Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Instalator Win XP się wiesza, WinMe nie instaluje się do koń

20 Kwi 2004 09:39 1656 10
  • Poziom 13  
    Problem ma się tak: W przypadku Win XP instalator uruchamia się z płyty, po czym po wczytaniu wszystkich tych swoich bajerków, kiedy powinien przejść w kreatora instalacji się zawiesza, nie wyświetla się i można czeeeeeekać!
    W przypadku WinMe występują błedy w odczycie niektórych plików, dalsza instalacja z pominięciem pliku jest nieskuteczna.
    Wykluczona jest możliwość uszkodzonych płytek.
    Dysk twardy i karta graficzna jest ok., sprawdzałem na innym kompie. Test pamięci przebiega prawidłowo, próbowałem tego "Biosowego" oraz 2 innych programików do testowania pamięci.
    Win 98 SE zainstalował się poprawnie, ale był to goły system bez sterów, więc nie wiem czy praca komputera była prawidłowa.
    Próba uaktualnienia i/lub przeinstalowania z 98 do XP kończyła się identycznie jak w przypadku instalacji na "czystym" dysku.
    Wcześniej komputer pracował nja 98, był bardzo niestabilny, bardzo częste "zwisy", nie uruchamiał się czasami itd.
    Specyfikacja kompa:
    Duron 800, płyta K7VZA(chyba), 128 SDR, Geeforce 2MX 400 64MB, dyska Seagate 40GB.
    Dodam tylko jeszcze że usuwanie i tworzenie partycji nie zmienia sytuacji, zresztą jak już pisałem, na innym kompie zainstalował się na tym dysku system.
  • Poziom 13  
    Zapomniałem, płyta główna to oczywiście wspaniały jakościowo ECS :)
  • Poziom 21  
    Zmień karte graficzną przy instalacji na jakiegąś starszą Rivę. Problem dość częśty przy instalacji XP na karcie graficznej GF
  • Poziom 14  
    Mnie to wygląda jednak na uszkodzony RAM.
  • Poziom 10  
    Ja także stawiałbym na RAM. U mnie problem był podobny wszystko było niby ok ale XP się wieszał bardzo często więc spróbowałem go przeinstalować i tu wielkie zdziwienie. Nie mogłem i kombinowałem na różne sposoby podmieniając pokolei podzespoły. I okazało się, że to pamięć. Była jeszcze na gwarancji więc zaniosłem ją do sklepu i tam wszystko było z nią ok. Powiedzieli że wymyślam. Kazałem wysłać do producenta, gdyż nie mają stołu pomiarowego a programy nie zawsze wykryją uszkodzenie i zależności od temperatury i skoków napięcia.

    I okazało się że miałem rację.

    Spróbuj podmieniać elementy np pożyczając od kolegów i testuj - najlepsza metoda

    Pozdrawiam Greg
  • Poziom 13  
    karoluss napisał:
    Zmień karte graficzną przy instalacji na jakiegąś starszą Rivę. Problem dość częśty przy instalacji XP na karcie graficznej GF


    Jak już pisałem karta nie wchodzi w grę, na dwóch(takich samych) nie było problemów przy instalacji na innym kompie.

    Pamięć jeszcze sprawdzę, i zrobię upgrade biosu płyty głównej, może to coś pomoże.
  • Poziom 21  
    marwint napisał:
    Jak już pisałem karta nie wchodzi w grę, na dwóch(takich samych) nie było problemów przy instalacji na innym kompie.


    Może na innym kompie nie było ale na Twoim jest. Sprawdz tak jak koledzy wyżej napisali nie zapominając o zmianie karty jak juz nic nie pomoże. Poczytaj na ten temat w sieci
  • Poziom 15  
    jesli chodzi o xp to podobnie jak koledy postawil bym na pamiec ram - xp jest na to bardzo czuly, jesli chodzi o me do spobuj skopiowac instalke na dysk twardy i puscic wtedy ale przez setupcore.exe czasami pomaga
  • Poziom 29  
    Ja też stawialbym na Pamiec RAM , mialem podobny problem test pamieci byl ok a podczas instalacji byla zwiecha okazalo sie ze kosci pamieci nawalaja, a dokladniej mialem kostki 3 roznych producentów, po wymianie wszystko smiga.

    pozdrawiam!
  • Poziom 43  
    Koniecznie sprawdź pamięć.
  • Poziom 13  
    Ok, wszystko działa, problem zniknął po zaktualizowaniu Biosu, pamięć sprawdzałem i włożyłem inną, ale efekt był ten sam. Kiedyś już z tym biosem były problemy, bo coś się sypnęło i wszystkie funkcje były w menu nieaktywne, nawet zegara nie można było przestawić :). Wtedy "skasowałem" ustawienia i działało przez jakiś czas, ale ogólnie kiepsko było.