Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Brak synchronizacji ADSL na Pentagram Cerberus, netia na TP

RdNd 21 Mar 2009 08:48 12127 17
    RdNd
    Level 11  
    witam mam problem z routerem pentagram Cerberus P6311-07A parametry są ustawione jak w załączniku, mam net24 na linii TP nie wiem co jest nie tak:/ nie łączy się z netem miga kontrolka ADSL

dodatkowo załączam konfiguracje routera microcom który jako tako chodzi znaczy często przerywa połączenie...:/

szaleniec
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Nie łączy się, czy nie sychronizuje? To są dwie rożne sprawy.
    Pokaż zrzut ekranu z zakładki "status".
    szaleniec
    Brak synchronizacji.
    Problem należy zgłosić do operatora.
    lukisios
    Level 11  
    podłącz modem od usługodawcy i na nim zdiagnozuj. Pamiętaj, że na infolini najpierw będzie zapytanie jaki masz modem. Oni zawsze winią użytkownika a nie siebie :(
    RdNd
    Level 11  
    zdążyłem się o tym przekonać modemu neostrady jeszcze nie podłączałem ale to zrobie w netii powiedzieli... że jeśli na jednym routerze chodzi (co chwile przerywa i nie można nic przez neta robić przez ok. 2-10 minut) to z drugim pentagramem (który jest prościutko ze sklepu) jest coś nie tak. I kazali mi kontrolować diodke ADSL na starym routerze podczas braku połączenia z netem...:/ jeśli ktoś się orientuje jak powinny poprawnie wyświetlać diody ADSL jeś są 2 jedna to link a druga active ??
    mpajak
    Level 12  
    Witam,najlepiej by bylo pożyczyć coś z Linksysa,np,wag200g.Miałem tak raz że tp-link,pentagram nie chciały sie zsynchronizować a linksys dał rade(parametry lini byly slabe)Pzdr
    slvestr
    Level 32  
    Link ma migać jak poruszasz się po stronach . Active ma świecić światłem ciągłym to ta od synchronizacji łącza.
    szaleniec
    slvestr wrote:
    Link ma migać jak poruszasz się po stronach . Active ma świecić światłem ciągłym to ta od synchronizacji łącza.

Jest akurat dokładnie na odwrót. Dioda DSL lnk pokazuje stan synchronizacji.
    RdNd
    Level 11  
    link świeci się światłem ciągłym a act pulsuje czyli tak jak być powinno... więc o co może być nie tak... i dlaczego microcom łączy się bez problemu a pentagram nie daje rady co jeszcze może być źle skonfigurowane ??;/
    krzych66
    Level 27  
    Pokombinuj z enkapsulacją ustaw PPPoE vcmux.
    grzeko1
    Level 21  
    Witam.
    Proponuje zadzwonić do dostawcy i dopytac jak powinna być ustawiona enkapsulacja. PPPoE vcmux czy może LLC lub jeszcze inaczej. Często tu jest problem.

Pozdrawiam.
    RdNd
    Level 11  
    Witam spowrotem jesli chodzi o router cerberus to synchronizuje sie on z linią dioda adsl świeci światłem ciaglym jednak internetu nie a dlej pingowałem ale nie może odnaleźć adresu:/ byli goście z tepsy powiedzieli że łącze jest bardzo dobre i elegancko chodzi i wsumie nic nie pomogli, co może być źle ustawione w jakiś dodatkowych ustawieniach routera ??
    Ale musze przyznać że chwile chodził nie wiem dlaczego ale chodził jednak przestał i tak już stoi :/
    grzeko1
    Level 21  
    Witam.
    Sprawdź ustawienie w -->Interface setup
    -->PPPoE/PPPoA-->Multicast --ja mam disable.
    A swoją drogą ruter powinien się synchronizować z linią chyba, że wybrany jest inny rodzaj Encapsulation niż
    daje dostawca netu.
    sylwo35
    Level 2  
    Witam!
    Mam podobny problem z tym Cerberusem albo z Netią.
    Mam 6M od Netii na linii TPSA. Najdziwniejsze jest to, że przez sobotę i niedzielę chodziło to bez problemowo. W poniedziałek zaczęły się zerwania i do tej pory nie wiadomo co się dzieje. Dzwonię do Netii codziennie - i właściwie jest coraz gorzej. Linia sprawdzona przez techników - podobno OK.
    I teraz nie wiem czy kupić inny modem? A jeśli to nic nie zmieni? Katastrofa - bo mam tu małą sieć 10 os. i BM500 - a ludzie jak wiadomo są niecierpliwi i ciągle dzwonią a ja słyszę codziennie od Netii, że postaramy się usunąć usterkę w ciągu 24h.
    token33
    Level 11  
    Mam ten sam router i to nie jest wina operatora.

Na routerze Robotics Neo śmiga aż miło i Netia u znajomego śmiga, a na tym Pentagramie (po powrocie z serwisu i naprawie włącznika) ani u mnie ani u niego nie chodzi.

Podejrzewam że albo układ sterujący padł albo wymaga to jakiegoś cudacznego skonfigurowania. Ale na razie nie doszedłem co było nie tak.

Dodano po 1 [godziny] 41 [minuty]:

Aaaaa już doszedłem o co chodzi...

Okazuje się, że przywrócenie ustawień fabrycznych zmienia nam jedno zasadnicze ustawienie, ale po kolei:

Oczywiście poprawny login i hasło

Enkapsulacja: PPPoA
    Multiplexing: VCmux
    MTU: 1500 lub Auto
    VPI: 0
    VCI: 35

W zakładce "Advanced Setup - ADSL":
    ADSL modulation: G.DMT

Zapisz ustawienia. Restart programowy router'a powinien wystarczyć.
    Powinien się już zsynchronizować.

Działa na pewno dla Neostrady, powinno i dla Netii
    mrfiesta
    Level 1  
    Witam jestem tez uzytkownikiem tego pentagramu i jest masakra .
    Pierwszy zareklamowalem powod synchronizacja oczywiscie dostalem drugi nowy. Po jakis 3 miesiacach uzytkowania to samo juz nie mam sily na niego nie wiem co robic 100zl kiedys prawie poszlo za niego w bloto. Jedynie co czasem udaje mi sie to prosic o restet lacza to jedynie moze pomoc , ale TP niechetenie takie cos robi tlumaczy sie ze PENTAGRAM to szajs heh
    Tadeo07
    Level 1  
    Właśnie walczyłem z synchronizacją Cerberusa i po zastosowaniu ustawień zaproponowanych przez kolegę Token33
    W zakładce "Advanced Setup - ADSL":
    ADSL modulation: G.DMT
    i pełen sukces :D jak narazie.
    To jest chyba cenna uwaga do ustawień tego routera po resecie.Męczyłem się z ustawieniami przez dwa popołudnia.
    U mnie neostrada z TP chodzi na Conection type PPPoE Pozdrawiam.