Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

zasilacz do ładowarki z zasilacza komputerowego

Syntony 22 Kwi 2004 18:00 2512 24
  • #1 22 Kwi 2004 18:00
    Syntony
    Poziom 18  

    Witam
    Mam zasilacz ATX-235 (ale nie wiem czy działa) Jak zrobić żeby dawał prąd i na których wtyczkach powinno być napięcie?

    0 24
  • #2 22 Kwi 2004 21:04
    Syntony
    Poziom 18  

    podłączyłem zasilacz i nie działał, ale znalazłem na elektrodzie ze trzeba połączyć zielony kabel z czarnym, ale jak połączyłem te kable to zasilacz włącza sie tylko na sekundkę, dioda w napędzie zaświeca sie na troche i gasnie, słychac przy tym taki krótki pisk jak ładowanie kondensatora albo przetwornica, co może byc uszkodzone?

    0
  • #3 22 Kwi 2004 21:14
    TONI_2003
    Moderator

    Witam napisz jaki to zasilacz Firma i model

    0
  • #4 22 Kwi 2004 21:21
    Syntony
    Poziom 18  

    Firma:Channel well technology
    Mode:ATX-235

    0
  • #5 22 Kwi 2004 21:38
    TONI_2003
    Moderator

    Myślę że masz miernik więc zmierz napięcie pomiędzy czarnym a zielonym kablem.

    0
  • #6 22 Kwi 2004 21:42
    Syntony
    Poziom 18  

    napięcie po podłączeniu jest 12V i zaraz spada do 1,5-2,5V i sie troche wacha

    Pozdrawiam

    0
  • #7 22 Kwi 2004 21:50
    TONI_2003
    Moderator

    ... czy aby na pewno nie pomyliłęś kabli ?Tam ma być około +5V . Zmien kondensator po stronie pierwotnej są trzy ale dwa sa zregóły jednakowe mam na myśli te mniejsze ten pojedynczy jest do wymiany . Przy okazji zmierz elementy na radiatorach (na tym od pierwotnej podaj jakie masz tranzystory)

    0
  • #8 22 Kwi 2004 22:02
    Syntony
    Poziom 18  

    podłączałem do kabla żółtego i niebieskiego, a pozatym napęd też nie działał jak go podłączyłem.
    A nie wiesz jakie wartości mogą mieć te kondensatory bo nie moge ich znalezc, sa takie trzy pomiedzy radiatorami, ale wygladaja na sprawne

    Pozdrawiam

    0
  • #9 22 Kwi 2004 22:14
    TONI_2003
    Moderator

    Dlaczego nie tak jak Ci napisałem ? Przecież pisałem że są trzy ale dwa są jednakowe , a mnie chodzi byś wymienił ten jeden mają wartości od 4,7mF do 22mF a te jednakowe najczęściej mają 1mF . Jeśli nie będziesz robił tak jak piszę to to nie ma sensu kolego ! Szkoda mojego czasu pomimo tego że jestem już emerytem . Pozdrawiam

    0
  • #10 22 Kwi 2004 22:16
    Syntony
    Poziom 18  

    Nieuwaznie przeczytałem, poszukam tego jednego i go wymienie.

    0
  • #11 22 Kwi 2004 22:26
    Syntony
    Poziom 18  

    A jak przeliczyć mF na uF bo tam wszystkie wartosci podane sa w uF. Znalazłem kondensator 2.2 uF, to to samo co 22mF? Aha jest jeszcze jeden podejrzanie wygladający kondensator 1uF 50V.

    Pozdrawiam
    Syntony

    0
  • #12 22 Kwi 2004 22:40
    TONI_2003
    Moderator

    Sory ale to moja pisownia daj 2.2 uF/63V na 105 stopni .tak samo tamte pozostałe i podaj te elementy na radiatorach.

    0
  • #13 22 Kwi 2004 23:01
    Syntony
    Poziom 18  

    Nie widze jednego, tego najwiekszego
    Ale są dwa SEC E13007F2 i jeden SEC 820 SSP35N03 Może byc gdzies błąd bo bardzo słabo widać

    Pozdrawiam

    0
  • #14 22 Kwi 2004 23:01
    Syntony
    Poziom 18  

    Nie widze jednego, tego najwiekszego
    Ale są dwa SEC E13007F2 i jeden SEC 820 SSP35N03 Może byc gdzies błąd bo bardzo słabo widać

    Pozdrawiam

    0
  • #15 22 Kwi 2004 23:01
    Syntony
    Poziom 18  

    Nie widze jednego, tego najwiekszego
    Ale są dwa SEC E13007F2 i jeden SEC 820 SSP35N03 Może byc gdzies błąd bo bardzo słabo widać

    Pozdrawiam

    0
  • #16 22 Kwi 2004 23:01
    Syntony
    Poziom 18  

    Sory za to wyżej, wysłalo mi sie kilka razy, a co miałes na myśli żebym dał ten kondensator na 105 stopni?

    Pozdrawiam
    Syntony

    0
  • #17 22 Kwi 2004 23:23
    TONI_2003
    Moderator

    Te powinny być dwa MJE13007 to są tranzystory mocy, natomiast SSP35N03 to Mosfet . Natomiast 105 stopni by szybko nie wysychał .Pomież te elementy oraz diody na drugim radiatorze .Na dziś dość dobranoc .

    0
  • #19 24 Kwi 2004 21:53
    Syntony
    Poziom 18  

    A która część spala się pierwsza w przypadku ustania wentylatora, bo był dosc mocno zabrudzony, a więc zasilacz spalił się pewnie przez zbyt słabe chłodzenie.
    I jak mam odkręcić radiator od tranzystorów jak tam nawet nie ma miejsca zeby palec włożyc? A odgiąć sie nie da bo blokuje go "sterta" kondensatorów.

    Pozdrawiam
    Syntony

    0
  • #20 24 Kwi 2004 22:05
    TONI_2003
    Moderator

    ... niestety trzeba wszystko wylutować ale trzeba sprawdzić czy jest taka potrzeba , a odginać nie radzę można uszkodzić druk to nie jest tak łatwo jak by sie wydawało .Pozdrawiam

    0
  • #21 24 Kwi 2004 22:11
    Syntony
    Poziom 18  

    Nie wiem czy po czyms takim to wogóle złoże do kupy. Ale jeżeli juz bym wylutowywał to chyba opłaca sie wszystki tranzystory mocy i kondensatory wymienić na nowe, wtedy zasilacz bedzie duzo dłużej działał. Ile może wyjść wymiana tranzystorów i kondensatorów z całego zasilacza?

    Pozdrawiam
    Syntony

    0
  • #22 25 Kwi 2004 08:59
    TONI_2003
    Moderator

    Jeśli tak to widzisz i jak mniemam nie wiele wiesz w temacie proponuję Byś sobie dal spokój z tym zasilaczem bo o ile wymiana wszystkich elektrolitów coś w niesie w temacie naprawy to wymiana dobrego tranzystora czy dobrej diody nic nie zmieni .Pomijając koszty i pewnie zastosowanie zamienników bo pewnie nie dostaniesz wszystkie elementy takie jak masz w nim w tej chwili .By można było zastosować zamienniki trzeba mieć wiedzę ku temu a nie można do końca wierzyć sprzedawcą w sklepie .Proponuję Byś po prostu kupił sobie nowy zasilacz konkretnej firmy i wtenczas posłuży Ci dłużej i zaspokoi Twe obawy czy wymagania co do pewnych spraw ,a jeszcze jak mniemam myślisz nad przeróbką tego zasilacza po naprawie (tak mi to wynika z tematu postu)?
    Pozdrawiam

    0
  • #23 25 Kwi 2004 12:11
    Syntony
    Poziom 18  

    Chyba masz racje, ale jaki zasilacz lepiej kupic do przeróbki AT czy ATX, potrzebne mi jest 12V i jak największy prąd. Wydaje mi sie że AT by był lepszy bo chyba jest prostszy.

    Pozdrawiam
    Syntony

    0
  • #24 25 Kwi 2004 12:50
    TONI_2003
    Moderator

    ... tak jak najbardziej AT poza tym temat jest na Elektrodzie (przeróbka) wystarczy Byś poszukał.Pozdrawiam

    0
  • #25 25 Kwi 2004 13:30
    Syntony
    Poziom 18  

    Ok, Dzieki Ci za pomoc i cierpliwosc Toni :)

    Pozdrawiam
    Syntony

    0