Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

jak zmierzyć prędkośc obrotową silniczka elektrycznego?

petronix1991 22 Mar 2009 16:35 10318 11
    petronix1991
    Level 14  
    otóż posiadam silnik dc i chciałem go zastosować do modelu autka terenowego, tylko nie wiem czy się nada. nie wiem ile ma mocy ale wiem że jest zasilany z akumulatorka 6v, natomiast jak go podłączyłem na 12v pod zasilacz to miał szybkie obroty ale był dużo słabszy niz na 6v.jesli mi się uda to zmierze jaki pobiera prąd w stanie jałowym a jaki pod obciążeniem.
    bishofek
    Level 18  
    Jeśli chcesz zmierzyć prędkość obrotową silniczka yo na wale zrób kropeczke np. białą włącz silnik i stoper i licz obroty. Jak dojdzie do minuty to będziesz wiedział ile :)
  • Helpful post
    szyszekpg
    Level 13  
    szpulka do nici - i stoper - liczysz ile czasu zwija np 2m - liczysz obwód szpulki i dalej to już szkoła podstawowa
    petronix1991
    Level 14  
    dzieki

Dodano po 2 [minuty]:

a jak napisze ile pobiera prądu to obliczyćie ile ma mocy?
    szyszekpg
    Level 13  
    Niestety nie - będzie nam brakowało podstawowego parametru czyli sprawności silnika.

Natomiast mając prąd oraz napięcie można oszacować pobór mocy.
    Anonymous
    Level 1  
    petronix1991
    Level 14  
    niezły sprzęcik ten zegar, tylko ciekawe ile kosztuje i gdzie można go kupić. a jaki ma zakres ??
    CeDRON
    Level 15  
    Sposób ze szpulką nici wprowadzi spory błąd ponieważ średnica zwojów w czasie nawijania/odwijania się zmienia.

Można polecić jeszcze sposób na "kalkulator".

Znajdź gdzieś lub kup w Biedronce czy gdziekolwiek najtańszy i najprostszy kalkulator. Do styków przycisku "=" dołącz równolegle dwa przewody, które następnie podłącz do wyjścia fototranzystorowego transoptora odbiciowego (lub jeżeli nie masz transoptora do styku zwieranego co 1 obrót silnika). Jeżeli masz transoptor (można go znaleźć w prawie każdej drukarce), podłącz zasilanie do jego diody LED, a na oś silnika załóż jakieś kółko z kawałkiem białej taśmy, naklejonym na jego obwodzie. Następnie zbliż transoptor do koła.
    Na kalkulatorze kliknij: "1", "+". Włącz silnik i jednocześnie zacznij odliczać czas (np. 1min) stoperem.
    Po upływie 1 min. wyłącz silnik i zatrzymaj stoper.
    Odczyt na wyświetlaczu kalkulatora będzie wskazywał ilość obr./min, czyli prędkość obrotową silnika.
    Anonymous
    Level 1  
    petronix1991
    Level 14  
    aha.no dzięki, spróbuje zrobić to z wykorzystaniem kalkulatora. chociaż wolałbym taki licznik.
  • Helpful post
    lesiulesio
    Level 11  
    jeżeli to jest silnik prądu stałego to pamiętaj że jego obroty bedą cały czas zależały od przyłożonego obciążenia zobacz na tej stronie masz wykres, który pokazuje tą zależność jest ona liniowa http://shop.maxonmotor.com/maxon/assets_exter...tor/wichgtiges_dc_ec_motoren_08_036-043_e.pdf

zatem jakikolwiek pomiar prędkości nie pomoże ci w czymkolwiek jeśli nie bedziesz znał jego obciążenia. Jeżeli bedziesz miał problem moge podrzucić CI pdf-a z przykładem doboru silnika dc do zadanego obciążenia.
    petronix1991
    Level 14  
    to jakbys mogl to wyslij mi tego pdf-a na pw. bede wdzięczny