Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Megger
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Telestar 4055T. Chassis telra. Jakie trafo w przetwornicy.

killer 22 Mar 2009 12:07 1163 4
  • #1 22 Mar 2009 12:07
    killer
    Poziom 19  

    TV po zalaniu.
    Przepala bezpiecznik na starcie. Po włączeniu szeregowo z trafem żarówki 75W, widać że tranzystor kluczujący zaczyna pracować prubkując przetowrnicę. Strona wtórna odłączona.
    Objawy jednoznacznie wskazują na zwarte uzwojenie pierwotne trafa przetowrnicy.
    Na testerze rezonansowym niby ok, ale usterka może wychodzić pd wyższym napięciem.

    Czy ktoś orientuje się jakie oznaczenie posiada to trafo oraz ew. gdzie można je kupić?
    Dodam, że nie jest to chassis SM-1 jak ktoś gdzieś wspomniał na forum - jest podobne ale są inne wyprowadzenia trafa.

    Jeżeli nie idzie kupić to pozostanie jedynie przewinięcie.

    0 4
  • Megger
  • #2 22 Mar 2009 12:18
    LeDy
    Poziom 43  

    Zacznij szukać przyczyny . Jak po zalaniu -wysusz. Trafo zostaw w spokoju.

    0
  • Megger
  • #3 22 Mar 2009 12:26
    killer
    Poziom 19  

    Zwarta jest gałąź, w której jest pierwotne trafa przetwornicy oraz tranzystor kluczujący. Na mierniku nic nie widać - żadnych zwarć. Rezystnacja ok 20kOhm jak dobrze pamiętam. Pod napięciem dopiero wychodzi.
    Włączyłem żarówkę 200W w szeregu - to ścieżki prowadzące do C i E tranzystora zaczęły odparowywać. Dopiero na 75W widać, że przetowornica zaczyna startować - szybkie mruganie, czyli usiłuje się podnieść.
    Na płytce widać, że nie mała kałuża była pod transformatorem - efekt podlania kwiatka. Oczywiście płytka wysuszona na 100% - do zalania doszło już jakiś czas temu.

    Może coś pominąłem, ale dla mnie efekt wskazuje na zwarcia międzyzwojowe w trafie, wychodzące dopiero pod napięciem.

    0
  • #4 22 Mar 2009 12:35
    LeDy
    Poziom 43  

    killer napisał:
    Zwarta jest gałąź, w której jest pierwotne trafa przetwornicy oraz tranzystor kluczujący. Dopiero na 75W widać, że przetowornica zaczyna pracować.
    Oczywiście płytka wysuszona na 100%

    Co to znaczy , że przetwornica zaczyna na 75W żarówce " pracować "?
    Są napięcia na jej wyjściu? Wysuszony ma być również transformator przetwornicy.

    0
  • #5 22 Mar 2009 12:41
    killer
    Poziom 19  

    Tak jak napisałem w poście wyżej. Tranzystor zaczyna kluczować.
    Mój błąd - na żarówce napięć na wyjściu z przetwornicy nie zmierzyłem bo późna pora była. Przyjąłem, że skoro tranzystor kluczuje na żarówce (ok kilkanaście razy na sek) to mamy zawarcie w uzwojeniach.
    Nie podłączałem jeszcze oscyloskopu żeby sprawdzić przebieg na tranzystorze.
    Trafko suche.

    0