Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Powielacz częstotliwości - PLL, problem

meninio 17 Mar 2009 12:42 879 1
  • #1 17 Mar 2009 12:42
    meninio
    Poziom 10  

    Witam szanownych kolegów.

    Sprawa wygląda tak. Zmontowałem pętlę PLL na LM565 zgodnie z notą katalogową i układzik sobie poprawnie działa (widać dokładnie zakresy chwytania i trzymania). Wszystkie wartości elementów są tak jak w nocie katalogowej. Ustaliłem sobie za pomocą potencjometru częstotliwość środkową VCO na 54kHz. Dołączam teraz sobie dzielnik częstotliwości UCY7493. Ustaliłem sobie, że układ ma dzielić przez 2. Sprawdziłem go osobno i rzeczywiście działa (nawet sprawdziłem inne podziały - też działają). No i teraz ten mój dzielnik podłączam do pętli PLL tak jak w nocie katalogowej do nóżki 4 i 5 i sygnał wyjściowy biorę z nóżki 4. No i zwielokrotnianie częstotliwości nie działa. Zmieniając częstotliwość sygnału wejściowego od 1kHz do 120kHz nic się nie dzieje, na nóżce 4 jest cały czas częstotliwość środkowa VCO, pętla jak gdyby w ogóle nie reaguje na zmiany częstotliwości.
    Osobno oba układy działają, ale jak je połączę to nie. Czy wiecie czym to jest spowodowane lub może w czym może tkwić problem?

    Dodatkowo zrobiłem prosty eksperyment, bo już walczę z tym i chwytam się wszystkich możliwości. Otóż podłączyłem do dzielnika (dzielenie przez2) sygnał prostokątny z generatora funkcyjnego - i rzeczywiście działa dzielenie.
    Następnie zrobiłem coś takiego: zasiliłem kostkę lm565, ale nie podałem na wejście sygnału z generatora funkcyjnego i dodatkowo nie zrobiłem sprzężenia VCO z detektorem fazy (nóżek 4 i 5 nie zwierałem). Czyli w zasadzie mamy tylko działające VCO o częstotliwości ustalonej zewnętrznymi elementami, którego przebieg prostokątny można ściągnąć z nóżki 4. I teraz ten przebieg prostokątny z VCO pakuję do tego dzielnika i ....... i nie działa, dzielnik nie dzieli, na wyjściu jest jakiś przebieg stały...
    Jak to jest możliwe, że dzielnik działa dla sygnału prostokątnego z generatora, a nie działa dla sygnału prostokątnego z VCO (już nie mówiąc o samym PLL)?

    Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi i podpowiedzi. Pozdrawiam.

    0 1
  • #2 19 Mar 2009 21:05
    dmneuro
    Poziom 21  

    Próg przełączania licznika nie jest w zasięgu sygnału z VCO :-)

    0