Pytanie z innej beczki- czy na wymianę piecy kaflowych na centralne ogrzewanie w kamienicy potrzebne są jakieś pozwolenia? Jeżeli tak, to jakie i skąd? Wymiana w zakresie własnego mieszkania.
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over therepawel3110 wrote:Pytanie z innej beczki- czy na wymianę piecy kaflowych na centralne ogrzewanie w kamienicy potrzebne są jakieś pozwolenia? Jeżeli tak, to jakie i skąd? Wymiana w zakresie własnego mieszkania.
William Bonawentura wrote:
Jeśli wcześnie nie było CO to z punktu widzenia prawa budowlanego w tym nieszczęsnym kraju, dokonujesz przebudowy lokalu. Potrzebujesz więc pozwolenia na budowę z całymi jego kosztami (geodeta, architekt).
iwanedy wrote:Witam
ja mam podobna sytuacje - mieszkam w kamienicy - lokal czynszowy. Miałam piecyk gazowy jednofunkcyjny, wymienilam go na piecyk gazowy dwufunkcyjny, aby moc podłączyc centralne ogrzewanie. Zamierzam z pieca kaflowego zrobić kominek, a w pozostłlych pomieszczeniach zamontować grzejniki. Czy muszę postarać się o pozwolenia? jeżeli tak, to o jakie?
Proszę, pomóżcie!
edi
iwanedy wrote:Witam
ja mam podobna sytuacje - mieszkam w kamienicy - lokal czynszowy. Miałam piecyk gazowy jednofunkcyjny, wymienilam go na piecyk gazowy dwufunkcyjny, aby moc podłączyc centralne ogrzewanie. Zamierzam z pieca kaflowego zrobić kominek, a w pozostłlych pomieszczeniach zamontować grzejniki. Czy muszę postarać się o pozwolenia? jeżeli tak, to o jakie?
Proszę, pomóżcie!
edi
wbi wrote:Zlikwidować piece kaflowe, [...] Na ich miejsce chcę wstawić dynamiczne piece akumulacyjne. Dodam, że mieszkam w budynku zarządzanym przez wspólnotę
mix2707 wrote:witam serdecznie nam takie pyt chciałbym przerobic piec kaflowy na piec w którym założyłbym podkowę i podłączyłyłbym grzejniki co. mieszkam w bloku 1 pietrowym wspólnota,mieszkanie własnosciowe czy musze starac sie o jakies pozwolenia czy mooge sam na własną reke to zrobic .. dziekuje za rady...
mix2707 wrote:witam , mam pyt. posiadam instalacje co na gaz mieszkam w bloku wspólnota ... czy moge przerobić piec kaflowy [bo taki jest jeszcze u mnie tez] na piec w którym założę podkowę i podepnę do niego 2,3 grzejniki. jakie dokumenty muszę mieć i pozwolenia,czy projekt ....dziękuje