Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

DV9000 - "mleko" na matrycy - rozwi±zanie

xxl_ 16 Mar 2009 16:06 1736 6
    xxl_
    Level 11  
    Laptop seria DV9000. Dok³adny model, który aktualnie mam na stole: DV9073ea. Objaw: "mleko" na matrycy. Pod zewnêtrznym monitorem mocne "artefakty". Przyczyna: znana i nagminna w tych modelach. Generalnie wada fabryczna. Problemy z kart± graficzn±. Przegrzanie powoduje "odklejenie" siê karty od p³yty. Uk³ad BGA. U mnie kolejn± sztukê uda³o siê naprawiæ FLUXem przez wygrzanie HOT'em w tem. 320-340'S. No i po raz kolejny obesz³o siê bez nak³adania nowych kulek lub wymiany uk³adu na nowy :)

DV9000 - "mleko" na matrycy - rozwi±zanie DV9000 - "mleko" na matrycy - rozwi±zanie DV9000 - "mleko" na matrycy - rozwi±zanie DV9000 - "mleko" na matrycy - rozwi±zanie
    _haker_1
    Level 32  
    No ale ... co z tego? Temat byl szczegolowo walkowany w jednym z watkow, nie widze potrzeby pisania o nim jeszcze raz. Poza tym wiadomo jak samo wygrzanie dziala - raz dziala ok a raz padnie spowrotem za jakis krotki czas, jedyna metoda to reballing i uzycie porzadnych materialow do tego celu..
    xxl_
    Level 11  
    Nic nie mo¿na napisaæ bo zaraz kto¶ siê o co¶ czepia. Nie znalaz³em zdjêæ, ani nic ciekawego na ten konkretny objaw. Podaj kolego linka. Przypuszczam, ¿e chodzi Ci o tytu³ mojego postu. Wiem, Ameryki nie odkry³em i to nie jest jedne i jedyne rozwi±zanie. Mój tytu³ postu brzmia³ zupe³nie inaczej, ale zosta³ automatycznie zmieniony po 5 minutach przez kogo¶ z moderatorów. Jest to moja 5 sztuka, któr± uda³o siê w taki sposób naprawiæ, poprzednie chodz± ju¿ pó³ roku bez zarzutu. Chcia³em tylko siê podzieliæ w trzech zdaniach na ten temat, a to ¿e moderator zmieni³ mi temat na za bardzo powa¿ny to nie moja wina.
    Kodi14
    Level 23  
    A ja mam pytanie fluxa wcisk±³e¶ pod mostek czy obsmarowa³e¶ nim góre? I jak d³ugo grzejesz? 320-340 to s± chyba stopnie, od razu tyle dajesz czy jako¶ stopniowo?
    xxl_
    Level 11  
    Przy uk³adach BGA daje temperaturê 320-340 stopni. Ostatnio muszê sobie radziæ inaczej, poniewa¿ zostawi³em u kolegi 300km. ode mnie podgrzewacz. Generalnie zawsze ustawia³em od do³u podgrzewacz na ok. 150 stopni, po czym górê mog³em od razu grzaæ w 340 stopniach. Teraz ustawiam temperaturê na 150, robiê kilka kó³ek stopniowo zwiêkszaj±c temperaturê do ok. 340 stopni. Fluxa k³adê wokó³ uk³adu. Podczas grzania i tak wejdzie na i pod uk³ad. I co wa¿ne, nigdy ju¿ nie ch³odzê uk³adu wentylatorem. Czekam a¿ sam ostygnie, poniewa¿ kiedy¶ kilka p³yt za³atwi³em w ten sposób. Na samym koñcu myje wszystko p³ynem Cleanser Druk i Cleanser IPA.
    PitD

VIP Meritorious for electroda.pl
    Wszystko zale¿y od konkretnej sztuki.
    Ostatnio mia³em akurat dwa takie same notebooki DV9000.
    Jeden poszed³ ³adnie na 320°C i potem wsta³.
    Drugiego grza³em do 350°C i ani drgn±³. Da³em nawet mu od spodu 200. Luty nie pu¶ci³y. Wy¿ej ju¿ nie chcia³em eksperymentowaæ.
    Kodi14
    Level 23  
    Rozumiem, ¿e mówimy tylko o podgrzaniu, ¿adnym dociskaniu, dotykaniu itp?