Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Escort 97r - alarm blokuje zapłon

Malancia_x 15 Mar 2009 16:42 2693 7
  • #1 15 Mar 2009 16:42
    Malancia_x
    Poziom 9  

    Witam, mam problem z odpaleniem mojego Escorat z 97r.
    Problem polega na tym, że alarm blokuje zapłon w aucie...Miałem już ten problem, ale rozwiązywany przy pomocy mechanika....Teraz nie mam takiej możliwości skorzystania...Nie wiem też jaki to model alarmu...
    Problem powstał z rozłączenia klamer od akumulatora po czym alarm zaczął pracować, a wcześniej był wyłączony w ogóle... Co mam zrobić, aby przywrócić auto do dawnej sprawności??

    Pozdrawiam :)

    PS jeśli umieściłem Topic w złym dziale to z góry przepraszam...

    0 7
  • #2 15 Mar 2009 16:52
    marek1977
    Poziom 33  

    Wytnij alarm. Musisz zlokalizować centralkę alarmu (pewnie w okolicy skrzynki bezpieczników) i kabel po kabelku poodczepiać od fabrycznej instalacji. Pewnie jakieś będą przecięte i podłączone do centralki. Więc musisz w razie czego kierować się kolorem kabelków i je tylko prawidłowo połączyć.

    1
  • #3 15 Mar 2009 17:18
    Malancia_x
    Poziom 9  

    marek1977 napisał:
    Wytnij alarm. Musisz zlokalizować centralkę alarmu (pewnie w okolicy skrzynki bezpieczników) i kabel po kabelku poodczepiać od fabrycznej instalacji. Pewnie jakieś będą przecięte i podłączone do centralki. Więc musisz w razie czego kierować się kolorem kabelków i je tylko prawidłowo połączyć.


    A można prosić bardziej łopatologicznej....Jestem laikiem w tej dziedzinie..
    Co do centralki, to znalazłem takie pudełko gdzie się wyłącza dzwięk alarmu czy to może byc ta centralka???Jak mam szukać tej centralki, to jest jakieś pudełko czy splot kabli??? I oczywiście jakie kolory???

    Jest to alarm firmy Silicon TX dwa czerowne przyciski z antenką.

    0
  • Pomocny post
    #4 15 Mar 2009 18:30
    marek1977
    Poziom 33  

    Chyba znalazłeś syrenkę alarmu pod maską.
    centralka jest gdzieś w środku żeby wilgoci nie dostała. Ale po nitce do kłębka, więc jeżeli masz syrenkę to kabelki od niej idą do centralki :)
    Nie widzę nigdzie w necie schematu do takiego alarmu, więc musisz wyjąć centralkę i może na niej jest jakieś oznaczenie. Ściągniesz schemat to może odłączy się tylko odcięcie zapłonu, a alarm w razie co będzie wył.

    0
  • #5 15 Mar 2009 18:54
    Malancia_x
    Poziom 9  

    Już znalazłem centralkę i w ogóle odłączyłem alarm...
    Był tam cały opis, ale ten alarm jest jakiś dziwny nie współpracuje w ogóle z pilotem więc pewnie to coś poważniejszego...Mimo wszystko dziękuje za pomoc

    Pozdrawiam :)

    0
  • #6 15 Mar 2009 19:32
    GrekuPL
    Poziom 10  

    może po prostu to jest tylko część alarmu...sam miałem w omedze montowaną blokadę zapłonu i osobny alarm z blokadą też...więc może przetrzep jeszcze auto a znajdziesz inną część jeszcze...

    0
  • #7 15 Mar 2009 20:06
    marek1977
    Poziom 33  

    No tak ale mimo że odpiąłeś kostkę, jeżeli miał podłączone odcięcie zapłonu to nie odpali bo trzeba zamknąć obwód który właśnie jest otwarty przez alarm :)

    1
  • #8 18 Mar 2009 23:49
    Malancia_x
    Poziom 9  

    Odpalił bez najmniejszego problemu :D

    0