Witam. uczę się programowania od 2 dni bo potrzebowałem ułatwić sibie zadanie. stworzyłem takie program
Program otwiera okno, podaje numer zlecenia, które jest jednocześnie numerem wiersza. Przełącza się do drugiego okna do arkusza RZ i sprawdza czy te komorki, ktore mają być skopiowane nie są puste. Następnie kopiuje je i wraca do okna pliku gdzie mają być wklejone i wkleja je spacjalnie same wartości. Problemy mam takie: Po pierwsze to program skopiuje te komorki pod warunkiem, że będę miał włączony ten plik. Po drugie jak widać w kodzie niewiedziałem jak zrobić żeby zmienna "numer" w general miała wartość nadaną po kliknięciu przycisku :/ (rozwiązałem to w ten sposób że wklejam wartość okienka do komorki A29 a po z Useform wartość zapisuje jako numer i czyści A29). może ktoś mi podpowiedzieć w jaki sposób poprawić to??[/code]
Code:
Sub konta()
Dim numer As String
Dim wiersz, kolumna As String
Dim x, y As Long
Dim a As Byte
Dim varWcisniety, varID As Variant
podaj:
podajnr.Show
numer = Range("A29")
If numer = "" Then
varWcisniety = MsgBox("Nie podałeś numeru", vbRetryCancel + vbInformation, "Błąd!") 'błąd z pytaniem co chcesz zrobić
End If
Select Case varWcisniety
Case 4
GoTo podaj
Case 2
GoTo koniec
End Select
Range("A29").Value = Empty
Windows("Zlecenia wystawione TE 2009.xls").Activate 'przełączenie się do innego pliku
Sheets("RZ").Select 'przełączenie się do arkusza
If Cells(numer, 9) = "" Then 'sprawdzenie czy jest takie zlecenie
MsgBox "Podaj inny numer!", vbOKOnly + vbInformation, "Nie ma takiego konta!"
GoTo podaj
End If
Range(Cells(numer, 9), Cells(numer, 15)).Copy
Windows("automatycy.xls").Activate 'przełączenie do poprzedniego pliku
Selection.PasteSpecial Paste:=xlPasteValues, Operation:=xlNone, SkipBlanks _
:=False, Transpose:=False
koniec:
End Sub
Private Sub OK_Click()
numer = okno1
okno1.Value = Empty
podajnr.Hide
Windows("automatycy.xls").Activate
Range("A29") = numer
End Sub
Program otwiera okno, podaje numer zlecenia, które jest jednocześnie numerem wiersza. Przełącza się do drugiego okna do arkusza RZ i sprawdza czy te komorki, ktore mają być skopiowane nie są puste. Następnie kopiuje je i wraca do okna pliku gdzie mają być wklejone i wkleja je spacjalnie same wartości. Problemy mam takie: Po pierwsze to program skopiuje te komorki pod warunkiem, że będę miał włączony ten plik. Po drugie jak widać w kodzie niewiedziałem jak zrobić żeby zmienna "numer" w general miała wartość nadaną po kliknięciu przycisku :/ (rozwiązałem to w ten sposób że wklejam wartość okienka do komorki A29 a po z Useform wartość zapisuje jako numer i czyści A29). może ktoś mi podpowiedzieć w jaki sposób poprawić to??[/code]