Jak w temacie potrzebuje wymiary wałka rozrządu(wzniosy krzywek, jak to sie mierzy, jakie wymiary powinny byc na dobrym wałku i co kwalifikuje go do wymiany). Silnik to 1.6 8v z 94 roku (x16sz)
Odkręć: cewkę(tzw. kaloryfer, 3 śrubki na torx), osłonę-pokrywę końca obudowy wałka(3 śrubki na klucz 10).
Na kołnierzu, końcu wałka powinna być wytłoczona litera identyfikująca typ wałka. Wtedy może prędzej będzie można znaleźć jakie są wzniosy krzywek.
Wzniosy, orientacyjnie można zmierzyć po zdjęciu pokrywy "klawiatury".
Mierzysz suwmiarką odległość pomiędzy maksymalnym wzniosem krzywki-tym odcinkiem krzywki który jest najdalej od osi obrotu wałka a częścią kołową wałka przeciwległą do tego wzniosu.
Mierzysz średnicę wałka w części kołowej-tam gdzie się nie zaczyna tzw. rozbieg krzywki. Wałek-część współpracująca z dźwigienką, gdy się go obraca, to na ponad 180 stopni jest kołem.
Od wartości pomiaru pierwszego odejmujesz drugą.
To jest tak żeby mieć jakotaką orientację.
Fabryczne rygory dla wałka są bardzo ostre. W praktyce bywa różnie.
Wznisoy mogą być prawidłowe, ale "rozbiegi" krzywek podtarte.
W konsekwencji nie ma ciągłej styczności wałka z dźwigienką i zaczyna się klekot, zmiany faz rozrządu itd.
Czopy wałka, bicie promieniowe-to można sprawdzić po wyjęciu wałka.
max-min=wznios
Czyli było kilka typów wałka do tego silnika 1.6?
a może miałeś też taki przypadek skoro piszesz o tym klepaniu? bo mi też poklepuje na zimnym a popychacze, ciśnienie oleju i drożność kanalików olejowych jest juz sprawdzone i pozostaje mi tylko ten wałek. Można sie skądś dowiedzieć ile powinny wynosic te wzniosy fabrycznie?
To tak dla przykładu ta tabelka. W moim (astra,C16SE) jest B i ma wzniosy na ssącym i wydechowym: 6.12mm. C16SE też było w Corsach B, Vectrach A. Podobnie X16SZ w vectrach A. I jak można znaleźć wzniosy .
To jest tak jak napisał adam7009, tylko to "oko" musi mieć trochę doświadczenia. Zawór musi się zamykać stykająć się z gniazdem, a nie w nie nap..... . A nad tym żeby ten pocałunek był delikatny czuwa współpraca kształtu krzywki z kształtem dźwigienki, pastylki, popychacze i tak by można zanudzać. Jeśli czopy wałka lub gniazda w obudowie są wyrobione to cała ta współpraca też się gubi. To już wzrokowo trudno zauważyć. Jest to możliwe po wyjęciu wałka, jego wyczyszczeniu z oleju.
Gniazda w obudowie także wytrzeć do sucha. Wtedy można sprawdzić jak wałek w niej hula.
Ćiśnienie oleju najpierw sprawdź na wolnych obrotach.
Na jakim oleju jeździsz?
Nie chcę przynudzać(bo to lubię)
Ta tabelka jest z książki o Corsie B, ale silniki bywały w różnych oplach takie same.
NaZrazie!