Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Integra 64 + GSM + czujki siemens

klotzek 17 Mar 2009 08:21 1918 4
Optex
    klotzek
    Level 1  
    Witam Szanownych!

Mój problem polega na tym, że w niewykończonym domku, ale zamkniętym oknami i dachem, mam system alarmowy na centrali Integra 64 + moduł GSM + 10 x czujki Siemens IRM120, który w nocy wysyła komunikaty smsem "Włamanie", a dokładnie po minucie wysyła "Koniec Włamania".
    Tak zdarzyło się ostatniej nocy 4-ro krotnie W pomieszczeniach jest poukładany styropian na ocieplenie domku. Manipulator pokazuje, że została naruszona 1 z czujek (nr 5).
    Proszę o pomoc, bo spać nie można... :-(
    Pozdrawiam
    Łukasz
  • Optex
    adamjur1
    Level 41  
    Czujka czy jej sabotaż ?
    Jak masz włączone czujki EOL , 2EOL inne
    NA podstawie danych że to czujka nr 5 to tylko wróżka coś znajdzie.
    Może masz coś luźne w instalacji tej czujki ( uderzyli w nią przy składowniu styropianu i świruje sabotaż lub zasilanie.... Lub styropian lezy za blisko i mikrofale świrują.
    ( oczywiscie swiadome działanie intruza czy duże koty skaczące tużprzyczujce wykluczyłeś..... - wiem że IRM12o powinny ignorować zwierzęta, a dualność fałszywe alarmy.. )
    Pozdr.J.
  • Optex
    aprzycho
    Level 16  
    witam, jeżeli jedno wejście. To podłącz rezystorek 2,4k zamiast czujnika na końcu kabla i zobaczymy czy będziesz miał alarmy. Jeżeli nie to znaczy że coś z czujką nie tak albo coś na obiekcie zakłóca. Wtedy można np zasłonić czujkę i wtedy będziesz wiedział czy to czujka zepsuta czy jednak coś pobudza.

pozdrawiam
    marek63
    Level 12  
    Daleko czujka od styropianu ?.
    pkhenr
    Level 32  
    ale o co pytasz ? wiesz który czujnik załaczył alarm,wiesz jak wyglada Twój dom (my nie ),Być może styropian jest za blisko i cos po nim łazi ,Możesz tez zamienić miejscami płytki w czujkach skoro są takie same .Jest dużo czynnkiów które maja wpływ łacznie z pajeczynami