Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Skuter JMSTAR 50cc brak iskry

bartman24 16 Mar 2009 19:44 5150 5
  • #1 16 Mar 2009 19:44
    bartman24
    Poziom 11  

    Mam dość nietypowy problem ze skuterem ponieważ usterka nie jest w wyniku "eksploatacji" lecz ciekawości. Skuter ma przejechane 700km

    Otóż ostatnio bawiłem się kabelkami przy module zapłonowym i w czasie pracy silnika wyjmowałem pojedyncze piny (kabel zielony oraz jeszcze jakiś - nie pamiętam). Zaznaczę w tym miejscu iż posiadam moduł zapłonowy na dwie kostki - 4 piny i 2 piny
    Tej z dwoma pinami nie ruszałem.

    Problem polega na tym iż aktualnie skuter nie odpala. Sprawdzałem iskrę na świecy - brak

    Zakupiłem nowy moduł i podpiąłem pod kostki - iskry nadal brak
    zakupiłem nową cewkę zapłonową - iskry brak
    Brak jest również napięcia podczas "kopania" na przewodach dochodzących do cewki.

    Co jeszcze mogło paść?

    Skuter mam rozebrany do ramy, właściwie żadnych plastików. Śledziłem wiązki przewodów, ale brak mi już pomysłów. Dodam jeszcze że pozostałe elementy działają bez zarzutów tzn światła, kierunki itp.

    Nie jestem serwisantem tylko zwykłym użytkownikiem, ale chciałbym wiedzieć co popsułem żeby samemu to naprawić bo do serwisu mam 100 km :(

    0 5
  • #2 16 Mar 2009 19:51
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Do cewki jeden przewód idzie czy dwa?

    0
  • #3 17 Mar 2009 00:56
    bartman24
    Poziom 11  

    Do cewki WN idą dwa przewody. Są to te same co idą od modułu (cały czas mówie o tej kostce na cztery piny). Jest tam jeszcze jakiś jeden, ale nie mogę namierzyć dokąd on idzie. Wiem że zielony napewno wyciągałem i teraz nie wiem który jeszcze. Zielony to + na cewkę

    0
  • #4 17 Mar 2009 17:35
    malez4
    Poziom 22  

    Podaj kolory przewodów w kostce 2 pinowej i 4 pinowej.

    0
  • #5 17 Mar 2009 19:12
    bartman24
    Poziom 11  

    Skuter JMSTAR 50cc brak iskry

    Odpinałem napewno zielony i jeszcze któryś, ale nie jestem pewien.

    Kabelki (1) oraz (2) idą na cewkę zapłonową

    Nie jestem też pewny czy przypadkiem pinów gdzieś nie zamieniłem, dlatego zamieściłem schemacik jak to teraz u mnie wygląda.

    2
  • #6 04 Gru 2011 09:26
    wkboos007
    Poziom 2  

    witam ja nic nie robiłem i iskre mi wcieło co moze byc moze ktos wie

    1