Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

skuter słabiutka iskra

21 Mar 2009 00:47 17749 11
  • Poziom 9  
    Witam mam problem ze skuterkiem. Jest w nim zapłon bez czujnika/przerywacza. Problem polega na tym ze jest iskra tylko bardzo słaba wręcz prawie niewidoczna na kablu WN lecz gdy przyłoże kabel z modułu do cewki WN do masy to iskrzy wyraźnie. Moduły sprawdzone oscyloskopem wszystko sprawne czy możecie mi pomóc w zlokalizowaniu usterki???
    Darmowe szkolenie: Ethernet w przemyśle dziś i jutro. Zarejestruj się za darmo.
  • Poziom 34  
    Jeżeli moduł jest dobry, sprawdź kondensator, czy ma pojemność i jego połączenia, czy nie są luźne, a jak tam wygląda sprawa cewki czy też jest dobra i nikt nie grzebał w połączeniach
  • Poziom 9  
    te typ nie ma kondensatora na wierzchu wszystko jest schowane w module, cewki mam dwie i na każdej jest to samo zjawisko czy mozłiwe jest ze mam przebicie na mase? Jak to sprawdzic dysponuje najprostszym miernikem uni-t za 30zł
  • Poziom 36  
    Jeśli moduł jest NAPEWNO ok. a iskra słaba to cewka. Jak masz możliwość, to podstaw inną (tzn. taką samą, ale z innego skutera). Sprawdź też połączenie modułu i cewki z masą.
  • Poziom 9  
    podstawienie cewki nic nie daję nadal jest to samo
  • Poziom 36  
    To albo gdzieś nie ma masy, albo ten moduł jednak nie jest ok. Jak masz pod ręką drugi skuter, to podstaw moduł. Jeśli to nic nie da, to do modułu idzie za słaby impuls. Nie wiem do końca jak masz to rozwiazane, ale musi być na wale taka jakby pradniczka, która daje impuls do modułu. Bez dostępu do drugiego, sprawnego skutera diagnoza nie bedzie łatwa.
  • Poziom 12  
    najpierw to ty sprawdz elektryke czy wszystko dobrze polaczone, a fajke masz dobrze wkrecona ? no i przede wszystkim czy masz dobra swiece
  • Poziom 9  
    wszystko jest dobrze połaczone kabej jest napewno ok iskra jest tak słabiutka ze po załozeniu swiecy jej niewiedac na kablu jest lekko widoczna. Próbowałem podłączyć moduł zapłonowy bezpośrednio do silnika ,podłaczyłem ale i tak jest to samo! Czy to zoże byc wina modułu czy to raczej jakiś błąd na stojanie ten typ ma dziwną elektryke bo nigdzie nie widac impulsatora ani czujnika wału to jak to działa moduł przerywa ??
  • Poziom 10  
    a próbowałeś wymienić fajkę???bo to może mulic iskrę..
  • Poziom 22  
    Jeśli to chinczyk ,to sprawdż cewke zasilającą moduł zapłonowy.
  • Poziom 9  
    jak mnie denerwuj☺a takie typy z tekstami sprawdz swiece i fajke kurde nie ma prądu na kablu WN takiego jakiego potrzeba. co do cewki w stojanie jest założona nówka sztuka bo udało mi sie kupić. ostatnio wpadłem na pomysł rozebrania tego modułu i kupienia czesci jakie tam sa i zrobienia takowego układu tylko niewiem jak go wybebeszyć jest zalany takim czerwonym czyms czy to sie rozgrzewa i wypływa??
  • Poziom 10  
    swnqjkwj

    Dodano po 14 [minuty]:

    hej mam teraz w naprawie własnie taki przypadek moze KTOS SIĘ ORIENTUJE?????SKUTER HYOSUNG problem polega na tym ze pod magnetem znajdują sie tylko dwie cewki jedna ładująca aku i na swiatla a druga zasilająca moduł zaplonowy,.i ja wlasnie nie jestem pewien jak a raczej co startuje iskre bo niema impulsatora???jak to działa czy to moze tak jak w piłach motorowych???? to jeden problem drugi to motorek po odpaleniu nie chce wejść na obroty,,mam lampę stroboskopową i gdy motor jest odpalony i swiece na magneto to widac jak iskra jest totalnie nieregularna poprostu sie przestawia zaplon w efekcie nie mozna go wkrecic na obroty , wiadomo przytym czasem psiknie parsknie... czy ktoś wie z czym mam tu doczynienia??????? cewke wn zmieniałem swiecę zmienialem czy moduł moze tak sie zachowywac??????prosze o pomoc...