Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ford Mondeo 1.8TD regulacja obrotów

tomasz15071985 24 Mar 2009 22:15 22896 18
    tomasz15071985
    Level 10  
    Mam mondeo 1.8td jest slaby chodzi jak bez turbo zdejmujac waz lączacy turbine z kolektorem ssacym chodzi tak samo jak z zalozonym a wieje duzym strumieniem powietrza. sprawdzilem rowniez uklad wydechowy odlaczylem tlumik bezposrednio od kolektora i to samo brak mocy, odlaczylem przewod od pompy tam gdzie idzie powietrze dmucha bardzo slabo sprawdzilem ustawienie paskow jest ok.czy jest mozliwe ze pompa jest od zwyklego disla a podaje za malo paliwa, czy jest mozliwosc zwiekszenia dawki paliwa a jak tak to w jaki sposob to zrobic lub prosilbym o pomoc w tej sprawie lub schemat tej pompy silnik 1.8 TD pompa lucas jak sprawdzic czy ta pompa jest od 1.8TD bo moze poprzedni wlasciciel kupil zla pompe niewiem sam prosze o pomoc
    CARISMA
    Level 13  
    z czoła pompy powinieneś miez wkręcony zawór turbo ,,booster" taki ala grzybek z blasana sołona, jest on połączony zwężykiem z kolektorem dolotowym, ciśnienie w kolektorze poprzez ów wężyk wpada do boostera odkształaca membrany i powoduje przesunięcia sie tłoczka w nim i wtedy pompa zapodaje większą dawkę w funkcji ciśn doładowania, bardzo często membrany ulegaja uszkodzeni i wtedy w wężyku pojawia się ropka i jest problem, albo zacina się ten tłoczek i zależy w jakiej pozycji jeśli w pozycji zamkni etej to nie będzie dymił ale tez i mocy nie będzie, oblukaj ten zawór ,,booster" i ten wężyk
    tomasz15071985
    Level 10  
    Kolego dzieki za podpowiedz ale nietety dzis to sprawdzilem i niestety jest wszystko wporzadku z tym zaworkiem mialem to cale rozebrane i przeczyszczone i nie pomoglo prosze o kolejne wskazówki
    Mirek.tok
    Level 19  
    Jakie ciśnienie daje turbina?-0K 0.8 atm. A jak ustawiłeś ten zawór wykręcenie śruby centralnej z nakrętką (14mm klucz) powoduje reakcje zaworu przy niższym ciśnieniu(zwiekszenie dawki) TEGO ZAWORU NIE REGULUJE SIE NA SILNIKU TYLKO NA STOLE PROBIERCZYM WG. KARTY PRÓB
    Meteor80
    Level 15  
    Witam.
    Jeśli to stary model mondeo tzn do 1996 roku to ja miałem taki przypadek.
    Stojąc przodem do silnika od lewej strony idzie metalowa rurka z przodu silnika i po prawej stronie silnika założone jest 15 centymetrowe gumowe kolanko które lubi pęknąć. i ucieka ciśnienie. Trzeba to wymienić ale niestety występuje razem z metalową rurką i kosztuje koło 170 złotych. można skleić klejem do szyb samochodowych i owinąć taśmą. U mnie działało ponad rok a potem pozbyłem się auta.
    pozdrawiam.
    tomasz15071985
    Level 10  
    tak naprawde ta śruba regulowalem patrzac na obroty silnika jak byly najwyzsze to tak zostawilem a jesli chodzi o to kolanko to niestety jest ok sam juz naprawde nie wiem co to moze byc turbina daje 0.7 moze to jest poprostu wadliwa pompa i trzeba ja wymienic no nie mam juz na to sil
    jak macie jeszcze jakies pomysly to dzieki pozdrawiam
    stachu121
    Level 19  
    A jaki przebieg masz na liczniku?
    Jak odpala po nocy?
    Ciężko czy normalnie?
    Mirek.tok
    Level 19  
    Wykręć tą srube od zaworu sterowanego przez turbo -zmienisz charakterystykę sprężyny i bedzie szybciej reagował na ciśnienie z turbiny (większa dawka)
    AUTO-MAR
    Level 20  
    Witam ja sugerowal bym jeszcze sprawdzic ciegno na turbinie od gruszki ciśnieniowej czy nie jest przytarte
    tomasz15071985
    Level 10  
    na poczatku odpalal ciezko ustawilem zaplon zgodnie ze znakami i rozrzad tez zgodnie z znakami tez odpalal ciezko teraz zmienilem troszke zaplon na pompie na fasolkach o grubosc wlosa i pali na dotyk na cieplym i na zimnym przebieg auta 196.000 ciegno jest ok
    AUTO-MAR
    Level 20  
    Obawiam się że będzie problem z pompą ale nie chcę strzelać
    tomasz15071985
    Level 10  
    wkocu udalo mi sie cos zrobic podnioslem cisnienie na wtryskiwaczach o 15 atmosfer bylo 150 zwiekszylem do 160 i jest znaczny efekt teraz turbo sie zalacza od 2800 obrotow ale jeszcze to nie jest to bede kombinowal dalej dzieki wam za rady prosze o kolejne bo teraz to moze byc juz tylko regulacja
    vwojtek
    Level 2  
    witam jak moge to podlacze sie do tematu mam podobny przypadek ...
    w zeszlym roku gosciu zmienil mi silniczek na endura z 99roku przy czym na starcie spalil mi sprzeglo i wsadzil z poprzedniego silnika TD z 95 roku
    od tego czesu powiem tak ze na starym silniczku samochod zbieral sie jak ogupialy a ten ladniej pracuje ale predkosc max to 150 i zniera sie nie bardzo....

pojechalem na stacje aby sprawdzili mi rozrzad - powiedzieli ze ustawili ja na nowo (oczywiscie skasowali kasiorke) ale ja roznicy nie widze...:(

piszecie tu aby sprawdzic np booster - ma ktos zdjecie jak to wyglada?

turbinke u mnie slychac i waz do intercoolera robi sie wielki jak dodaje gazu - wiec chyba ok?

w poprzednim silniczku poszla mi glowica - 2 x planowalem ale pozniej juz plyn z chlodnicy dostawal sie do oleju - auto strasznie kopcilo - bralo olej prawie tyle co ON :P i inne rzeczy ....
    - i tu mam pytanie czy moze nie mam zawalonego ukladu wydechowego?

sam juz nie wiem - z jednej strony to mam go dosyc a z drugiej .....szkoda mi juz tyle w niego wsadzilem....

pozdrawiam i czekam moze ktos mi pomoze:P
    bocian.80
    Level 2  
    czytalem wasza dyskusje na temat tzw. boostera. jak go rozebrac zeby wyczyscic membrany i tloczek?bo troche mi sie poci olejem i chce to zrobic. prosze o pomoc.
    Mirek.tok
    Level 19  
    Musisz mieć zestaw uszczelnień gumowych (oring) Poprostu się go wykręca :najpierw nakrętka klucz14 poluzować delikatnie i wykręcić z całą tulejką (ważne ile wystaje tulejka nad śrubę )uwaga na sprężynkę zdejmujesz metalową osłone i wykręcasz całe urządzenie ,by dostać się do membran odkręcasz 3 śrubki (dwa rodzaje membran nie zamienne . Jak pisałem bez kompletu uszczelnień nie rozbieraj
    bocian.80
    Level 2  
    dzieki za odpowiedz. ale zlapac za niego calego i probowac odkrecic? gdzie jest ta sruba na klucz 14? i czy wiesz ile kosztuje zestaw uszczelnien i gdzie go dostac.
    Mirek.tok
    Level 19  
    22 8416361 Nakrętka na 14 klucz na bosterze przytrzymuje metalową osłonę i jest zarazem zabezpieczeniem śruby regulacyjnej
    bocian.80
    Level 2  
    kto da mi namiar na kogos kto naprawi mi boster w mondeo 99rok? bardzo prosze o pomoc

Dodano po 2 [minuty]:

jestem z woj lodzkiego
    tomasz15071985
    Level 10  
    temat uważam za zamknięty z jednego tematu zrobiło się ich mnóstwo