Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Webasto VW T5 rozbudowa schemat

skiba 18 Mar 2009 12:24 41910 38
    skiba
    Level 13  
    Witam mam pytanie do znawców tematu orzewania postojowego wiem ze w vw t5 mozna rozbudowac dogrzewacz do ogrzewania postojowego trzeba dołozyc zegra pytanie jaki wiem ze musi byc z magistrala w-bus czyli komunikuje sie z dogrzewaczem magistrala cyfrową 1przewodowa 1pin w 6pinowej kostce w vwt5 pytanie czy potrzebuje jeszcze dotego dodatkowa pąpke ogiegowa i musze wysterowac sobie wentylator wewnatrz .pytanie czy mozna zemulowac jakos sygnal tej jedno przewodowej magistrali aby np. dolozyc zwykly sterownik pilotowy iza jego pomoca podawac sygnal wzbudzenia.
    neopawel1
    Level 10  
    chopie jezeli faktycznie masz webasto to nie bardzo rozumiem w tkwi twoj problem w rozbudowie gdyz przegladajac te twoje pliki masz tam wszytsko dokladnie pokazane. twoj problem to to ze nie potrafisz czytac schematow chopie.chyba ze masz tam eberspacher a nie webasto ale to nie zmienia faktu bo instalacja jest taka sama chopie
    homer00
    Level 14  
    Witam. Dzis robilem rozbudowe dogrzewacza w t5 i problem jest taki, ze piec nie startuje z telestarto czy to t90 i t91. Po podpieciu zegara 1533(jajka) piec odpala. Natomiast jak podepne i telestart i zegar to na wyswietlaczu pojawia sie tele on ale piec nie startuje. Czy ktos sie z tym spodkal? czy moze trzeba urzyc innego telestartu? Prosze o opinie
    dizba
    Level 33  
    Ja w swoim T5 podpiąłem T91 i działa. Który rocznik jest Twój ?
    homer00
    Level 14  
    2006r Nie wiem co jest grane czy to te telestarty czy co?
    homer00
    Level 14  
    Witam Kolejne pytanie do zorientowanych. Czy na pinie 4 pojawia sie sterowanie przekaznikiem do wlaczenia dmuchawy?
    PaBloD
    Level 11  
    Witam, mam ten sam problem co kolega homer00, a mianowicie chciałem do piecyka Webasto w mojej caravelli (2.5tdi 2007r. climatronic) założyć telestart, ale niestety coś jest nie tak. Piecyk nie startuje ani z telestarta t90 ani z t91 (oba są z logo vw). Czy ma ktoś pomysł dlaczego to nie rusza??
    PaBloD
    Level 11  
    Mam praktycznie taki sam zestaw, tylko centralki telestartu (t90 i t91) mają loga vw. Podlaczylem telestart zgodnie ze schematem, pin1 +, pin2 w-bus, pin6 gnd, a w piecu do pinu 1 dołączony jest sygnał w-bus. Nie mam tylko anteny, założyłem kawałek kabla, żeby sprawdzić czy wszystko działa. Niestety piec nie reaguje... Chyba ze jeszcze o czymś nie wiem, np jakieś dodatkowe kodowanie, albo jakieś nastawy climatronica.

Dziś sprawdzałem ponownie podłączenie i próbowałem odpalic piec z pilota i nadal nic. Sprawdziłem również piecyk vag-com i po każdej próbie odpalenia z pilota wyskakuje błąd 02245 RF Remote Control: 008 Implausible Signal. Błąd jest ten sam na t90 i t91.

Czy może podać mi ktoś kodowanie pieca w swoim VW T5, najlepiej wyposażonym w telestart?? ponieważ u mnie kodowanie to same zera, co wydaje mi się mało prawdopodobne... Potrzebuję również Access Code do webasta, żeby można było je przeprogramować, bo opcja Code jest niedostępna:/ z góry dziękuję za pomoc :D
    PaBloD
    Level 11  
    Witam, zamontowałem do swojego T5 oryginalny panel (wyświetlacz) do sterowania Webasta, które u mnie zamontowane jest jako dogrzewacz. Po podłączeniu wyświetlacza do CAN pojawiła się na nim godzina, ta sama co na wyświetlaczu w obrotomierzu, co oznacza, ze wszystko podłączone jest OK. Panel działa, można zmieniać na nim ustawienia, ale niestety piec nie reaguje na próbę uruchomienia z przycisku panelu (z pilota, który dołożyłem wcześniej, odpala i jednocześnie uruchamia się panel). Dodam, że żadnych błędów nie ma. Domyślam się, że problem tkwi w kodowaniu... Może ktoś wie co zrobić by webasto działało z tego panelu??
    dizba
    Level 33  
    PaBloD wrote:
    zamontowałem do swojego T5 oryginalny panel (wyświetlacz) do sterowania Webasta

Czy mówisz o panelu w podsufitce ? Nie znam wszystkich wersji T5, ale u mnie ten panel służy do sterowania webastem suchym.
    PaBloD
    Level 11  
    Zamontowałem właśnie ten w podsufitce z niebieskim wyświetlaczem. Możliwe że u ciebie jest sterowanie suchego webasta, bo z tego co wiem są dwa rodzaje wyświetlaczy, które nieznacznie różnią się menu (jedne sterują suche a inne mokre webasta). Ten który ja założyłem jest od mokrego pieca, bo kupiłem go z całym piecem i osprzętem, ale puki co próbuje odpalić nim piec który jest u mnie oryginalnie zamontowany w aucie.
    22Robert22
    Level 2  
    Witam. Podepnę się do tematu. Mam multivana 2,5 tdi z 2004 roku. Auto ma thermo top c jako dogrzewacz. Chciałbym aby działało jako ogrzewanie. Po przeszukaniu netu stwierdziłem że najpewniej zadziała z zegarem 1533, jednak chciałbym móc uruchamiać go zdalnie. Czy zna ktoś typ centralki który zadziała na 100 % (nie ma możliwości zwrotu elektroniki). Ewentualnie w Warszawie lub okolicach mogę zlecić to forumowiczowi ;)
    Marcinfart
    Level 10  
    Witam kolego czy udało się Tobie uruchomić webasto top c z oryginalnego "sterownika wyświetlacza" vw t5? ja również podłączyłem zegar sczytało ustawienia są również, zero błędów i mimo to nie startuje... czy potrzebne jakieś kodowanie
    22Robert22
    Level 2  
    Jeszcze nie robiłem tego. Zamówiłem telestart i wiązki, jak zrobię to napiszę.
    miodzio65
    Level 10  
    czy mógłbym prosić o jakiś schemat jak podłączyć oryginalny panel w podsufitce ew rozpiskę pinów w panelu??

Dziękuje :D
    Marcinfart
    Level 10  
    Webasto VW T5 rozbudowa schemat Webasto VW T5 rozbudowa schemat Kolego przesyłam Tobie jpg. którego zrobiłem może będzie przydatne
    miodzio65
    Level 10  
    Dziękuje Marcinfart bardzo będzie przydatne :D
    Co do podłączenia to mam wrażenie ze ono jest nie kompletne i dlatego piec się nie załącza tzn. owszem zasilanie i Can są niezbędne ale brakuje sygnału do pieca. Wiem że w piecu (w zależności od rodzaju) w wtyczce 6pin na jednym kablu jest wejście sygnału.
    kr-sob
    Level 9  
    Hej
    Powiedzcie mi proszę. Czy da się wyłączyć w prosty sposób dogrzewasz w Multivanie T5 2006 Climatronic. Tak aby nie włączał się .. Bezpiecznik ???
    Bardzo proszę o poradę

Mam zainstalowane rozbudowę o zegar 1533 - i co zrobić aby zmusić go albo po ręcznym ustawieniu albo oraz zegar nie włączał mi kierowania nadmuchu AUTO ino na szybę przędną >
    Dodam iż zmieniałem te ustawienia na rozgrzanym silniku
    Z góry serdecznie dziękuje

Pozdrawiam
    Wesołych Świąt
    MarekJarocki
    Level 2  
    Witajcie
    czy komuś z Was udało się podłączyć oryginalny " sterownik - wyświetlacz" od VW T5 by uruchomić podgrzewacz aby działał jak ogrzewanie postojowe?
    Jak tak to gdzie należy "podłączyć się" z przewodami can oraz do którego pina na "sterowniku-wyświetlaczu" należy podłączyć sterowanie z pieca (pin 6 na wtyczce do pieca ) ? Może wystarczy tylko napięcie i sterowanie do pieca ?
    Pozdrawiam
    Marek
    homer00
    Level 14  
    Prosze o odpowiedz jak jest sterowana pompa wody od webasta. U mnie nie dziala. Myslalem, że padla ale druga też nie dziala. Podmieniłem piec i pompa nadal martwa.
    poldi1969
    Level 11  
    Marcinfart wrote:
    Witam kolego czy udało się Tobie uruchomić webasto top c z oryginalnego "sterownika wyświetlacza" vw t5? ja również podłączyłem zegar sczytało ustawienia są również, zero błędów i mimo to nie startuje... czy potrzebne jakieś kodowanie

Czy udało się komuś uruchomić z oryginalnym sterowaniem z wyświetlacza. Czy oprócz wyświetlacza nie trzeba jeszcze podłączyć zawór N279?. A jak się ma sprawa SW w wyświetlaczu i w sterowniku webasta czy nie powinno być takie samo, czy może być rózne?
    Marcinfart
    Level 10  
    Oryginalny wyświetlacz VW do dogrzewacza Webasto na nic sie zda to nie zadziała. Mozna to przerobić używając sterownik z pilotem oczywiscie tez nie oryginalnym lecz takim po "modyfikacji" i zadziała
    poldi1969
    Level 11  
    A jak zmienię sterownik na taki z webasta z ogrzewaniem postojowym, dołożę zawór N279? dla czego ma nie zadziałać?
    Ttomek
    Level 14  
    Do poldi1969

Jeżeli pisząc o wymianie "sterownika" masz na myśli wymianę "płytki" w piecu zuheizer na płytkę z standheizung to jak najbardziej zadziała.
    poldi1969
    Level 11  
    Tak o sterownik mi chodzi teraz czy każda "płytka" sterownik standheizung będzie współpracowała z każdym panelem. Na co zwrócić uwagę przy doborze tych części?
    Czy SW sterownika i wyświetlacza ma znaczenie?
    MarekJarocki
    Level 2  
    Witam,
    mam pytanie do znawców tematu w temacie jak wyżej.
    Mój vw T5 to wersja po lifcie z 2014 roku i dogrzewacz Webasto Termo Top C 5 kW.
    Według instrukcji aby podłączyć zegar Webasto 1533 powinienem wpiąć się we wtyczkę X14 6 pinową w pozycję nr. 1 .
    U mnie wtyczka jest 8 pinowa i wszystkie pozycje zajęte.
    Czy wie ktoś gdzie mogę się podpiąć w tej wtyczce lub gdziekolwiek w aucie aby móc sterować webasto zegarem 1533 ???
    nowy
    Level 11  
    Podpinam się pod temat . W poliftowym t5 co kupić , gdzie podpiąć aby dogrzewacz pełnił role ogrzewania

Dodano po 3 [minuty]:

Podpinam się pod temat . W poliftowym t5 co kupić , gdzie podpiąć aby dogrzewacz pełnił role ogrzewania
    AutomobilklubART
    Level 1  
    Czy ktoś ma doswiadczenie z podpieciem altox wbus-5 gps zamiast jajka?