Czy ktoś z was wie, jak zbudować noktowizor, nie kupując go oczywiście . Jakiś schemat, może poparty rysunkiem, macie? I czy w ogóle można to zbudować w domu?
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over therealbertb wrote:Najprostsze wyjście to stara cyfrówka, z której usuwasz filtr podczerwieni. Jak trochę pogooglasz znajdziesz wiele materiałów.
Albert
Michal_b1 wrote:
No to jest wtedy kamera na podczerwień. Noktowizor to zupełnie inne urządzenie.
albertb wrote:Michal_b1 wrote:
No to jest wtedy kamera na podczerwień. Noktowizor to zupełnie inne urządzenie.
Według wikipedii i innych dostępnych definicji:
"Noktowizor to urządzenie umożliwiające widzenie w ciemności."
Na czym więc opierasz się negując moją wypowiedź?
Albert
Michal_b1 wrote:
Ta sama strona podaje dalej budowę i zasadę działania z której jasno wynika, że nie jest to kamera na podczerwień.
Doominus wrote:istnieje coś takiego? takie przystawki i aparaty? o których mówisz?Co do zabaw z noktowizją i podczerwienią.
Jakieś dwa lata temu sony wypuściło w Japonii aparat z funkcją "polepszania zdjęć w nocy" aparat użyty w dzień zdejmował ubrania z ludziAparaty zostały wycofane .
Ostatnio czytałem o przystawce do aparatów w komórkach posiadającej takie same właściwości.
juriiii wrote:a wiesz może czy można coś takiego kupić na necie albo alleg..?Są też takie filtry do kamer. Efekt nie jest całkowity, ale rzeczywiście, wygląda to śmiesznie.
rod5 wrote:w zasadzie nie chodzi mi o budowę jakiegoś zaawansowanego sprzętu - tylko o najprostszy noktowizor czy dało by rada w domowym zaciszu cos takiego zrobić ?