Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

skoda fabia 1.2 htp nierowna praca po odpaleniu

gaav 16 Mar 2009 17:00 26767 9
    gaav
    Level 15  
    mam problem ze swoja fabia 1.2 htp 2004r po odpaleniu nierowno pracuje momentami jakby na dwa cylindry po dodaniu gazu na chwile jest ok pozniej znow to samo
  • Helpful post
    seba24
    Level 20  
    te silniki sa czułe i czesto padały cewki,ale warto podłaczyc sie gdzies pod komputer i sprawdzi błedy
    wada ich tez było przestawianie sie rozrzadu,ale przy takich objawach co napisałes stawiam na swiece lub własnie cwka.
    gaav
    Level 15  
    auto kupilem tydzien temu i sprzedajacy wspominal cos wlasnie o cewkach..
    te silniki sa czule tzn? prosze o opinie na temat tego silnika bede wdzieczny
    ERER
    Level 11  
    Skoda Fabia 1,2 HTP AWY 2003

Seba24 masz racje. Właśnie przed godziną wróciłem od mechanika.
    Od jakiegoś miesiąca zaczęło szarpać w czasie jazdy przy większych obrotach. Pomyślałem, że to wina paliwa bo jeden jedyny raz zatankowałem na innej stacji. Po sczytaniu błędów wyszło 16686 na 2 cylindrze. Po przełożeniu cewki na 1, był błąd na 1, dla pewności przełożyli cewkę na 3 i potwierdziło się, był błąd na 3 cylindrze. Cewka do wymiany 145,00 zł w www.skodaczesci.pl do tego świece 45 zł za komplet. Jak kupię i wymienię to dam sygnał, czy pomogło.

Spotkałem się także z innymi opiniami:
    - awaria pompki paliwowej
    - przestawienie rozrządu

Pozdrawiam
    ERER
    Level 11  
    Cześć, witam ponownie
    A więc wszystko jasne. Po założeniu nowej cewki wszystko gra. Nawet mam wrażenie jakby nabrała mocy - chyba cewka szwankowała od dawna i dla tego była mułowata.
    ZBIG10
    Level 11  
    U mnie jest to samo ale dopiero jak silnik osiągnie temperaturę czy może być ten sam problem czyli cewka
    Lech54
    Level 20  
    Witam. Prawdopodobnie tak. Wykręć świece zapłonowe i zobacz jak wyglądają. Dokładniej i drożej sczytanie błędów silnika.
    ZBIG10
    Level 11  
    To była cewka po wymianie jak ręką odjąć
    andfabia
    Level 1  
    Kilka dni temu i u mnie pojawił się problem - świeciła się kontrolka silnika a i sam silnik pracowął nierówno, tracił moc i szarpał.
    Dzisiaj u mechanika po sprawdzeniu okazało się, że problemem jest cewka nr 2 (wcześniej mechanik tylko patrząc na to jaki mam silnik powiedział dokładnie to samo).
    W intercars kupiłem nową cewką (org) za 162 zł, wymieniłem sam (uprzejmy mechanik pokazał jak łątwo zrobić to samemu) i wszystko działa super.

Myślicie, że dodatkowa wymiana świec jest wskazana czy też można to sobie odpuścić?
    Lech54
    Level 20  
    Witam. Świece wymieniamy od przebiegu.