Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Migomat Bester 1800 Turbo szybki posów drutu mag power

bobiszonn 16 Mar 2009 22:48 13785 14
    bobiszonn
    Level 12  
    witam mam spawarke Migomat Bester 1800 Turbo i wystepuje w niej taki problem ze posów drutu jest maksymalny brak rebulacji potencjometrem wylutowałem tez potencjometr i dalej to samo to znaczy ze bez potencjometru silnik obraca sie duza predkoscia
  • Helpful post
    GBW
    Level 30  
    Zwarty tranzystor sterujący silnikiem posuwu.
  • Helpful post
    mark
    Level 14  
    Prawdopodobnie uszkodzony tranzystor V4.
  • Helpful post
    darqsek
    Level 12  
    Jest to tranzystor IRF540 SMD. Dostaniesz go w sklepie bez problemu.
  • Helpful post
    Micoss
    Level 17  
    Po wymianie wszystko powinno wrócić do normy.
    bobiszonn
    Level 12  
    wszystko chodzi ok po wymianie
    Micoss
    Level 17  
    Tak trochę zbaczając z tematu ja też mam taką spawarkę lecz ją trochę zmodyfikowałem tzn założylem opóźnienie czasowe na silniczek od posówu drutu ok 1 sekundy. W praktyce działa to tak że po naciśnięciu przycisku w rączce załącza się elektrozawóri leci gaz a do piero po 1 sekundzie wysówa sie drut.
    bobiszonn
    Level 12  
    dobry pomysł
    radosny45
    Level 2  
    Mam tą spawarkę i popsuł mi się posów. Silniczek działa pod akumulatorem, przekaźnik na płytce pyka ale nie ma napięcia na silnik podający drut. Moim zdaniem jest to transformator ZATRA ale nie jestem pewny. Proszę o pomoc :cry::cry::cry:

Usunąłem zbędne wykrzykniki. [Łukasz]
    kamel_w
    Level 19  
    Zacznij od tranzystora, potem możesz podmienić timer 555. Wałkowałem to już kilka razy, raz okazało się też, że padł warystor.
    Mariuszczs
    Level 19  
    I u mnie w tym migomacie w zeszłym miesiącu zdarzyła się ta awaria - wysmieniłem tranzystor i tą diodę w dziwnej obudowie i śmiga dalej. Tranzystor na dużo większy prąd bo tylko taki w sklepie był. Czy większy tranzystor ustrzeże się przed spaleniem - czy to nie o to chodzi ?
    radosny45
    Level 2  
    Wymieniłem diode i wszystko wporzątku! Dzięki:D:D:D