Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wzmacniacz - Tranzystory bez oznaczeń

toudi666 17 Mar 2009 08:09 2935 9
  • #1 17 Mar 2009 08:09
    toudi666
    Poziom 9  

    Witam zostałem posiadaczem wzmacniacza lecz jeden kanał mi w nim nie działa. Posiada on po 4 tranzystory na kanał. na działającym kanale zamontowane są 4 tranzystory nie opisane, natomiast w niedziałającym są zamontowane 2 nie opisane i 2 (2N3055) lecz te 2N3055 są 'zjarane' maja zwarcie , 2 rezystory od tych 2N3055 są zdymione oraz przytopione jest trochę trafo (są w nim 2 transformatory Unitra TS 140/4). Moje pytanie czy po (np zdjęciach płytek ) albo po czymś innym jest ktoś w stanie stwierdzić jakie tam mają być tranzystory , gdyż boję się wkładać 2N3055 bo nie chcę żeby sie coś drugi raz spaliło. Pozdrawiam

    Jeżeli napisałem w złym dziale to przepraszam i proszę moderatora o przeniesienie.

    0 9
  • #2 17 Mar 2009 08:16
    apajak1988
    Poziom 18  

    Dodaj pierwsze zdjęcia to będziemy rozmawiać.

    0
  • #3 17 Mar 2009 08:20
    toudi666
    Poziom 9  

    Zdjęcie wrzucę kolo 14, teraz jestem w pracy.

    0
  • #4 17 Mar 2009 08:24
    Micoss
    Poziom 17  

    A może byś podał model wzmacniacza

    0
  • #5 17 Mar 2009 08:37
    toudi666
    Poziom 9  

    znalazłem takie oto zdjęcia ale one raczej nic nie wniosą , jak wrócę z pracy to zrobię lepsze , chyba ze ktoś coś wymyśli

    Wzmacniacz - Tranzystory bez oznaczeń

    Wzmacniacz - Tranzystory bez oznaczeń

    Wzmacniacz - Tranzystory bez oznaczeń

    Wzmacniacz - Tranzystory bez oznaczeń

    Wzmacniacz - Tranzystory bez oznaczeń



    Zdjęcia w lepszej jakości (widac ze 2n3055 jest wyższe niż pozostałe) lecz nie wiem czy to o czymś świadczy

    Wzmacniacz - Tranzystory bez oznaczeń

    Wzmacniacz - Tranzystory bez oznaczeń

    Wzmacniacz - Tranzystory bez oznaczeń

    Wzmacniacz - Tranzystory bez oznaczeń

    0
  • #6 17 Mar 2009 15:27
    piotr.grad
    Poziom 18  

    Pewnie tam właśnie takie tranzystory były (2n3055). Trzeba jednak pamiętać że tranzystory do takich wzmacniaczy trzeba montować parowane. Poza tym same tranzystory to nie wszystko. Trzeba dokładnie sprawdzić całą płytkę czy nie ma na niej innych uszkodzeń. Po wstawieniu sprawnych elementów trzeba wyregulować prąd spoczynkowy, no chyba że jest ustawiany automatycznie za pomocą jeszcze jednego tranzystora mocowanego do radiatora. Wzmacniacz po wstawieniu sprawnych elementów można podłączyć do sieci szeregowo z żarówką (w twoim wypadku lepiej będzie przynajmniej 100W), zapobiegnie to spaleniu się tranzystorów mocy. Jak coś będzie nie tak to żarówka będzie świecić pełną mocą. Jeżeli wszystko będzie w porządku to po włączeniu powinna znacznie przygasnąć i się żarzyć.

    Dodano po 1 [minuty]:

    z tych zdjęć to widzę że dekielki tych tranzystorów są tak jakby czymś pomalowane na żółto... Weź spirytus i spróbuj jeden z nich delikatnie przecierać, może się pojawi napis...

    Dodano po 2 [minuty]:

    wg mnie wyglądają na kd503 kd502 lub na kd3773. Sprawdź jakie jest napięcie zasilania za mostkiem prostowniczym, ewentualnie na jakie napięcie są te duże kondensatory.

    0
  • #7 17 Mar 2009 15:53
    toudi666
    Poziom 9  

    tranzystory są zasilane napięciem 40V , mi też się wydaje ze to jest coś z KD ale nie ma żadnego opisu na nich, ta farba to tak jakby lakier

    Proszę poprawić tytuł postu.
    Regulamin p.11
    [Art]

    0
  • #8 20 Mar 2009 14:34
    toudi666
    Poziom 9  

    Żeby nie zakładać nowego tematu opiszę kolejny problem w tym , sprawa ma się tak : wymieniłem wszystkie uszkodzone elementy (w prawym kanale) lecz niestety wzmacniacz nie odpalił (widać jeszcze coś trzeba wymienić ) ale teraz w lewym kanale jest bardzo dziwny przypadek a mianowicie wszystko się włącza lecz "układ opóźnionego załączania kolumn" się nie rozłącza a mimo to głośniki grają , zauważyłem ze 2 tranzystor nie jest wysterowany (z tego kanału reszta na drugim tez) i teraz moje pytanie gdzie szukać rozwiązania tej usterki . Pozdrawiam

    0
  • #9 21 Mar 2009 10:28
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra

    Najpierw jakiś schemat by się przydał bo to jakaś mało spotykana konstrukcja, oczywiście nie jeden z nas by sobie poradził z nią bez problemowo ale nie przez internet tym bardziej że Twoja wiedza jest raczej marna co do wzmacniaczy.

    0
  • #10 24 Mar 2009 09:51
    toudi666
    Poziom 9  

    Witam udało mi się naprawić wzmacniacz - do wymiany były 3 tranzystory, i 4 rezystory, najciekawsze jest to ze była spalona dioda świecąca LED i bez niej układ opóźnionego załączania kolumn się nie rozłączał (w tym uszkodzonym kanale)

    0