Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Kłopoty z klimatyzacją. Renault Laguna 97

adras2907 24 Mar 2009 16:30 6946 8
  • #1 24 Mar 2009 16:30
    adras2907
    Poziom 2  

    Witam.

    Mam problem z klimatyzacją w samochodzie Renault Laguna RT 97 r. Silnik 1.8 - benzyna. Jest to climatronic a kłopot w tym, że nie zawsze wykonuje on moje polecenia tj. kiedy jest zimno, to np. nie chce przełączyć nawiewu na szybę. Udaje się to dopiero po kilku, jak nie kilkunastu próbach i wtedy kiedy w samochodzie pojawi się jakaś w miarę przyzwoita temperatura. Kiedy klimatyzacja włącza się po uruchominiu silnika, wydaje jakieś dziwne dźwęki, ale zwykle się załącza. Ostatnio jednak nawiew nawet nie ruszył. Wszystko wróciło do normy po ponownym uruchominiu silnika. Początkowo podejrzewałem, że to wina panelu sterującego, jednak teraz wydaje mi się, że problem jest gdzieś w mechanice. Jak to dokładnie działa? Czy jest na podciśnienie, czy może przełącza się za pomocą elektryki? Jak do tego dotrzeć? Prawdopodobnie nie jest to łatwe, ale przydałaby się konkretna podpowiedź.

    No i jeszcze sprawa nr 2. W samochodzie nie jest ciepło. Płukałem nagrzewnicę, z resztą cały system na dobrą przepustowość. Jest też odpowietrzony. Silnik się dobrze dogrzewa, ale z nawiewu leci letnie powietrze. Czy w grę wchodzi konieczność wymiany nagrzewnicy?

    Z góry dzięki i pozdrawiam.

    0 8
  • #2 24 Mar 2009 19:29
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #3 25 Mar 2009 11:04
    adras2907
    Poziom 2  

    W takim razie, jak to sprawdzić? Mogę jeszcze dodać, że tylko jeden wąż wchodzący do nagrzewnicy jest gorący. Drugi nie jest za ciepły. Nie ma też ciepła w kabinie na wolnych obrotach silnika. Jeżeli ma coś być, to dopiero po dodaniu gazu, no i bardzo późno... silnik musi się dobrze zagrzać, żeby można było poczuć ciepło.

    0
  • #4 25 Mar 2009 21:52
    bodzior
    Poziom 16  

    No to masz słaby przepływ przez nagrzewnice.

    0
  • #5 25 Mar 2009 22:03
    balonika3
    Poziom 36  

    Zbierając kiedyś opinie o lagunie I (byłem na kupnie) słyszałem wielokrotnie o notorycznie psującym się panelu sterowania climatronica. Nie twierdzę, że tak jest tutaj, ale może warto sprawdzić i ew. wykluczyc?

    0
  • #6 25 Mar 2009 22:05
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #7 26 Mar 2009 10:42
    adras2907
    Poziom 2  

    Panel sterujący był sprawdzany w serwisie. Działa... Problem jest z przełączaniem w poszczególne tryby pracy np. kiedy włączę nawiew na szybę, do końca nie odcina mi nawiewu na nogi. Silniki działają, więc może tam jest po prostu brudno? Jak pomyślę, że mam to wszystko wyciągać, to nieco mnie to podłamuje.

    Układ był odpowietrzany. Robiłem to ja i robiło to dwóch mechaników - nie pomaga. Z resztą silnik ma dobrą tempearturę pracy, więc tu raczej nie będę szukał.

    Niestety doszła jeszcze jedna rzecz - z tłumika leci woda, a raczej płyn chłodzący, no i oczywiście ze zbiorniczka ubywa, więc czeka mnie uszczelka pod głowicą. Biorąc pod uwagę, że przez ostatnie trzy lata pod maskę zaglądałem tylko po to, żeby zmieniać olej, filtry i świecie czas coś zrobić... Niestety źle się złożyło, no i leci wszystko na raz.

    Co wiecie na temat łączników stabilizatora? Wymieniam je co 3 misiące. Siadają co chwilę a ja nie mogę tego słuchać. Czy są jakieś, które wytrzymują dłużej?

    Dzięki i Pozdro!

    0
  • #8 25 Cze 2009 20:03
    green3
    Poziom 1  

    Witam serdecznie!
    mam taki problem Klimatyzacja automatyczna na wyswietlaczu pokazal sie napis service klimatyzacja dziala i wszystko dziala poprawnie tylko na tym dyspleju sie nic nie zmienia nie widac temperatury tylko stoi caly czas jakies 88 podzialka minimum do maximum i swrvice, idzie to jakos skasowac czy nie obejdzie sie z jazdom na service Renaulta.
    z gory dziekuje!!

    PS.
    Renault Laguna 98r.
    2,0l 16V

    0
  • #9 28 Sty 2012 08:14
    zosia szubert
    Poziom 1  

    Mam podobny problem ...,. W mojej Lagunie klimatyzacja zaczyna pracowac i ni z tąd ni z owąd - wyłancza się sama . Nie ma żadnego nawiewu , pomimo moich usilnych starań przywrucenia jej sprawności (poprzez włanczanie i wyłanczanie jej) .Czyżby wadliwe były już styki ?

    0