Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

odkurzacz piorący mpm apollo 2000 cl-333, filtr....?

zylubazylu 20 Mar 2009 11:15 20823 9
    zylubazylu
    Level 2  
    Jestem świerzym nabywcą odkurzacza piorącego firmy mpm product - Apollo 2000, model cl-333.
    W instrukcji pisze: "przed użyciem funkcji prania należy zdjąć biały filtr bawełniany i zamontować filtr poliuretanowy (gąbkowy niebieski". Mógłby mi ktoś łopatologicznie wyjaśnić o który filtr chodzi?
    Jedyny biały filtr bawełniany jaki znalazłam w tym odkurzaczu jest przy wylocie powietrza, natomiast niebieski filtr z pianki jaki mi pozostał jest - nie wiem czy to dobre określenie... - w kszałcie słoika (boki ma niebieskie, a "dno" białe (też piankowe).
    Bardzo proszę o pomoc.
    Anonymous
    Anonymous  
    zylubazylu
    Level 2  
    na osłonę silnika jest montowany też niebieski filtr pinakowy tylko bez "dna" i jest on przykręcany taką żółtą, plastikową, okrągłą pokrywą aby się nie zsunął. Nie wiem o co chodzi z tymi pozostałymi filtrami.....
    Może ma ktoś jeszcze taki odkurzacz i się wypowie, bo boję się coś popsuć, a odkurzacz jest całkiem fajny i szkoda by było.....
    reaven22
    Level 30  
    Woda silnikowi nie zaszkodzi, sam silnik ma oddzielne chłodzenie więc woda działa tylko na turbinę. a co do filtrów to zakładając filtr wodny (taka czarna przystawka) na silnik trzeba założyć właśnie ten filtr z pianki w kształcie "kubka" bo oryginalny z żółtą pokrywką się porostu nie mieści :) fakt instrukcja taka sobie ale jak się pokombinuje to sprzęt całkiem nieźle działa.
    Anonymous
    Anonymous  
    reaven22
    Level 30  
    Temat filtra wodnego to temat rzeka :) Moje zdanie jest takie że to pic na wodę a nie filtr na wodę w jakimkolwiek wydaniu :) każdorazowe mycie sprzętu po odkurzaniu jest bardzo denerwujące tak więc nadal uważam że najlepszy odkurzacz to bezobsługowy automatyczny odkurzacz.. no narazie mnie na takiego nie stać więc zostanę przy worku papierowym i filtrze heppa który i tak zatrzymuje to co przez wodę przeleci.
    Anonymous
    Anonymous  
    reaven22
    Level 30  
    BS 1234 wrote:
    .... Hepa to według mnie jeszcze większe dno jeśli jest zastosowany zamiast worka.

Tu masz absolutną rację, Błyskawicznie się zapycha. Ale jeżeli połączysz worek papierowy który odfiltruje 99% zanieczyszczeń to pozostały 1% wyłapie właśnie filtr heppa.

Pomijam fakt że niektórzy producenci nadużywają nazwy heppa i nazywają tak zwykłe papierowe filtry.

Dla przykładu podam przypadek odkurzacza rainbow czy jakoś tak (drogi ale jakość ma niezłą) znany min. z filtra wodnego. Najnowsza jego wersja oprócz filtra wodnego ma na wylocie właśnie filtr heppa po to aby wyłapał wszystko to co filtr wodny przepuści.

Podsumowując apollo to dobry odkurzacz do prania, zbierania wody, sprzątania na sucho z workiem, filtr wodny bym określił bardziej jako wymóg rynku troszkę na siłę umieszczony w tym sprzęcie :)
    dgolf
    Level 15  
    Od 9 lat do prania zakładam ten niebieski z białym dnem, a do odkurzania na sucho tą gąbkę bez dna i dokręcam ten plastik. Tak jest prawidłowo i nic się nie zapycha itp itd. A sierści z psa jest nie mało :)

P.S. Zaczął mi słabo ciągnąć, rura sprawna - o co może chodzić? Jak go rozebrać?
    reaven22
    Level 30  
    Z tego co pamiętam to śruby mocujące górną pokrywę są w rączce. Trzeba zdjąć osłonę i pod nią wykręcić 2 śruby. Dalej już sobie poradzisz :)