Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Microsoft Excel - aktualizacja wykresu

25 Mar 2009 20:31 5445 5
  • Poziom 10  
    Dzień dobry.
    Mam problem z wykresem na podstawie bazy.
    Dane z bazy pobieram do osobnego arkusza w którym jest generowany wykres .
    Dlatego mam pytanie o możliwość zamiany wykresu na liniowy i aktualizowaniem automatycznym wykresu z zachowaniem ciągłości np: raz na 7 dni.
    Patrz załączniki - stan aktualny.
    Proszę o pomoc.
  • Moderator Programowanie
    Przykład kopiowania danych dla wykresu z arkusza "baza-a.xls".
    Zostawiłem tę samą nazwę, żeby nie było potrzeby przerabiać później kodu.
    Makro szuka pliku "baza-a.xls" w tej samej lokalizacji, jeśli jest inaczej trzeba zmienić 3 linijkę kodu (podpowiedź w makrze)
    W pliku "baza-a" do filtrowania i kopiowania makro wykorzystuje kolumnę "O" i "Arkusz2" (nie usuwać/zapisywać) i zamyka BEZ zapisywania zmian. Najlepiej wcześniej zapisać i zamknąć przed naduszeniem guzika.

    Wykres można zaktualizować klikając 2 razy na słupek wykresu i przesuwając zakresy w tabelce. Jak już wcześniej wspominałem, nie za bardzo jestem oblatany w wykresach...
    Ciągłość można zachować przerabiając trochę makro (dopisywać dane zamiast nadpisywać).

    p.s.
    Tak się tylko domyślam. Dla linii i maszyn wystarczy przerobić trochę kod, dorobić wykresy i zapisać pod innymi nazwami.

    Edit: A rzeczywiście. Błąd w obliczeniach. W załączniku poprawiony plik.
  • Poziom 40  
    Przyznam że nie do końca wiem o co ci chodzi.

    Trochę inaczej pobierałbym dane z pliku baza-a. Bo w ten sposób po otwarciu pliku wykresy (bez otwierania pliku baza-a) są błędy.

    Ja to zrobiłem za pomocą "importuj dane zewnętrzne" z menu Dane (przy pierwszym tworzeniu kwerendy - potem tylko odświeżanie danych) w arkuszu Dane i do niego odwołałem formuły z arkusza1.

    Odświeżenie danych możesz mieć zawsze po otworzeniu pliku wykresy (ja przełączyłem opcję i na wstępie jest pytanie czy odświeżać dane). Jeżeli nie odświeżysz dane będą takie jak za ostatnim otwarciem, jeżeli odświeżysz zmienią się na aktualne.
    Co do tych 7 dni to nie do końca rozumiem.
    W sumie jest we właściwościach zakresu danych (arkusz Dane) opcja by włączać co XXXX minut odświeżanie (można wyliczyć 7 dni) ale u mnie nawet przy 1 minucie to jakoś nie odświeża.

    Jeżeli to miałoby sprawdzać kiedy był otwierany ostatnio plik i jeżeli dawniej niż 7 dni to ma odświeżyć dane to należy zaopatrzyć ten plik w stosowne makro bo żadna funkcja tego nie załatwi.

    Co do wykresu liniowego to żaden problem: prawoklik na wykres, "typ wykresu ..." i wybierz liniowy - Jednak uważam że w przypadku porównania wydziałów wykres liniowy nie do końca jest czytelny -przynajmniej dla mnie i pozostawił bym słupkowy.

    Poniżej załącznik z danymi pobranymi poprzez importuj dane.
  • Pomocny post
    Poziom 40  
    Załączam plik który wykorzystuje kwerendę (połączenie z bazą poprzez import) z przyciskiem aktualizującym (makro aktualizujące kwerendę). Podobnie jak to zrobił kolegę adamas_nt z tym że w moim przypadku makro tylko wymusza odświeżenie kwerendy.
    Przy tym rozwiązaniu dane zawsze będą pobierane i aktualizowane na podstawie bazy więc jeżeli zmienią się dane w bazie wtedy zmienią się i dane w wykresach w arkuszu Dane.

    Za pierwszym razem pojawi się monit z pytaniem o ścieżkę dostępu do pliku baza-a. Pytać o to będzie kwerenda - nie makro.
    Jeżeli byłby kłopot z odnalezieniem bazy w tym przypadku, trzeba wykasować wszystko z arkusza Dane wejść w menu Dane - Importuj dane zewnętrzne - importuj dane. Wybrać aby szukał pliki z rozszerzeniem xls (skoroszyty excela) i wskazać bazę.
    Następnie stanąć "byle gdzie" na zaimportowanych danych - prawoklik i we właściwościach zakresu "odhaczyć" wszystko co jest związane ze sterowaniem odświeżania.

    Zapisać plik i nie powinien się juz pojawiać monit braku połączenia z bazą
  • Poziom 10  
    Dzięki za pomoc .
    Proszę jeszcze o wyjaśnienie zasady budowy MAKRA na prostych przykładach.

    Pozdrawiam.
  • Moderator Programowanie
    kacper607 napisał:
    Proszę jeszcze o wyjaśnienie zasady budowy MAKRA na prostych przykładach.

    Hmmm. Trzeba by przepisać książkę :)
    Zacznij od nagrywania rejestratorem różnych czynności (chyba każdy tak zaczynał) i analizowania nagranego kodu w edytorze. Podglądaj rozwiązania innych użytkowników. Tego co rejestrator nie jest w stanie nagrać musisz nauczyć się sam (instrukcje, pętle, funkcje wbudowane, właściwości, formularze, kontrolki itd). Dużo o tym w internecie Np:
    http://dzono4.w.interia.pl/index.htm
    http://www.vb4all.pl/teoria/
    Najważniejsze, że chcesz...