Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sharp LC-46X8E - brak dźwięku przy odbiorze z dekodera

17 Mar 2009 18:18 12937 9
  • Level 2  
    Witam,

    Chciałbym przedstawić problem jaki mnie spotkał wczoraj.
    Otóż jakiś czas temu kupiłem dekoder wraz z pakietem telewizji cyfrowej w telewizji kablowej do której należę. Przechodząc do tematu, wczoraj gdy włączyłem telewizor przez dekoder, w ogóle nie było dźwięku. Gdy wracam z powrotem do zwykłej telewizji głos jest. Dekoder jest podłączony z telewizorem kablem HDMI. Nasuwa się pytanie "czego jest to wina?" Obraz jest lecz głosu nie ma.

    Proszę o pomoc.

    z góry dziękuje.
  • Level 40  
    Zacznijmy od banalnego pytania. Czy dekoder ma regulację siły głosu? Dlaczego to pytanie? Nie dalej jak wczoraj zgłoszenie: "Zmieniłam dekoder cyfry na HD i nie mam głosu". Był! ale ściszony do 0 w dekoderze...
  • Level 13  
    przestaw dekoder tak, zeby dawal na wyjscie hdmi dzwiek bez kompresji, nie moze byc zadne dolby czy ac3 czy cos podobne tylko PCM - bedzie grac :)
  • Level 2  
    egon12


    Nic nie dało przełączenie głosu na PCM. Czego to może być przyczyna?
  • Level 28  
    Jakub2312 wrote:
    egon12


    Nic nie dało przełączenie głosu na PCM. Czego to może być przyczyna?


    Rozumiem, że siłę głosu sprawdziłeś, i że obraz jest.

    Czy masz możliwość podłączenia innego urządzenia z dźwiękiem do tego TV, np. inny egzemplarz dekodera, dekoder innego operatora, komputer (podobno da się zrobić, żeby dźwięk szedł przez HDMI)?

    Jeżeli masz możliwość, sprawdź swój dekoder na innym telewizorze.

    Będzie wtedy wiadomo, w którym urządzeniu szukać przyczyny.
  • Level 13  
    Jakub2312 wrote:
    egon12


    Nic nie dało przełączenie głosu na PCM. Czego to może być przyczyna?


    ten tv na jednym z wejsc hdmi ma mozliwosc podania glosu przez line-in, sprawdz czy nie podlaczyles sie wlasnie do tego wejscia i czy nie jest wlaczona ta opcja w menu - ewentualnie zmien hdmi jak nie wiesz gdzie tego szukac....
  • Level 2  
    Przed usterka telewizor działał. To było wieczorem, nastepnego dnia nie było głosu. W innym TV (Samsung) głos jest. Dlatego czy to moze być zepsute wejscie hdmi? Nie wiem dla mnie to jest dziwne. Mogly sie jakies styki tam popalic czy cos? Prosze o pomoc.

    Zastanawiam sie nad oddaniem telewizora do serwisu. Ma 6 miesiecy i jest na gwarancji
  • Level 2  
    I znalazłeś przyczynę? Mam to samo. Z tym, że dźwięk jest przez kabel euro A nie ma na żadnym z trzech hdi.
  • Level 2  
    Cześć,
    udało się komuś rozwiązać problem?

    Też się z nim spotkałem w Sharpie.

    Producent powinien jakie update softu wypuścić.

    Zastanawiam się nad obejściem tematu kablem optycznym, tylko ciekawe czy nie będzie rozjazdu obrazu z dźwiękiem.
  • Level 1  
    kwacior wrote:
    Cześć,
    udało się komuś rozwiązać problem?

    Też się z nim spotkałem w Sharpie.

    Producent powinien jakie update softu wypuścić.

    Zastanawiam się nad obejściem tematu kablem optycznym, tylko ciekawe czy nie będzie rozjazdu obrazu z dźwiękiem.


    Miałem ten sam problem w nowym SHARP 40BL2EA, przy podłączeniu tunera nc+. Pomogła zmiana "Wersja EDID HDMI" na "EDID 1.4", w "Ustawienia urządzenia" -> "Wejścia".