Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Samsung CLX-3170/3175 regeneracja tonera

buska3 20 Mar 2009 12:23 129186 227
Suntrack
    zilion
    Level 11  
    Wałek obrazujący jest bardzo żywotny. Producent daje takie normy z powodu właśnie zbierającego się tonera i zarobku na częściach/serwisie.
    Po trzech latach intensywnej eksploatacji drukarki (non stop 5dni w tygodniu po 10h pracy) musiałem wyrzucić pierwszy bęben obrazujący. Pojawiły się wytarcia warstwy światłoczułej spowodowane pracą listwy zbierającej toner.
    W tym czasie przeżył co najmniej dziesięć opróżnień ubitego tonera :)
  • Suntrack
    wojtekflis
    Level 19  
    Z tymi producentami to tak zawsze;) No zobaczymy ile mój wytrzyma:) Przy pierwszym opróżnieniu nie widziałem żadnych specjalnych oznak zużycia. Czy też rozkręcasz całą jednostkę? oglądałem z każdej strony i nie mogłem znaleźć żadnego otworu aby go wysypać;)
    zilion
    Level 11  
    To zależy jak bardzo dokładnie chcesz go oczyścić.
    Jeśli dokładnie, to tylko rozkręcanie, bo są tam łapki wciągające toner w przestrzeń uchwytu.
    Jeśli niekoniecznie dokładnie, to po rozkręceniu i oczyszczeniu można to "stuningować" wycinając podłużny otwór np. grotem lutownicy w tylnej pionowej ściance i usuwając wewnątrz użebrowania usztywniające zbiornik, które również blokują przesuwanie tonera na boki. Po takim przygotowaniu składasz wszystko do kupy :) części zapasowe wyrzucasz do śmietnika, a zrobiony otwór zaklejasz długim paskiem taśmy do paczek. Gdy kiedyś będziesz chciał opróżnić taki zbiornik, to odkleisz taśmę z otworu, przykleisz szczelnie wokół otworu gardziel torebki i zaczniesz miąchać tym na lewo i prawo. Po wysypaniu większości tonera, lub po natarczywym bólu mięśni ramion poznasz, że już dosyć. Po oczyszczeniu powierzchni obudowy i ponownym zaklejeniu otworu możesz przystąpić do sprzątania pomieszczenia :)
    Oczywiście jak źle zakleisz otwór, to drukarka będzie się wypróżniać w swoim wnętrzu :D

Pozdrawiam.
    borgen
    Level 11  
    Mam pytanie : Czy czarny toner używany do kserokopiarki można zastosować do drukarki?
  • Suntrack
    qriozum
    Level 2  
    wojtekflis wrote:
    "posiadamy nową serię chipów wiecznych do drukarek Samsung CLP-320 CLX-3185 które instaluje się na drukarkę za pomocą kabla USB. Po wgraniu (instalacji) chipa drukarka liczy wydrukowane strony (i tu jest właśnie NOWOŚC nr 1) ale resetuje poziom tonerów po każdorazowym wyłączeniu drukarki z zasilania."

oraz drugi fragment:

"Chip nie kasuje licznika bębna opc (..)Chip nie zakłóca zmian ustawień faksu, sieci lan wifi ani innych konfiguracji drukarki.

Bez problemu zmienisz ustawienia kolorów, faksu, sieci lan oraz wifi kiedy tylko zechcesz! (NOWOŚĆ nr 2)"

i tu moje pytanie:
    Czy ktoś testował już coś takiego?

Cześć.
    Dzisiaj właśnie to zakupiłem (raptem 25zł).
    Ten "chip" do te facto zmodyfikowany firmware (do flashowania przez USB).
    Prawdą jest że działa normalnie zliczanie stron, po flashu nie straciłem żadnych ustawień (!!). Wszystko zostało zachowane (sieciówka, faxy, adresy etc.).
    Jedynie muszą zostać zaklejone czipy (ale o to musiałem dopytać sprzedawcę, bo w obstrukcji ie było wzmianki o od- czy nieodklejaniu tej taśmy). Była tylko wzmianka o zaklejeniu PRZED FLASHEM.
    25zł - na wszystkie 4 kolory ... :))))
    Aha - poprosiłem od razu o oryginalny soft gdyby zaszła potrzeba oddania drukarki do serwisu (ja mam wydłużoną, polisową gwarancję, zostały mi jeszcze 3 lata) ;)

Inną kwestią jest chip dla bębna. Ten nie jet programowy - to ingerencja, ale także możliwa :)

Aha. w instrukcji napisano że flashowanie trwa ~20minut i żeby dla pewności drukarkę wyłączyć po 30minutach.
    W moim przypadku flashowanie nie trwało więcej niż 4 minuty (cztery) i nastąpił potem automatyczny reboot drukarki.

Jak ktoś chce namiar - to na priv, bo tutaj chyba nie można podawać linków :)
    eko185
    Level 19  
    qriozum wrote:

Inną kwestią jest chip dla bębna. Ten nie jet programowy - to ingerencja, ale także możliwa :)

Reset bębna można zrobić na kilka sposobów: programowo lub fizycznie montujac chip.
    Agata_Orbit
    Level 2  
    Proszę o pomoc. Od 2 lat regeneruję tonery w drukarce clx-3170 i dzisiaj pojawił się problem..
    Wskaźnik w komputerze pokazywał czarny toner pusty, więc wyjęłam i dosypałam bo i tak już słabo drukowała. Wtedy pojawił się problem wymień/zainstaluj pojemnik na zużyty toner, więc wyczyściłam i przeczyściłam styki - ten problem zniknął. Następnie pojawił się komunikat toner pusty: czarny, niebieski, amarantowy i toner wyczerpany: żółty. Wymieniłam chipy; czarny, żółty i magnat, ale nic się nie zmieniło. Mam jeszcze chip cyan, ale szkoda mi go naklejać bo nie wiem, czy zmieni pozostałe braki. Zauważyłam też, że wskaźnik na komputerze jest pusty we wszystkich tonerach. Czy ktoś wie dlaczego tak się dzieje ??
    Potrzebuje szybkiej porady bo siedzę w biurze, a klienci się kręcą po oferty.
    wojtekflis
    Level 19  
    Drukarka ma zainstalowany wieczny chip?
    Agata_Orbit
    Level 2  
    nie wiem, wymieniałam czipy w taki sposob jak wczesniej pisałam, a jak mogę sprawdzić czy drukarka ma zainstalowany wieczny czip?
    eko185
    Level 19  
    Niech Pani zainstaluje wiecznego chipa w drukarce i nie bedzie trzeba wklejac nowych chipow na tonery.
    Agata_Orbit
    Level 2  
    a jak mam zainstalować wieczny chip, gdzie tego szukać? Proszę o podpowiedź, od czego mam zaczac?
    eko185
    Level 19  
    Niech Pani wydrukuje raport z drukarki i tam jak jest wersja firmware to bedzie na koncu cos takiego:
    1.00.20.59 FN lub fFN
    jesli beda dwie literki F to znaczy ze jest z wiecznym chipem.

Ale odrazu mowie ze najprawdopodobniej nie ma wiecznego chipa bo tonery sie koncza - a z wiecznym chipem nie.
    Agata_Orbit
    Level 2  
    a czy to chodzi o wydrukowanie: Raport konfiguracji lub Raport informacji o materiałach eksploatacyjnyc? Tylko ze moja drukarka wskazuje 0% toneru (kazdego koloru)
    janek_999
    Level 17  
    Może przyda się komuś rozwiązanie problemu resetowania licznika bloku obrazowania ( imaging unit), bez żadnej ingerencji w sprzęt (bez użycia lutownicy).

Wystarczy z klawiatury wejść w tryb serwisowy urządzenia (Tech mode) i postępować zgodnie z załączoną instrukcją. Jest po angielsku, ale myślę, że jest tak prosta , że każdy chętny się zorientuje.

Sprawdziłem na CLX-3170 - działa bez zarzutu.

Analogicznie można skasować pozostałe liczniki w urządzeniu.
    eko185
    Level 19  
    janek_999 wrote:
    Może przyda się komuś rozwiązanie problemu resetowania licznika bloku obrazowania ( imaging unit), bez żadnej ingerencji w sprzęt (bez użycia lutownicy).

Wystarczy z klawiatury wejść w tryb serwisowy urządzenia (Tech mode) i postępować zgodnie z załączoną instrukcją. Jest po angielsku, ale myślę, że jest tak prosta , że każdy chętny się zorientuje.

Tylkoże tonerów tym nie wyzerujesz :cry:
    wojtekflis
    Level 19  
    Takie pytanie z ciekawości:
    Mam wieczny chip w clx3175. Po wyłączeniu wszystko się resetuje. Czy mogę poprzez USB zaprogramować chip tak aby wszystko liczyl, lecz po wyłączeniu drukarki resetował tylko stan tonerów? A liczba wydrukowanych stron wciąż była zapamiętana? Czy ktoś ma taki fix?
    eko185
    Level 19  
    wojtekflis wrote:
    Takie pytanie z ciekawości:
    Mam wieczny chip w clx3175. Po wyłączeniu wszystko się resetuje. Czy mogę poprzez USB zaprogramować chip tak aby wszystko liczyl, lecz po wyłączeniu drukarki resetował tylko stan tonerów? A liczba wydrukowanych stron wciąż była zapamiętana? Czy ktoś ma taki fix?

Jeśli wieczny chip który posiadasz był lutowany na płycie głównej to wówczas masz problem.
    Zależy czy ktoś wyłącznie odłączył jedną nóżkę od układu, czy może dał inny układ.
    Jeśli tylko odłączył nóżkę to wystarczy ją spowrotem zlutować tam gdzie była (ale bez odpowiedniej lutownicy sobie nie poradzisz).
    Wówczas drukarka zacznie normalnie zliczać strony.
    Wtedy wgrywasz programowy fix i masz tak jak chcialeś.
    wojtekflis
    Level 19  
    Niestety mam inny chip wlutowany. I jak by się poprzez USB dało go przeprogramować to było super;) Teraz też nie jest źle ale zaczęło mnie wkurzać ustawianie wszystkiego przy każdym włączeniu drukarki:)
    eko185
    Level 19  
    wojtekflis wrote:
    Niestety mam inny chip wlutowany. I jak by się poprzez USB dało go przeprogramować to było super;) Teraz też nie jest źle ale zaczęło mnie wkurzać ustawianie wszystkiego przy każdym włączeniu drukarki:)

Niestety przez USB w tej chwili Ci sie nic nie wgra.
    wojtekflis
    Level 19  
    W sumie mam jeszcze gdzieś ten stary (oryginalny chip) ale lutowanie nie bardzo mi się uśmiecha. Dobra dzięki za podpowiedź:)
    C@MELIO
    Level 12  
    szubster wrote:
    Ja mam ten układ przelutowany do podstawki DIP8, podstawkę pod to złącze dolutowaną w miejsce pamięci kabelkami, a całość przez miejsce w którym powinno znajdować się złącze faxu wystaje poza urządzenie dla łatwiejszego dostępu :)

dawidsoft wrote:
    Jeszcze mam pytanko jak jest rozwiązany wifi w formatterze, czy jest dolutowany
    osobny moduł, bo ja mam wersje z lan, czy da się przerobić formatter,
    czy może tylko wymiana ?

Z tego co mówi instrukcja serwisowa wifi tutaj to jakiś układ na USB.
    Na płycie głównej w prawym dolnym rogu powinny być miejsca na piny.
    Sam układ powinien się znajdować pod pokrywą skanera. Tam skąd wychodzi papier.
    Nie wiem jak to wytłumaczyć.
    Jak podniesiesz moduł skanera, to zobaczysz klapkę :)

Witam,

i jak udało się coś w temacie przeróbki FN na FW podpinając w jakiś sposób np. dongla WLAN do tych pinów? Pozdrawiam.
    GrandBB
    Level 9  
    Witam,

U mnie sprawa wygląda następująco.

Drukarka nie widziała tonerów tzn. pokazywała że trzeba je wymienić, na forum skontaktowałem się z ecoprint i otrzymałem od niego oryginalny soft do swojej drukarki (Samsung CLX-3185), sprawa ma się tak że drukarka się wyłącza sama przy próbie wydruku strony testowej lub przy skanowaniu - tutaj akurat nawet przy odłączonym kablu USB.

Mam kostkę 24C64WP, którą potrzebuję zaprogramować. Teraz pytanka:

1. Jakie najlepsze oprogramowanie pod Win7 jeśli chodzi o programator?
    2. Jaki zrobić programator, może być lutowany w pająku?
    3. Jak edytować eeprom tak żeby zresetować liczniki do 0, bo obecnie mam jakieś 456 miliardów wydrukowanych stron co jest kompletną bzdurą?
    4. Skąd będę wiedział, które to bity, czy CRUM za to odpowiada?
    5. Czy sposób wlutowania układu na podstawce i włączenie go do zasobnika jak ktoś podał to w tym temacie ma sens?

Potrzebuję gotowych rozwiązań, gdyż kolejne dorzucanie pieniędzy do tej drukarki nie ma sensu.

Z góry dziękuję za pomoc.
    ziutek182
    Level 11  
    janek_999 wrote:

Witam.
    Mam drukarkę samsung clx 3175
    i niestety dzis już całkowicie się zablokowała.
    Wczesniej wgrałem wieczny chip.Przy drukowaniu wyskakiwał komunikat brak tonera ale można było dać kontynuuj i drukowała dalej.
    Teraz się uruchamia napis tonery 100%
    a po chwili brak tonera i nic nie wydrukuje
    Nie reaguje na przyciski pisze niedostepne.
    Jak ew odblokować.Nie ma klawiatury żeby wejść w tryb serwisowy.
    Czy tylko nowe wszystkie tonery?
    Proszę o pomc znających się na rzeczy
    Jeżeli można to"łopatologicznie".
    Z góry dzieki
    mahcin
    Level 27  
    Te "wieczne chip'y" nie zawsze się sprawdzają, pewniak to ściągnięcie z tego tematu wsadu, zakup tani programator dla układu 24C64 i:

łopatologicznie:
    1. rozkręć drukarkę, na pł.głównej zlokalizuj ten układ (8 nóżkowy 24C64)
    2. wylutuj, lub zleć to komuś
    3. w programator, zaprogramuj
    4. wlutuj, ale nóżka 7 w powietrzu, nie lutujesz nóżki 7, tym sposobem nic nie zapiszesz do układu, a zarazem jak wymienisz toner, to nie zapisze on swojego pustego stanu do drukarki i nie odłączy jej. Minus to to że używasz na ustawieniach domyślnych, możesz zrobić modyfikację i przeciągnąć 2 przewody na zewnątrz drukarki, 1 od nóżki 8, a 2gi przewód od nóżki 7 która jest w powietrzu, na obudowie drukarki robisz przełącznik i już masz możliwość zapisu, mam tak, działa
    ziutek182
    Level 11  
    mahcin wrote:
    Te "wieczne chip'y" nie zawsze się sprawdzają,

Chyba tak.
    Zakupiłem ponownie na znanym portalu "wieczne chipy"
    Zrobiłem reset i wgrałem oprogramowanie z wsadem jeszcze raz
    i narazie "chodzi" :D
    Jeżeli będzie problem to spróbuję bawić się z układem.
    Ale dzięki za pomoc.
    Pozdrawiam.
    mahcin
    Level 27  
    Nie bardzo wiem jak konkretnie twój chip działa, ale jeżeli wszystko działa, to odlutowałbym nóżkę 7mą z układu 24C64 i wieczny zacznie być naprawdę wieczny jeżeli działa tak jak myślę :)
    redliner81
    Level 10  
    Witam wszystkich, mam nadzieję że jest jeszcze tu ktoś kto mógłby mi pomoc w tym temacie.
    Zakupilem jakiś czas temu ta drukareczke używaną wiec nie znam jej historii i skończył mi się czarny toner. Na początku drukowała jeszcze jak przełączyłem przyciskami i miałem nadzieje że będzie tak pracować bo czarnego jeszcze jest tak myślę ponieważ drukuje bardzo dobrze a używany był czarny do nadruku adresów na kopertach. Niestety już się czarny zablokował i odkryłem tu te informację. Posiadam programator i wiem już co tam pozmieniać w tym chipie ale nie mam pojęcia czy to ma jakieś znaczenie a mianowicie nie wiem jak mam sprawdzić jakie kartridże posiadam czy z chipem czy bez i czy jak zmienie dane pamięci drukarki to mam pozakrywać te piny w tonerach czy one same się zresetują.? Wolę zapytać bo to tonery przekazują jakies informacje do glownego chipu tak mysle a jeśli po zmianie wsadu drukarka wykryje ze mam jednak mało czarnego i się cos zwali ? wiem ze niektóre kartdridże w drukarkach mają jakies okienka przez które wpada swiatlo i wtedy daje sygnal drukarce ze nie ma toneru?? czy tu po zmianie wsadu dobic toneru czy jechać na tym co jest a będzie liczyc na nowo od 100%???
    Z góry Dziękuję i pozdrawiam
    marcheweczka1
    Level 11  
    Witam.
    To czy kaseta ma chip czy nie widać gołym okiem po otwarciu frontu drukarki gdy mamy dostęp do kaset - styki sprężynowe z drzwi dotykają do kaset i teraz pytanie czy w kasetach w tym miejscu jest wytrawiony styk czy goła płytka(bez pól kontaktowych). Ja drukarkę kupiłem około 2010 i od tamtej pory jadę na startowych kasetach(tylko je od czasu do czasu uzupełniam tonerem), w moich kasetach jest sam laminat, bez wytrawionej miedzi(kontaktu). Po zakupie rozebrałem drukarkę, wylutowałem pamięć smd w jej miejsce wlutowałem przedłużacz a na jego końcu podstawkę dip8 eeproma którą schowałem w okolicy gniazda zasilania. Zgrałem wsad z smd i wyedytowałem(tak by mieć około100% każdego tonera), zaprogramowałem nową kość i zainstalowałem w dip8. Jak drukarka krzyczy, że brakuje jakiegoś tonera to wyciągam wszystkie kasety i do wszystkich dosypuję odpowiedni toner, programuję eeprom wsadem sprzed kilku lat i jest ok. Minusy tego to brak zliczania wydrukowanych stron przez bęben drukarki oraz brak ustawień aktualnej wi-fi(pamięta ustawienia sprzed kilku lat) - podłączona jest do lanu kablem więc to nie problem.
    Ja bym sugerował jednak dostać się do płyty głównej to wtedy będzie wiadomo czy coś było przy niej grzebane(czy ma wiecznego chipa).

Co dokładnie kolega miał na myśli pisząc: "Na początku drukowała jeszcze jak przełączyłem przyciskami i miałem nadzieje że będzie tak pracować..."?
    redliner81
    Level 10  
    Miałem na myśli to że kiedy pierwszy raz czarny toner zszedł do 0% dostawałem komunikat na LCD drukarki o braku tonera czarnego - dokładnie nie zacytuje bo nie pamiętam. Po tym komunikacie wydrukowałem raport o było 0% ale nadal mogłem drukować jak cancelowałem wiadomość a po jakimś czasie już nie szło cancelować i pisał komunikat wymień toner- tego się nie spodziewałem.
    A więc pośpieszyłem się i dzisiaj rozebrałem drukarkę . Ja mam pamięć 4256BWP i w moim programatorze nie było tego wyboru ale jak poczytałem na goglach to dowiedziałem się ze zamiennikiem jest I2C - 24c256 wiec próbowałem podpiąć się bez rozlutowywania ale nie czytało. Po rozlutowaniu został sczytany i wtedy zaobserwowałem informacje o kartridżach że są to te z chipami.
    Wyedytowałem te pola co są do wyzerowania z tego forum - trochę się nasiedziałem żeby posprawdzać i skupić wszystkie te wiadomości bo różni użytkownicy podali różne pola i w różny sposób. Starałem się wyedytować wszystkie dane łącznie z resetem bębna i kliszy czy tam jeszcze skanera. Po wlutowaniu chipu 1do1 bez kombinowania i zamknieciu pokrywe z tymi chipowatymi tonerami odpaliłem drukarke i się okazało że pokazuje błędy wszystkiego po kolei tzn błąd wszystkich tonerów i image unit całą reszcze.
    Na razie poprzestałem na tym i zastanawiam się co robić. tonerów nie uzupełniałem bo miałem jeszcze 50% kolorowych i 0% czarnego ale ja drukowałem adresy na kopertach to jestem pewien ze jest tam jeszcze sporo i wydruki były czyste. Jak uda mi się postawić drukarke do pracy to zastanowię się nad zakupem czarnego na dosypanie.

Dodano po 6 [minuty]:

Jak postawie ją do pracy to też wyprowadzę kable na zewnątrz już myślę o podstawce i o chipie tylko jest ich sporo z różnymi oznaczeniami nie wiem czy to ma znaczenie - ja obserwuje ATMELA - AT24C256N-PU27
    ecoprint
    Level 22  
    witam, a nielzej wgrac fixa po usb kabliu, i niebawicsie w te lutowanie i rozbiranie drukarki.