Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Universum FT1002 zła praca zasilacza

elmor368 18 Mar 2009 15:12 1313 5
  • #1 18 Mar 2009 15:12
    elmor368
    Poziom 20  

    Witam, może ktoś z Kolegów spotkał sie z podobnym "wynalazkiem" jak
    w temacie. Nie mogę nigdzie znalezc schematu. W odbiorniku dla orientacji scalaki: zasilacz na STR54041, CNX82A. Pozostałe to: procesor TMP47C433AN, TMM 843AP, TC9020P-003, TDA 3503, TDA 4555. Problem
    może banalny ale w odbiorniku ktoś powstawiał wiązanki rezystorów a nie mając schematu trudno ocenić czy te przeróbki nie są powodem usterki.
    Uszkodzenie polega na tym , że przy jaśniejszych scenach obrazu nap. z zasilacza obniża sie o ok 30-40V obraz zaczyna pulsować / zmniejsza się
    powiększa -pulsuje by znów przy ciemniejszej scenie powrócić do normy
    Elka w zasilaczu powymieniane jak i sam STR ale to nic nie dało.
    elmor368

    0 5
  • #2 18 Mar 2009 16:17
    radsat
    Moderator

    Czy kondensator główny na pierwotnej wymieniłeś ma ok. 150do220uF\400v. Jeżeli to nie pomoże to podstaw jeszcze impulsowe w odchylaniu H. Pozdrawiam

    0
  • #4 18 Mar 2009 21:12
    dickgregor
    Poziom 11  

    Witam.
    Wymięń kondensatory w gałęzi +B i 47/160 , 100/160 i połącz żarówkę.
    Powodzenia.

    0
  • Pomocny post
    #5 19 Mar 2009 00:02
    CHACA
    Poziom 43  

    Jest to TV oparty na chassis PB2101VS, może to coś Ci podpowie.

    0
  • #6 19 Mar 2009 21:41
    elmor368
    Poziom 20  

    CHACA dziękuję Ci Kolego za podpowiedż, która pozwoliła mi sfinalizować naprawę. Powodem usterki jak w temacie był niewłaściwej wartości rezystor R 115 zamontowany przez mojego poprzednika. Zamiast 0,33 Om zamontowany był 4,7 Om. Zamykam temat, pozdrawiam elmor368

    0