Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Micromaster 420 brak dostępu z panela BOP o AOP

venon25 22 Mar 2009 11:09 3704 11
  • #1 22 Mar 2009 11:09
    venon25
    Poziom 9  

    Witam mam problem z falownikiem Micromaster 420 0.75KW mianowicie nie mogę ustawić go tak aby możliwe było sterowanie z panela BOP w parametrze P0010 nie mogę ustawić 1 abym miał dostęp do szybkiego uruchamiania jest tam 0 i nie da sie go zmienić, w parametrze P0700 jest ustawione 2 i nie mogę zmienić na 1 abym mógł sterować z panela BOP.
    Jak wsadzam panel AOP wyświetla się komunikat że ustawiony jest falownik jako slave do komputera i nic nie mogę tam zrobić daje nawet resetowanie ustawień aby fabryczne mi wskoczyły i nic to nie daje myślę podpiąć pod kompa i sprawdzić w programie STARTER co o tym sądzicie czy jest inne wyście?

    0 11
  • Relpol
  • #2 22 Mar 2009 12:37
    comedy_hut
    Poziom 11  

    Może być tak, że dopiero ustawienie innego parametru falownika pozwoli ustawić parametry przez Ciebie opisywane. Postaram się dowiedzieć czegoś więcej w dokumentacji urządzenia. Jednak jeśli reset nic nie daje to jest już trochę dziwne i może wskazywać na uszkodzenie:/

    0
  • #3 23 Mar 2009 10:03
    venon25
    Poziom 9  

    Falownik działa tylko przy załączaniu binarnym i sterowaniu częstotliwości wejściem analogowym ale nie mogę załączać ani ustawiać częstotliwości falownika z panela bo nie mogę zmienić parametru tak jak by był zablokowany?

    0
  • Relpol
  • #5 25 Mar 2009 10:40
    venon25
    Poziom 9  

    Dowiedziałem się że falownik jest ustawiony w trybie slave czyli został ustawiony w programie STARTER prawdopodobnie i przez to zostało zablokowane dojście do zmian parametrów niektórych w panelu będę musiał podłączyć do PC mam moduł PROFIBUS 4 tylko nie wiem jaki kabel mi jest potrzebny żebym się mógł skomunikować, nie wiem czy przez rs485 jaki jest dostępny na falowniku da sie połączyć PC bo wiem że to wejście służy do komunikacji ze sterownikiem s7-200.

    0
  • #6 26 Mar 2009 11:53
    owenpe
    Poziom 16  

    Generalnie reset do ustawień fabrycznych powinien pomóc i nie powinno być problemów ze sterowaniem przez BOP. Może coś źle robisz przy resecie?

    Inne rozwiązanie które przyszło mi do głowy, to parametr 927. Tam się wybiera źródło zmiany parametrów. Poszczególne bity odpowiadają za:
    Bit00 PROFIBUS / CB 0 NIE 1 TAK
    Bit01 BOP 0 NIE 1 TAK
    Bit02 USS na złączu BOP 0 NIE 1 TAK
    Bit03 USS na złączu COM 0 NIE 1 TAK

    0
  • #7 27 Mar 2009 01:01
    venon25
    Poziom 9  

    Udało się jednak w parametrze P0927 było zablokowane ustawiłem aby było możliwe sterownie z panela BOP i działa teraz będę myślał się pobawić zastanawia mnie tylko kwestia połączenia falownika do PC za pomocą modułu Profibus 4 nie wiem w dalszym ciągu jakim kablem go połączyć czy się da a jak tak to jak?
    A i dzięki za pomoc :) przy rozwiązywaniu problemów :)

    0
  • #8 27 Mar 2009 09:04
    owenpe
    Poziom 16  

    MM420 ma na pokładzie wbudowany RS485. Moduł Profibus posiada port profibusowy i nie podłączysz się przez niego do kompa. Jeżeli chcesz się skomunikować z PC, to musisz się zaopatrzyć w tzw. PC Connection Kit (katalogowo około 30 euro). Zestaw ten zawiera konwerter RS485 na RS232 i kabel do połączenia.

    Oczywiście możesz sobie jeszcze sam wykombinować jakiś konwerter i zrobić kabel, co ograniczy koszty :)

    0
  • #9 28 Mar 2009 00:17
    venon25
    Poziom 9  

    Skombinowałem konwerter rs232 na rs485 i działa bez zarzutu :).
    Mam jeszcze jeden problem z panelem AOP jak go podpinam do falownika 420 nie mogę na nim nic zrobić wyświetla się komunikat że panel AOP jest w trybie slave z PC a na panelu BOP mam dostęp do wszystkiego. Czyżby w panelu AOP było zaprogramowane żeby falownik był w trybie slave aby nie było możliwości zmiany parametrów, jeśli tak to zapewne w programie PC zostało tak ustawione teraz jak przestawić ten tryb na inny abym mógł zmieniać parametry i sterować z panela AOP.

    0
  • #10 17 Gru 2010 00:49
    wojciech.nurzynski
    Poziom 15  

    Witam,

    Mam taki sam problem jaki opisał kolega venon25 w ostatnim wątku.

    Po podłączeniu panelu AOP wyświetla się komunikat:
    "No Language block! F,
    Must load from PC. P

    P: Ack. Fn: Restart"
    https://obrazki.elektroda.pl/5214277200_1292355794_thumb.jpg

    oraz:

    "AOP is Slave to PC P
    AOP requires rebuild
    P to exit when done"
    https://obrazki.elektroda.pl/6477019400_1292355793_thumb.jpg

    venon25 poradziłeś sobie z tym problemem?

    0
  • #11 28 Lip 2011 23:23
    venon25
    Poziom 9  

    Jeszcze nie poradziłem ale będę za niedługo z tym walczył podejrzewam że problem tkwi ustawieniu odpowiednio falownika. A ty jak sobie radzisz z tym?

    0
  • #12 02 Sie 2011 18:28
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto