Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaką pralkę kupić? - kontynuacja

kriss53 25 Mar 2009 21:24 624839 1515
Buderus
    Brencik
    Level 26  
    homman wrote:

Miele. Koszt używanej 1500pln. Ale na pewno pochodzi 15 20 lat

Pewnie hehe.
  • Buderus
    patryk260983
    Level 19  
    dingo123 wrote:
    Witam,

proszę o podpowiedz. Potrzebuję pralki, 2-3 prania w tyg max. Oczekuję pralki w rozsądnej cenie i przyzwoitej w eksploatacji (dobrze pierze, płucze, jest w miarę cicha i daje się naprawić).
    Moje typy:
    http://www.ceneo.pl/6377770
    http://www.ceneo.pl/11707966
    http://www.ceneo.pl/11707967

Generalnie skłaniałbym się ku Electroluxowi (ze względu na Time Manager i pozytywne opinie znajomych).
    Ale Amica wydaje się sensowna...

A może jakaś inna, cena do ok 1200 zł

Niech Cie ręka Boska broni przed Amicą (duża awaryjność na gwarancji, szykuj się na serwis non stop). Jak już to ten Electrolux. Polecam rozejrzeć się nad Boschem WAE lub Siemensem WM. Do tej ceny spokojnie coś kupisz.

Dodano po 4 [minuty]:

my41s wrote:

Wolałbym wydać 1600zł na pralkę, która nie będzie się psula tak często jak amica

Święte słowa :-)
    homman
    Level 26  
    Dochodzi tu kwestia ile pierzesz. Kwestia czy jest ktoś w domu żeby sąsiada nie zalać itd.

Niemniej jeśli wydajesz jak mówisz 1600pln + 5latka kosztuje ok 300 pln to mamy 2 tyś.

To przykro mi miele jest już znacznie lepsza inwestycją.

Czy nawet lg.

Według mnie akurat oni specjalnie mają wadę konstrukcyjną w elektronice bo tak nie miało by co padać.

Porównaj sobie takie lg do aristona czy czegokolwiek. Rozumiesz o czym mówię??

Dlatego mówię że takie porównywanie pralek tego przedziału nie ma sensu.
    Jak tu kolega pisze bosh z niemiec czy siemens się wyróżniają ale są też droższe o te 300pln.

Kwestia 300pln różnicy to pół najtańszej pralki.
  • Buderus
    tabarly
    Level 9  
    witam,
    czy ktoś może zna ten sprzęt: Beko WMB 71242 PT LA
    mam prośbę o opinię o tej pralce
    zwłaszcza jej wady, czy są z nią problemy i jakie ma najczęściej awarie, czy warto się pchać w ten temat?
    sprawa pilna
    dzięki wielkie za odpowiedzi
    Anonymous
    Level 1  
    patryk260983
    Level 19  
    Oj znam ten typ. Powiem Ci, ze za ta cenę nie warto kupować Beko. Jak chcesz Beko to najtańsze, żeby nie było Ci żal wyrzucić jak się zacznie psuć po 2-5 latach.
    Widzę, że to jest ten model z tą grzałka Hi-Tech. Dopłacasz za nią do ceny podstawowej wersji, a ona Ci się zwróci po 20 latach. A sprzęt bardzo awaryjny. To są takie jednorazówki. Co się może popsuć? Dosłownie wszystko.
    homman
    Level 26  
    Widzę tutaj inny problem.

Mówisz ze 2 tygodnie to długo

Zazwyczaj pierze się raz może 2 w tygodniu.

Normalny użytkownik bez dziecka itd. To wytrzyma. Po za tym nie znam serwisu któremu ten czas reakcji nie zajmie minimum tydzień. Ale zawsze zrobią to szybciej jak masz serwis 50m od siebie. I wtedy brałbym pralkę do której mam blisko serwis.
    Bo to ma sens.

A w twoim wypadku to wolał bym kupić 2 tanie pralki :)

Beko obecnie nie jest najtańsze. Najtańszy model z 5 latką to 900pln. I beko na pewno jest lepsze od amicki.

O ile się nie myle nowe miele miało rok temu promocję za 1250e 10 lat pełnej gwarancji.

Poza miele produkty szwajcarskie sa bdb ale w polsce nie dostaniesz części.

Reszta jak napisałem jeden chłam... I jak ty uważasz że wytrzymała 6 lat to dużo to ja dzienkuję równie dobrze jak się uda to beko tyle wytrzyma.

Koniec dyskusji moje zdanie jest proste. I jeśli miałbym wydać ok 1200pln to lg jesli więcej to miele. Jesli mniej to beko albo serwis jak najbliżej.
    Anonymous
    Level 1  
    patryk260983
    Level 19  
    homman wrote:

Obecnie na rynku istnieją tylko 3 pralki reszta to jeden złom.

Beko (...)
    Lg (...)
    Miele(...)

INNE to chłam naprawdę(...)

Bosch siemens czy amika to jedno i to samo konstrukcyjnie. To kwestia szczęścia a nie producenta.

Tu się nie zgodzę, że reszta to chłam. To bardzo ogólna ocena. Fakt, że producenci wypuszczają na rynek sprzęty te tańsze i awaryjne oraz te droższe, mniej awaryjne. I to nie kwestia szczęścia ani producenta, tylko wiedzy konsumenckiej, co warto kupić, a co nie.
    Bosch ma w swojej gamie pralki tańsze (np. seria WAA), której nie kupiłbym za żadne skarby oraz droższe (np. WAS, WAE), które przy awarii jednego małego układziku nie trzeba będzie wymieniać całych bebechów. To nie może wpłynąć na ogólną ocenę danej firmy.
    Czyli co, według Ciebie Beko to dobra firma, bo produkuje tanie sprzęty, które jak się popsują, to nie będzie żal zezłomować?
    I też nie zgodzę się na porównanie Boscha do Amici. Mam doświadczenie z obiema firmami jeśli chodzi o pralki i uwierz, że jest różnica :-) Na korzyść Boscha oczywiście :-)
    homman
    Level 26  
    Tak jak mówisz BOSH I SIEMENS Z NIEMIEC i serie które podałeś są ok. Tylko że najtańsza stoi ile ?? Znalazłem za 1tyś w promocji. Ale standard to cena lg czyli 1200pln.

I dokładnie to chcę powiedzieć beko za 600 700 czy 900pln nie jest żal złomować. I możemy jeśli nie mamy dzieci co 5 lat zmieniać pralkę i w kosz. I wyjdzie to nas taniej. W dodatku do beko dostaniesz wszystkie części poza pewnymi seriami z nierozbieralnymi łożyskami. Ale w 5 lat łożyska nie powinny polecieć. I te części są tanie jak do poloneza.

A nawet najmniejsza pierdoła w boshu to 200pln licząc z robocizną.

Dlatego jeśli porównasz cene bosha do lg to jest identyczna. W boshu starej konstrukcji masz co 5 lat do wymiany choćby łożyska. Czy szczotki.
    W lg tak jak pisałem przekaźniki padają z błędu konstrukcyjnego. Wymiana przekaźnika to max 30 min bez smaru bez rozbierania całej pralki. I koszt znacznie niższy niż bosha.

Można by się pokusić o dodanie przekaźnika na grzałkę zaraz jak w lg się skończy gwarancja wtedy tez bez problemów.

Takie mamy czasy sprzęt na 5 lat i w kosz.

Nawet licząc opcje najmniej korzystną beko co 3 lata nowe w przeliczeniu na 15 lat.
    daje nam to 5 pralkek. 5 * 600 = 3 tyś.

Bosh = 1200
    Po 5 latach łozyska + szczotki = 150pln
    Po 10 latach łożyska szczotki + uszczelki 300pln
    Po 15 latach na bank siądzie pompa wody + to co wyrzej + pasek = 700pln

15 lat = 2350

TO WYLICZENIA MINIMALNE I NIEKORZYSTNE DLA BEKO. Bo najprawdopodobniej beko wytrzyma te 4 lata. A w boshu ktoś urwie półkę na proszki. Coś sterownik pójdzie. Sitka się poblokują albo spali się silnik.
    W dodatku przy opcji wywalania pralki co jakiś czas mamy ciągle nową pralkę. Wraz z latami coraz lepiej piorącą A w zakamienionym po 15 latach boshu to już bardziej wirowanie w wodzie niż pranie.

Tak to panowie wygląda.

Więc wybieramy
    a) zmieniamy co chwilę pralkę i nie przeszkadza nam ze czase musimy 2 tyg nie prać
    b) kupujemy lg i czeka nas niespodzianaka z przekaźnikami
    c) kupujemy coś do kombinowania. Albo coś niemieckiego albo polskiego z dostępem do części i się bawimy. Tutaj wliczam też miele. Bo W pralcę która ma 5 lat za jakiś czas też trzeba naprawić.

Kazdy jest inny i każdemu pasuje inna opcja. Ale niestety czy to ariston czy to whirlop indesit elektrolux candy itp to to jest jedno i możecie się kłócić że nie jednemu się bardziej uda drugiemu mniej. Ale jakość ta sama. I ZGADZAM SIĘ TU Z patryk260983 ŻE IM WYŻSZY MODEL PRALKI TYM LEPSZA. Ale zazwyczaj każda obecnie produkowana pralka dla normalnego człeka jest wystarczająca. Np obroty mało ważne czy ma 1tys czy 1,5 tyś. Bo przeważnie kobity nastawiają koło 800.

Opcje macie podane. Brać co kto lubi. I czy ma ochotę dłubać. Czy woli wymieniać co jakiś czas.
    Brencik
    Level 26  
    homman wrote:
    Tak jak mówisz BOSH I SIEMENS Z NIEMIEC i serie które podałeś są ok

Tzn. jak z Niemiec? One są produkowane w Łodzi.
    Naucz się pisać po polsku.
    Bosh to taki koszykarz a nie pralka http://pl.wikipedia.org/wiki/Chris_Bosh
    homman wrote:
    Bo przeważnie kobity nastawiają koło 800.

Chyba Twoja, bo albo nie potrafi obsłużyć pralki albo nie umie czytać (instrukcja się kłania) albo ta Twoja Amica nie ma możliwości regulacji obrotów wirowania i jest 800 na stałe.
    homman
    Level 26  
    Ech człowieku widzisz nie znasz podstaw...

Jesli pralka ma długo służyc to jak kupujesz 5 kg to wsadzasz do niej max 3,5kg.

Jak ma 1200 obrotów to wiadomo że na 800 będzie się zużywać jak i na 1tys. Natomiast ok 900 950 najmniej.

Więc pierwsze wymagania dostosuj a potem pralkę. Bo jak do 5kg będziesz non stop 6kg pchał to skończysz ja w rok.

A te modele boscha są robione na rynek niemiecki. A nie polski jako docelowy. I nie wszystkie modele są produkowane u nas. A te u nas mają napis made in germany :)
    patryk260983
    Level 19  
    homman wrote:

Więc wybieramy
    a) zmieniamy co chwilę pralkę i nie przeszkadza nam ze czase musimy 2 tyg nie prać
    b) kupujemy lg i czeka nas niespodzianaka z przekaźnikami
    c) kupujemy coś do kombinowania. Albo coś niemieckiego albo polskiego z dostępem do części i się bawimy. Tutaj wliczam też miele. Bo W pralcę która ma 5 lat za jakiś czas też trzeba naprawić.

Opcje macie podane. Brać co kto lubi. I czy ma ochotę dłubać. Czy woli wymieniać co jakiś czas.

Ja wybieram zawsze opcję C. Lubię sobie podłubać od czasu do czasu chociażby, aby się dokształcić :D
    Anonymous
    Level 1  
    najemnik
    Level 10  
    Szukam pralki do 7kg obroty wystarcza do 1200obr ładowana od przodu. Ma mieć samoczyszczenie ma być w miarę oszczędna cena do 2000zł. Co myślicie o LG?
    WioLinKa16
    Level 1  
    Witam🙂 mam problem, muszę kupić pralkę. Oto moje wytyczne: Ladowana od frontu, dla 3 osób, naprawialna/rozbieralna, cena 1000 -1200 zł. Pozdrawiam złote rączki i z góry dziękuję za porady🙂Aaa, i jeszcze co sadzicie o Bosch Serie2 WAB 20064 PL ?