Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

TomTom ONE V3 działa lewa strona dotyku.

Pol-UK 23 Mar 2009 21:24 1622 1
NDN
    Pol-UK
    Level 29  
    Witam trafił do mnie TomTom One V3 512Mb pamieci Flash z dziwnym objawem. Mianowicie nawigacją włącza się widzi satelity itd, problem jednak tkwi w ekranie dotykowym. Ekran sam w sobie jest cały i wydaje się być sprawny, jednak podczas próby uruchomienia czegokolwiek widać że działa tylko wyłącznie jego lewa strona. Słychać klikanie jednak gdziekolwiek kliknę zaznacza ikony lub litery z lewej strony. Wydaję się iż ekran ma problemy z odczytaniem właściwych współrzędnych. Niestety nie mam na chwilę obecną innej sprawnej płyty aby go podłaczyć. Stąd moje pytanie jakie powinno i czy wogóle być zasilanie na 4 pinach do matrycy dotykowej ?? Może ktoś się spotkał z podobnym uszkodzeniem i zna rozwiązanie ?? Dodam iż słychać delikatny pisk z kondensatora C101. POZDRAWIAM
  • NDN
    Pitergsm
    Level 14  
    Kolego pomierz rezystancje między liniami XY panela ponieważ bardzo często się zdarza że gdzieś panel ma upływność. Napięcia na złączu panela najlepiej sprawdzać oscyloskopem bo wtedy sprawdzisz w którym miejscu jest uszkodzenie (amplituda przebiegu zmienia się wraz ze współrzędnymi). A ten pisk wydaje mi się raczej że dochodzi z przetwornicy do zasilania LED'ów.