Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Sklep HeluKabel
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Plyta: ceramiczna czy indukcyjna? Ma ktos porownanie?

25 Mar 2009 12:37 73375 25
  • Poziom 10  
    Czy ktos sie moze wypowiedziec czy warto brac indukcje ??? czy brac ceramiczna?

    Roznica w cenie zakupu to minimum 600zl..
    a wyliczajac na sucho na papierze koszt uzytkowania 1h/dzien i zakladajac ze indukcja gotuje 30% szybciej.. wychodzi oszczednosc rzedu ok 60zl /rok
    Czyli zwrot kosztow po 10 latach minimum...


    Czy ktos to weryfikowal?
    Jak jest z wygoda uzycia ceramicznych? B.dlugo grzeja sie garnki?
    Jakie rachunki placicie? :)

    za jakiekolwiek info dziekuje!
  • Sklep HeluKabel
  • Specjalista AGD
    Według mnie nie warto inwestować w indukcje>>> płyty ceramiczne są mnej awaryjne
  • Specjalista AGD
    Zdecydowanie płyta ceramiczna , najlepiej nie na sensory a na zwykłe "pokrętła."
  • Specjalista AGD
    Według mnie nie warto inwestować w indukcje>>> płyty ceramiczne są mniej awaryjne a te 30 procent oszczędności jest sprawą dyskusyjną.
  • Sklep HeluKabel
  • Poziom 10  
    cezet napisał:
    Zdecydowanie płyta ceramiczna , najlepiej nie na sensory a na zwykłe "pokrętła."


    a co sensorom dolega?:D
  • Specjalista AGD
    Psują się, albo doprowadzają niektórych do szału :bad-words:
  • Poziom 26  
    zgadzam się z kolegami.....
    i są bardzo drogie części do maprawy
  • Poziom 10  
    Hmm.. moje pytanie o to jakie modele polecacie zostalo usuniete prezez moderatora (rzekomy pkt2. Reg.) ... hmm zastanawiam sie wiec:

    -dlaczego? skoro w innych tematach polecane sa konkretne modele?

    -jak w takim razie rozszerzyc swa wiedze o to ktora plyta jest bublem a ktora watro brac pod uwage?

    nie wiem... w takim razie moze poprosze o opinie na PW :)



    A konkretnie:
    co z tych jest godne uwagi:
    mastercook?
    whirpool?
    amica?
    indesit? (-jakos mam uraz do tej firmy)

    inne?

    ale ponoc wiekszosc plyt robiona jest przez "Schott ceran". Czyli roznia sie tylko znaczkiem?
  • Poziom 27  
    Pamiętaj jeszcze o tym, że do płyt indukcyjnych czeka cię wymiana wszystkich garnków na takie z grubym dnem, zwykłe blaszaki niestety się do takich kuchenek nie nadają. Co więcej, tanie badziewie z marketów, też nie do końca się sprawdzają.
  • Poziom 10  
    Ponoc te do ktorych przyczepia sie magnes "dają rade"..
  • Poziom 26  
    Właśnie tak. Kuchenka indukcyjna działa na zasadzie prądów wirowych więc garnki muszą mieć odpowiednio grube dno i odpowiednią zawartość żelaza aby mogły się nagrzać. Odpadają więc garnki aluminiowe (ale tych się już raczej nie używa) i garnki z dnem miedzianym i innym kompozytowym zawierającym ponoć nawet srebro.
    Zresztą do płyt ceramicznych też nie nadaje się jakieś "badziewie" bo deformacja dna skutecznie zmniejsza przepływ ciepła z płyty do garnka.
  • Poziom 10  
    no dobrze... ale jaka plyte wybrac? albo czego unikac?
    poki co odrazono niestety mi sensorowe sterowanie :-/
  • Poziom 20  
    Ja mam płyte indukcyjną Whirlpool sensorową ( 90cm) i z czystym sumieniem polecam.
    Z płytą ceramiczna tez mam do czynienia ale do indukcji nie ma nawet porównania.Od płyty ceramicznej bije gorąco.
    Płyta indukcyjna jest duzo wydajniejsza i oszczedniejsza od ceramicznej.
    Moim zdaniem trzeba iść do przodu i kupować sprzęty najnowszej generacji a nie starsze technologie.

    Dodano po 4 [minuty]:

    jak bedzie sie miało coś psuć to i tak sie popsuje czy to jest indukcja czy ceramiczna. Jak z każdym sprzętem dzisiaj

    Pozdrawiam
  • Poziom 26  
    Zaletą płyt indukcyjnych jest brak wysokiej temperatury elementów co napewno ma wpływ na trwałość. Oszczędność energii jest niezaprzeczalna, a garnki i do jednej i do drugiej są tak samo drogie.
    W zasadzie nowe garnki ze stali szlachetnej oferowane przez znane firmy są przystosowane do wszystkich rodzajów kuchenek, również gazowych. Tylko ta cena ok. 6000 PLN za komplet to trochę przesada.
  • Poziom 20  
    Polecam garnki firmy Steinbach.
    Nie są takie drogie.Kupilem komplet w Makro za niecałe 200 zł i są naprawde dobre.Pozatym mam także z Biedronki garnki również dobre ale napewno nie bedą takie trwałe.W Biedronce kosztowały około 160 zł cały komplet.
    Również moge je polecić
  • Poziom 10  
    koczis_ws napisał:
    Oszczędność energii jest niezaprzeczalna..


    A mozesz to poprzec jakims dowodem?


    Wg. wyliczen na papierze (patrz moj pierwszy post) rocznie oszczedzamy jakies 50-60zl co zrekompensuje nam wyzsza cene zakupu za ok 10 lat..
  • Poziom 26  
    Sam napisałeś, że zużycie prądu jest mniejsze bo gotuje o ok.30% szybciej , a ja pisałem o oszczędności energii a nie pieniędzy :) co na jedno i tak wychodzi zwłaszcza, że moc płyty indukcyjnej jest mniejsza niż ceramicznej przy tej samej wielkości.
  • Poziom 20  
    Strasznie duzo tu mitów, wielu widzę je obala, więc podsumujmy i wyprostujmy.
    Zalety indukcji:
    - szybko grzeje (są też płyty z czymś a'la booster i systemami przekazywania mocy z niewłączonych pól)
    - zdecydowanie mniej się nagrzewa, bo robi to od garnka
    Wady cermki:
    - może się nagrzać nawet do kilkuset stopni (jak masz dzieci, to jest to ważne)
    - dłużej grzeje (dłużej stoisz przy garach)
    Garnki:
    Obie płyty potrzebują garnków z płaskim dnem (nie wolno używać garnków, które chodziły wcześniej na gazie), a płyta indukcyjna dodakowo wymaga, żeby garnek był ferromagnetyczny, czyli powinien przyciągać magnes. Paradoksalnie zwykłe stalówki emaliowane chodzą jak żyleta :D. Duży wybór tanich i względnie dobrych garów jest na stornie http://www.florentyna.com.pl/index.php?str=start i całkiem dobrych garnków na http://www.mastercook.pl/?page=kategorie&mcpc_id=1073.
    Sensory: generalnie to bzdura, ale jak każda bzdura ma swoje jekieś podłoże. Owszem niektórzy chcieli mieć tanie indukcje za 1200 zł i się udało, ale kosztem m.in. elektroniki, która umówmy się na mały cudzysłów "były wątpliwej jakości", żeby nie mówić brzydko.
    Jak zawsze jest to kwestia priorytetów. Jeśli ktoś ma dużo czasu i nie patrzy na bezpieczeństwo a na cenę weźmie cermkę, a jeśli ktoś ceni szybkość i bezpieczeństwo i jest w stanie za to więcej zapłacić to weźmie indukcję.
    Pozdrawiam.
  • Poziom 32  
    ~wac napisał:
    Polecam garnki firmy Steinbach.
    Nie są takie drogie.Kupilem komplet w Makro za niecałe 200 zł i są naprawde dobre.Pozatym mam także z Biedronki garnki również dobre ale napewno nie bedą takie trwałe.W Biedronce kosztowały około 160 zł cały komplet.
    Również moge je polecić


    Steinbach też używam i polecam. Lepsze od tych z IKEI.
    Niestety patelnia Steinbach przeznaczona do indukcji nie działa. Tzn kuchenka jej "nie widzi". Bedę składał reklamację.
  • Poziom 27  
    Też mam steinbaha garnki i rewelacyjny wok, polecam, do nabycia w Makro.
  • Poziom 26  
    zwykły człek napisał:
    .... żeby garnek był ferromagnetyczny, czyli powinien przyciągać magnez. ....

    Jedna literka a taka wielka róznica :) oczywiście ma być magnes
  • Poziom 10  
    Ja mam płytę ceramiczną od 2000 roku (Amica z pokrętłami) i jestem zadowolony. Garnki mam takie jak należy ale zdarza się też używać emaliowanego i jest OK. Czasem też lekko podgrzewam coś lub podtrzymuję temperaturę w naczyniach szklanych żaroodpornych i zwykłych.
  • Poziom 14  
    Zwykły człowieku - chcę zauważyć, że nie do końca rzetelnie podsumowałeś temat więc może teraz dla równowagi podasz zainteresowanemu wady indukcji i zalety ceramiki.
    A tak na marginesie to widzę, że namawiasz do zakupu mastercooka, ciekawe dlaczego? Czyżbyś już w swoim życiu zdążył gotować na płytach innych (czytaj "wszystkich") producentów nie wspomnę o tym, że każdy producent ma w swojej ofercie już kilka generacji tych płyt.
  • Specjalista AGD
    Kup najprostrzą płytę ceramiczną, bez elektroniki. Jeśli coś się uszkodzi po gwarancji, to naprawa będzie opłacalne (poza uszkodzeniem szyby).
    Ładne, kolorowe i obładowane elektroniką jest dla tech co mają kasę na nowy sprzęt jak skończy się gwarancja i urządzenie się uszkodzą. Whirlpool, Bosch, Siemens mają drogie części zamienne, ale do "prostych" płyt ceramicznych łatwo znajdziesz dużo tańsza zamienniki.
  • Poziom 22  
    Witam! tak sobie czytam i czytam i widzę ze indukcja gotuje szybciej?? Czyli mam rozumieć ze ryż który gotuje sie 18-21 minut na indukcji będzie gotował się 13minut, rosół z kury (nie mylić z kostką rosołową) 1,5h na indukcji 1h , itd.?? - Totalna bzdura, nic bardzie mylnego. Owszem zagotowanie wody jest szybsze ale gotowanie posiłków nie polega na gotowaniu wody, no chyba że ktoś wydaje 2500zł na indukcje po to żeby jeść zupki chińskie.
    Jeżeli chodzi o szybkość gotowania to w czajniku o tej samej mocy (porównując np. czajnik 2,5kW z elementem grzejnym 2,5kW indukcji ) czas jest prawie identyczny a o ile mniej awaryjny.

    Mało tego indukcje mają ogranicznik mocy na fazę. czyli nie jest możliwe korzystanie z dwóch pól indukcyjnych na pełnej mocy (drugie pole jest redukowane do płowy) na jednej fazie.

    Jeszcze sprawa elektryki, ceramika ma Okło 6,5kW i jest podpinana na 3 fazy czyli na fazę wychodzi 2,16kW
    indukcje ma 7,4kW i podpinamy na 2 fazy czyli 3,5kW na fazę. Jak ktoś ma nową instalacje to niema problemu, ale w starych instalacjach elektryczny palą się kable.

    reasumując:
    jak ktoś nie lubi siedzieć w kuchni to polecam mikrofale
    jak ktoś chce bez awaryjnie gotować 10 lat to ceramika
    a jak ktoś nie ma co robić z pieniędzmi i lubi częste wizyty techników z serwisu to polecam indukcje i tanie numery do najbliższego serwisu.
  • Poziom 20  
    wronek19 napisał:
    Zwykły człowieku - chcę zauważyć, że nie do końca rzetelnie podsumowałeś temat więc może teraz dla równowagi podasz zainteresowanemu wady indukcji i zalety ceramiki.
    A tak na marginesie to widzę, że namawiasz do zakupu mastercooka, ciekawe dlaczego? Czyżbyś już w swoim życiu zdążył gotować na płytach innych (czytaj "wszystkich") producentów nie wspomnę o tym, że każdy producent ma w swojej ofercie już kilka generacji tych płyt.

    Nie wiem gdzie zobaczyłeś w mojej wypowiedzi, że polecam Mastercooka. Gdybyś czytał ze zrozumieniem lub kliknął w link dowiedziałbyś sie, że chodzi o garnki i nie Mastercooka a Fagora! Po drugie dla Twojej informacji przerabiam właśnie trzecią generację płyt indukcyjnych w swoim domu (pierwszą miałem pół indukcyjną, pół ceramiczną) i nie kupiłbym za żadne pieniądze caramki, ze względów, które opisałem. Dodatkowo do gotowania większości potraw używam porządnych szybkowarów co skraca czas przygotowania posiłku o przynajmniej połowę. Oprócz tego od 9 lat sprzedaję AGD i moi znajomi mają sprzęt różnych marek dzięki czemu śmiem twierdzić, że coś tam wiem. To oczywiście jest moja subiektywna ocena i można się z nią zgadzać lub nie. Ty zaś robisz sobie jakieś dziwne "wycieczki" i czepiasz się nie wiadomo o co. Rozumiem, że jesteś lokalnym patriotą i zakochany w swojej Amice, ale to tylko świadczy o Twoim "obiektywiźmie". Ale skoro już wspominasz o tej marce to fakt - mają na dzień dzisiejszy najbardziej zaawansowaną płytę indukcyjną na polskim rynku i wydaje mi się, że to właśnie Cię najbardziej boli.


    Moderowany przez mrhari:

    O wyższości świąt wielkanocnych... Temat zamykam.