane dwa układy grzewcze o różnych temp. wyjściowych. Układ regulacji temp. w kotłach Viessmann pozwala na taką regulację. Oczywistym jest dobranie typu odpowiedniego sterownika.
    Układ mieszania do sprawnego działania nie potrzebuje żadnych przepływomierzy. Wystarczy pomiar temp. na wyjściu.
    Z tego co przeczytałem wnioskuję, że projektant chce robić eksperyment lub ma udział w wykonaniu instalacji. Czynnik grzewczy jakim jest najczęściej woda pozwala uzyskać wiele ciekawych rozwiązań bez zastosowania skomplikowanych układów.
    Jeżeli napisałem o obniżeniu temp. w godzinach nocnych lub porannych, to miałem na myśli cały dom. Jeśli są takie pomieszczenia gdzie nie wymaga się wysokiej ( czytaj normalnej ) temp. można ustawić głowicę termostatyczną na zaworze na 2 lub 1 co odpowiada temp. 8-12st.C Oczywistym jest że drzwi do takiego pomieszczenia zamykamy a temp w pomieszczeniu i tak zazwyczaj jest większa ze względu na brak izolacji wewnątrz budynku. Jeśli z takiego pomieszczenia chcemy nagle kożystać, wystarczy ustawić temp. na powiedzmy 21 st.C i po kiku chwilach pomieszczenie zacznie się rozgrzewać do danej temp. Taki układ można stosować np. w dodatkowych sypialniach dla gości.
    Kończąc moje wywody na temat ogrzewania mogę jeszcze polecić zastosowanie jak najmniejszej ilości pomp w układzie ( często widziałem układy gdzie pompy są zdublowane lub poprzez dziwne układy zaworów zastosowano dwie lub nawet trzy pompy, które w sumie i tak tłoczą w jedną rurę). Dobrym rozwiązaniem są pompy z wbudowanym układem samoregulacji przepływu lub ciśnienia. W opisanym sposobie regulacji świetnie się sprawdzają obniżając wydajność gdy układ jest już rozgrzany i zawory zostają przymknięte przez głowice termostatyczne.
    darekas
    Level 12  
    Jak pisałem będę też miał cześć użytkową w której chciałbym automatycznie sterować ogrzewaniem a dokładnie np.

poniedziałek 8.00-14.00 temperatura 18-20 godz. 14.00-21.00 temperatura 23st C potem 18st
    wtorek przez 24godz. 18st
    środa tak jak w poniedziałek
    czwartek 24godz. 18st C
    piątek tak jak w poniedziałek
    sobota i niedziela 18st C

Sterowanie tego ma termostatach raczej jest niewykonalne - bieganie co drugi dzień i kręcenie termostatami.

A jak można sterować podłogówką inaczej niż przepływomierzem.
    przecież inny przepływ jest konieczny w łazience a jeszcze inny w salonie.

Wszędzie płynie woda o takiej samej temperaturze.
    kaczmarj
    Level 24  
    Przepływomierz to miernik do pomiaru przepływu. Nie myl pojęć.
    Za bardzo chcesz przełożyć na swój język procesy, których nie rozumiesz. Nawet jak woda o tej samej temp. wpływa do instalacji podłogowej, to Zainstalowany zawór z głowicą termostatyczną sam ustawi taki przepływ aby osiągnąć oczekiwaną temperaturę ( jeśli kocioł oczywiście taką dostarczy). Wolniejszy, bądź szybszy przepływ czynnika grzewczego w danej instalacji doprowadza do otrzymania w efekcie końcowym innej temperatury pomieszczenia. W wolniejszym przepływie woda (czynnik grzewczy) ma więcej czasu na wystygnięcie i wypadkowa temperatura w danym odcinku jest niższa.
    Jeśli część pomieszczeń chcesz sterować indywidualnie i niezależnie od reszty z uwzględnieniem innych godzin grzania i spoczynku, to musisz zastosować dodatkową i niezależną instalację do tych pomieszczeń. W twoim wypadku wygląda to tak:
    -Instalacja dla podłogówki
    -Instalacja w części użytkowej
    -Instalacja w części domowej
    -Instalacja C.W.U. (ciepła woda)
    Oczywistym jest zastosowanie takiego regulatora, który to wszystko ustawi dla ciebie.
    Pt47
    Level 13  
    Nie rozumiem kombinacji. Każdy producent kotłów oferuje kompatybilne sterowania pod swoja marka i jest anielski spokój. W przypadku niesprawności jest się do kogo zwrócic i nie ma spychoterapii.
    Podłączenie wynalazka do kotła skutkuje odebraniem gwarancji i nie ma zmiłuj. Klijent zostaje na lodzie za zamilowanie do oszczędzenia kilku złotych. Jeśli obce podłączenia nie ingerują w kocioł serwis niechetnie patrzy na takie cudaki. Jeśli chcemy miec wypasionego Mercedesa to nalezy zapłacic za osprzęt firmy Daimler a nie trabanta. Pozdrawiam
    gazownik.pl
    Level 12  
    darekas wrote:
    Jak pisałem będę też miał cześć użytkową w której chciałbym automatycznie sterować ogrzewaniem a dokładnie np.

poniedziałek 8.00-14.00 temperatura 18-20 godz. 14.00-21.00 temperatura 23st C potem 18st
    wtorek przez 24godz. 18st
    środa tak jak w poniedziałek
    czwartek 24godz. 18st C
    piątek tak jak w poniedziałek
    sobota i niedziela 18st C

Sterowanie tego ma termostatach raczej jest niewykonalne - bieganie co drugi dzień i kręcenie termostatami.

A jak można sterować podłogówką inaczej niż przepływomierzem.
    przecież inny przepływ jest konieczny w łazience a jeszcze inny w salonie.

Wszędzie płynie woda o takiej samej temperaturze.

Przepływomierze stosowane na rozdzielaczach do ogrzewania podłogowego mają za zadanie zwiększać lub zmniejszać prędkość przepływu czynnika w zależności od powierzchni grzewczej.
    Do takiego układu możesz zastosować siłowniki termiczne i założyć proste regulatory 7 dniowe z różnymi cyklami załączania. To samo możesz zrobić
    w przypadku grzejników zamiast głowic termostatycznych. Bardzo dobre rozwiązanie które nie ingeruje w automatykę kotła. Pozdrawiam
    serwisant73
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Danfoss ma gotowe rozwiązanie,które będzie w sam raz pasowac do twoich potrzeb.Musisz jednak przygotowac się na spory wydatek-w końcu jest to marka z górnej pułki.
    darekas
    Level 12  
    serwisant73 wrote:
    Danfoss ma gotowe rozwiązanie,które będzie w sam raz pasowac do twoich potrzeb.Musisz jednak przygotowac się na spory wydatek-w końcu jest to marka z górnej pułki.

Nie koniecznie z górnej półki kosztuje tyle samo co omawiany tutaj

OJ electronics. Danfoss ma nawet mniej możliwości. Podobnie Honeywell

Wszystkie systemy już dawno przeglądałem i najbardziej mi pasuje
    OJ electronis.
    gazownik.pl
    Level 12  
    A jaką Masz powierzchnię do ogrzania?
    darekas
    Level 12  
    gazownik.pl wrote:

Przepływomierze stosowane na rozdzielaczach do ogrzewania podłogowego mają za zadanie zwiększać lub zmniejszać prędkość przepływu czynnika w zależności od powierzchni grzewczej.
    Do takiego układu możesz zastosować siłowniki termiczne i założyć proste regulatory 7 dniowe z różnymi cyklami załączania. To samo możesz zrobić
    w przypadku grzejników zamiast głowic termostatycznych. Bardzo dobre rozwiązanie które nie ingeruje w automatykę kotła. Pozdrawiam

Regulatory to masz na myśli timer z możliwością zaprogramowania sterowania w cyklu tygodniowym. Tylko co to da bo regulator może włączyć lub wyłączyć siłownik na określony czas ale jak z tego będzie temperatura to nie wiadomo.

Dodano po 2 [minuty]:

gazownik.pl wrote:
    A jaką Masz powierzchnię do ogrzania?

Domek ma 280m2 z tego 50m2 jako część usługowa.

Kubatura architektoniczna (czyli po zewnętrznym obrysie budynku) jest 1200m3. Nie wiem jaka kubatura jest brana do obliczeń ogrzewania.

Przypomniałem sobie że mam indywidualny projekt na instalacę ogrzewania CO gdzie wyliczono kubaturę na 921m2
    a stary ciepła na 17.2kW
    gazownik.pl
    Level 12  
    [quote="darekas"][quote="gazownik.pl"]

Regulatory to masz na myśli timer z możliwością zaprogramowania sterowania w cyklu tygodniowym. Tylko co to da bo regulator może włączyć lub wyłączyć siłownik na określony czas ale jak z tego będzie temperatura to nie wiadomo.

Temperatura będzie taka jaką ustawisz na regulatorze lub bardzo zbliżona.
    darekas
    Level 12  
    [quote="gazownik.pl"][quote="darekas"]
    gazownik.pl wrote:

Temperatura będzie taka jaką ustawisz na regulatorze lub bardzo zbliżona.

Wrzucisz link do jakiegoś takiego regulatora

Dodano po 3 [minuty]:

Czy tak naprawdę różnią się termostaty różnych producentów.

Termostaty mają w swojej ofercie nie tylko firmy zajmujące się ogrzewanie ale też osprzętem elektrycznym np. Hager czy Legrand.

Czy te termostaty Hager będę się sprawdzały w regulacji ogrzewania wodnego, ktoś mi kiedyś mówił że są tylko do ogrzewania elektrycznego
    darekas
    Level 12  
    gazownik.pl wrote:
    No pewnie, poszukam i wrzucę.

Dodano po 7 [minuty]:

Np taki: http://europe.hbc.honeywell.com/poland/ecatdata/pg_cm920.html

Dodano po 3 [minuty]:

http://europe.hbc.honeywell.com/poland/ecatdata/pg_cmzonesys.html

Dodano po 33 [minuty]:

A jaki kocioł będziesz instalował?

Myślałem o Viessmann 26kW albo odpowiedni Vaillant ale nie jest wcale przesądzone

Dodano po 6 [minuty]:

gazownik.pl wrote:
    No pewnie, poszukam i wrzucę.

Dodano po 7 [minuty]:

Np taki: http://europe.hbc.honeywell.com/poland/ecatdata/pg_cm920.html

Dodano po 3 [minuty]:

http://europe.hbc.honeywell.com/poland/ecatdata/pg_cmzonesys.html

Dodano po 33 [minuty]:

Ale to co podajesz to to samo co OJ electronic jest termostat tylko bardziej rozbudowanym, siłownik i moduł główny i inaczej przekaźnikowy
    gazownik.pl
    Level 12  
    Robiłem takie układy z Vitodensem 300 kilka lat temu, oraz kilka z Wolfem CGS 24/200. Użytkownicy zadowoleni bo niskie rachunki za gaz więc mimo trochę większego nakładu finansowego myśle że warto coś takiego zrobić.
    pozdr
    darekas
    Level 12  
    gazownik.pl wrote:
    Robiłem takie układy z Vitodensem 300 kilka lat temu, oraz kilka z Wolfem CGS 24/200. Użytkownicy zadowoleni bo niskie rachunki za gaz więc mimo trochę większego nakładu finansowego myśle że warto coś takiego zrobić.
    pozdr

Mnie dręczy jeszcze pytanie czy wogóle w domku jednorodzinnym takie sterowanie dla każdego pomieszczenia ma sens. W hotelu czy biurowcu na pewno tak ale w domku?

Czy stosując takie sterowanie jesteśmy w stanie utrzymać różnice
    temperatur np o 3st C np w sypialni rodziców 18st a w sypialni dzieci
    23st C. Czy aby utrzymać taką różnicę musimy zostać niewolnikami
    zamkniętych drzwi do każdego pomieszczenia, inaczej jak będą otwarte
    dojdzie do wyrównania temperatury.

Jak się zachowuje taka instalacja w sytuacji jak ktoś zapomni zamknąć
    okno i wyjdzie do pracy. Wtedy kocioł będzie pracował jak głupi żeby
    utrzymać 23st ale i tak nigdy nie uda mu się tego osiągnąć.

W taki razie czy taki system sterowania w domku jednorodzinnym daję
    jakieś oszczędności, podnosi komfort życia?
    gazownik.pl
    Level 12  
    Właśnie to o czym mówiłem odnosi się do domków ok. 250 m2, jak chcesz mogę podać nr tel. do klientów to zapytasz czy było warto :)
    darekas
    Level 12  
    gazownik.pl wrote:
    Właśnie to o czym mówiłem odnosi się do domków ok. 250 m2, jak chcesz mogę podać nr tel. do klientów to zapytasz czy było warto :)

Pewnie że chcę może lepiej maila
    gazownik.pl
    Level 12  

W pokoju z grzejnikiem i głowicą termostatyczną jak zostawisz w styczniu otwarte okno to kocioł będzie pracował więcej niż przy zamkniętym. :)

Dodano po 9 [minuty]:

ok, jutro prześlę.
    darekas
    Level 12  
    gazownik.pl wrote:

W pokoju z grzejnikiem i głowicą termostatyczną jak zostawisz w styczniu otwarte okno to kocioł będzie pracował więcej niż przy zamkniętym. :)

To jest oczywista oczywistość.

Chodzi mi o taką rzecz jak mamy tylko zwykły termostat na grzejniku ustawiony powiedzmy na 4 to nawet jak będzie otwarte okno piec będzie grzał tylko do tego ustawienia 4 i ani trochę więcej. Jak będzie termostat i nastawiona temperatura na 23st to przy otwartym oknie piec zacznie grzać znacznie więcej bo będzie chciał koniecznie utrzymać temperaturę 23st zadaną przez termostat

I to jest moim zdaniem pułapka sterowania poprzez termostat z zadaną konkretnie temperaturą.

Chyba że się mylę

Dodano po 1 [godziny] 24 [minuty]:

Tutaj jest fajny artykuł o inteligentnym sterowaniu ogrzewaniem.

Inteligentne ogrzewanie

Teraz trochę więcej wiem jak działają termostaty.
    kaczmarj
    Level 24  
    Ludzie ... doszukujecie się wielkiej filozofii w całym systemie. Zacznijcie wreszcie myśleć. Piszecie jakieś bzudry i doszukujecie się ekstremalnych warunków. To nie jest wojna z zimą, a nasze ogrzewanie to nie zaawansowany oręż w tej walce.
    Kiedyś mój kolega hydraulik powiedział mądre zdanie "woda nie jest ślepa i wszędzie trafi". Miał na myśli system ogrzewania Jak i dziury w takim systemie, ale nie o tym teraz.
    Proste rozwiązania są najlepsze. Niezawodne, oszczędne (zwiększając ilość pomp i elektronicznych układów sterowania zwiększamy zużycie energii). Niejednokrotnie oszczędności jakie można uzyskać tracimy w inny nie przemyślany sposób. Przenosimy koszty z paliwa na ogrzanie domu do zakładu energetycznego. Samo utrzymanie domu kosztuje nas tyle samo.
    Ostrzegam już kolejny raz przed przeinwestowaniem. Podając przykład posłużę się istniejącą instalacją u mojego dobrego przyjaciela. Mając pieniądze praktycznie bez górnego limitu zlecił projekt i wykonanie instalacji CO i CWU w swoim budowanym domu firmie, która obiecywała gruszki na wierzbie. Jak można się domyśleć-przeinwestował. Pierwsza zima dała do myślenia. Wiosna pozwoliła na pewne zmiany. Wykonawca musiał pod groźbą procesu zmienić projekt usuwając praktycznie połowę kotłowni. Wypadło z obiegu kilka pomp, jeden sterownik, jeden solar, kilka zaworów i siłowników. Układ stał się logiczny czysty w formie i wreszcie działający. Firma bojąc się procesu odkupiła wszystkie zdemontowane elementy.
    Każdy oczywiście myśli, że wie co chce. Życie jednak jest inne i szybko weryfikuje te plany. mając prawo do dowolności nie popadajamy w skrajności. Dobrze, że jest miejsce w necie na takie rozważania. Można spokojnie się zastanowić. Po kilku latach z czystym sumieniem przyznamy sobie rację, że zrobiliśmy wszystko co zdrowy rozsądek nam podpowiadał.
    darekas
    Level 12  
    kaczmarj wrote:
    Ludzie ... doszukujecie się wielkiej filozofii w całym systemie. Zacznijcie wreszcie myśleć. Piszecie jakieś bzudry i doszukujecie się ekstremalnych warunków. To nie jest wojna z zimą, a nasze ogrzewanie to nie zaawansowany oręż w tej walce.
    Kiedyś mój kolega hydraulik powiedział mądre zdanie "woda nie jest ślepa i wszędzie trafi". Miał na myśli system ogrzewania Jak i dziury w takim systemie, ale nie o tym teraz.
    Proste rozwiązania są najlepsze. Niezawodne, oszczędne (zwiększając ilość pomp i elektronicznych układów sterowania zwiększamy zużycie energii). Niejednokrotnie oszczędności jakie można uzyskać tracimy w inny nie przemyślany sposób. Przenosimy koszty z paliwa na ogrzanie domu do zakładu energetycznego. Samo utrzymanie domu kosztuje nas tyle samo.
    Ostrzegam już kolejny raz przed przeinwestowaniem. Podając przykład posłużę się istniejącą instalacją u mojego dobrego przyjaciela. Mając pieniądze praktycznie bez górnego limitu zlecił projekt i wykonanie instalacji CO i CWU w swoim budowanym domu firmie, która obiecywała gruszki na wierzbie. Jak można się domyśleć-przeinwestował. Pierwsza zima dała do myślenia. Wiosna pozwoliła na pewne zmiany. Wykonawca musiał pod groźbą procesu zmienić projekt usuwając praktycznie połowę kotłowni. Wypadło z obiegu kilka pomp, jeden sterownik, jeden solar, kilka zaworów i siłowników. Układ stał się logiczny czysty w formie i wreszcie działający. Firma bojąc się procesu odkupiła wszystkie zdemontowane elementy.
    Każdy oczywiście myśli, że wie co chce. Życie jednak jest inne i szybko weryfikuje te plany. mając prawo do dowolności nie popadajamy w skrajności. Dobrze, że jest miejsce w necie na takie rozważania. Można spokojnie się zastanowić. Po kilku latach z czystym sumieniem przyznamy sobie rację, że zrobiliśmy wszystko co zdrowy rozsądek nam podpowiadał.

Widzę że chcesz nam coś powiedzieć może nawet masz rację ale jak to konkretnie przełożyć na temat tego wątku.
    andrzej lukaszewicz
    Level 40  
    Popełniasz błąd zakładając, ze w sypialni dzieci powinna panowac temp. 23 stopnie- powinno byc tyle samo co w Twojej 18 stopni. Zaraz zaczniesz jeździć po lekarzach i pojawią sie koszty , których na pozór nie mozna powiązać z systemem automatyki CO...A kto ma dzieciaki ten wie co one robia jak jest za gorąco...
    Jak koledzy pisza nie ma co za dużo kombinować- obnizenie temp. w sypialni ze zwykłego termoregulatora tygodniowego, a ja stosuje jeszcze dodatkowy termoregulator+ezawór w łazienkach, które szczególnie w okresach przejściowych (wiosna, jesien)są czesto nie dogrzane i zawilgocone, a szczególnie jeśli sa w północnej części budynku, bo termostat umieszczony w reprezentatywnym miejscu domu nie zgłasza zapotrzebowania na ciepło w tym okresie.
    Wraz z połączeniem z termoregulatorem tygodniowym daje to bardzo duży komfort korzystania z łazienki .
    kaczmarj
    Level 24  
    Widać, że kolega wie co robi. Niestety nie do końca można przekonać ludzi do gotowych i sprawdzonych rozwiązań. Należy pamiętać, że szczelne mieszkanie z dobrą izolacją nie potrzebuje tak wysokiej temperatury pomieszczeń jak mieszkanie nieszczelne.
    Istnieje pojęcie temperatury odczuwalnej. Jest ona całkiem inna w mieszkaniu hermetycznym i przewiewnym. Wiele czynników wpływa na komfort temp. Nie jest niestety konieczna wielka inwestycja aby o tym się przekonać.
    andri44
    Level 1  
    Witam.Mam pytanie do kaczmarj. Jestem studentem elektrotechniki i mam do zrobienia projekt na temat " Inteligentny sterownik ogrzewania domku jednorodzinnego". Nie bardzo wiem jak się za to zabrać. Czy mogę liczyć na jakąś pomoc z Twojej strony?
    zientas76
    Level 10  
    Witam
    czytam i może ja nie rozumię.
    Jeśli na piecu jest 50C to w układzie też jest taka temp.
    jeśli na kaloryferze ustawiona jest temp pomieszczenia 20C to zawór puszcza tą wodę do momentu aż osiągnie tą temperaturę a potem odcina zawór i tak się dzieje z każdum pomieszczeniem, jeśli zawory we wszystkich kaloryferach się zamkną bo osiągną temperaturę to piec się nie wyłączy tylko wstrzyma podgrzewanie aż woda na powrocie będzie zimniejsza od zadanej wtedy się snowu włączy.
    Jeśli w jakimś pokoju jest otwarte okno a inne mają swoją temperaturę to tylko w tym pomieszczeniu będzie diałał kaloryfer a nie w całym domu. ponadto piec nie będzie grzał całą parą bo i tak będzie nagrzewał wodę tylko do50C.
    ponadto nawet jak w tym pomieszczeniu temperatura przez otwarte okno będzie na poziomie 2-3C to i tak temperatura wody na powrocie z kaloryfera nie będzie aż tak spadała, a zużycie gazu nie będzie aż tak duże bo to tylko jeden odbiornik z niewielką ilością wody.
    Tak mi się wydaje.
    pozdrawiam