Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaką pralkę kupić? - kontynuacja

kriss53 25 Mar 2009 21:24 624905 1515
Buderus
    Evcia
    Level 1  
    Witam.

Przejrzałam wątek i wielu ciekawych rzeczy się dowiedziałam, ale nadal liczę na pomoc bardziej doświadczonych osób :D

Planujemy z mężem kupić pralkę (najpierw była opcja kupna pralko-suszarki, ale sądząc po opiniach nie jest to dobry pomysł, na 2 osobne urządzenia nie mamy miejsca). Mamy do dyspozycji kwotę ok 3000 zł i następujące wymagania:
    -pralka ładowana od frontu
    -pojemność ok 6 kg (nie mamy jeszcze dzieci, ale może lepiej kupić od razu ciut większą?)
    -duża prędkość wirowania (chcemy, żeby pranie było jak najbardziej suche po wyjęciu z pralki, nie mamy gdzie suszyć)
    -długi czas gwarancji, dostępność serwisów i części w razie awarii
    -oszczędna w poborze wody i energii

Wiem, że ideałów nie ma, ale może doradzicie mi konkretny model.
    Mnie zainteresowały poniższe modele. Proszę o opinie na ich temat. Dziękuję za pomoc.

Bosch WAS28460PL
    Siemens WM16S741PL
    AEG LAVAMAT 84950
    AEG LAVAMAT 1620
  • Buderus
    milek72
    Level 12  
    Przeczytałem cały ten temat i nie wiem dlaczego tak przyczepiliście sie do marki Amica? Podajcie jakieś konkrety a nie tylko nie kupujcie Amiki to złom i sie psuje. Stoję właśnie przed zakupem pralki bo moja poprzednia stara 9-letnia Mastercook PF-1100 w temperaturze 40 st. ugotowała pranie. Zachwalacie tak te Mastercooki a w mojej po 2,5 roku zardzewiała obudowa (wymieniono mi ją jeszcze na gwarancji którą miała 3 lata). Druga obudowa po następnych 3 latach wyglądała identycznie jak pierwsza - wyskakujące bomble z każdej strony i rdzawe zacieki - porażka. Że nie wspomnę o skaczącej pralce przy wirowaniu i zatrzymującym sie co jakiś czas programie po nalaniu wody do pralki. Z tego co sie orientuję to robili ją Hiszpanie. Dlatego powiedziałem dość. I chyba wezmę Amicę AWCE 14 DA. 5 lat gwarancji na całość, 7 lat na perforację obudowy (przynajmniej mi nie zardzewieje jak ten Mastercook) i 10 lat na bębęn i w dodatku za około 1050 zł czyni ją według mnie bardzo dobrym rozwiązaniem i to Polskim. Nawet jak mi sie zepsuje po gwarancji rok czy dwa to śmiało będę mógł kupić drugą i myślę że obie wytrzymają dłużej niż każda inna droższa za około 2 tysiące. Takie jest moje zdanie i każdy może je sobie tu wypowiedzieć.
    ~wac
    Level 21  
    W mojej okolicy polecają przeważnie Amice bo jest 5 lat gwarancji i programatory sa mniej awaryjne niz dawniej.Według mnie jak 5 lat wytrzyma za takie pieniądze to jest nieźle
    zwykły człek
    Level 20  
    5 lat gwarancji masz jeszcze na mastercooka i niektóre modele beko.
  • Buderus
    tracz21
    Level 1  
    Dziwne porady tu czytam.Jak można porównywać Whirpool,Polar,Gorenje, z boschem,AEG a już Miele to całkiem inna klasa.Trzy pierwsze to technicznie lata 50 w obudowie po odnowie.Miele są najdroższe ale to Rols roys(może źle napisałem,ale znam się na pralkach).Jeśli kupuje się pralkę to należy zacząć od miejsca w domu,górne są droższe ale trwalsze bo mają dwie osie bębna,po drugie-lak często będzie używana i do czego,co innego bieżące prania, aco innego drelichy robocze czy mundury,tu tylko górna,możesz prać nawet buty,w dużej rozwalisz krzyżak i łożyska bębna.Mała może mieć nawet 1500 obr. na wir.przy dużej żle ułożone pranie wystawi Ci pralkę z łazienki do pokoju,chyba że kupisz Miele (160kg) masz na 40 lat za jedyne 5000złJeśli masz inne problemy z doborem-służę radą.
    Poadrawiam robertpol21(_at_)wp.eu
    rilicek
    Level 11  
    Moja obecna pralka zaczyna się powoli rozsypywać, szukam więc nowej pralki.
    Szukam pralki do robienia średnio 1 prania na 2 dni.
    Cena pralki do 1700 zł.
    Chciałbym żeby miała ona następujące funkcje:
    1.Dostęp do bezpośredniego programu wirowania 1200 obr/min.
    2.Program szybkiego prania max. 30min.
    3.Regulowaną temperaturę prania (nie przypisana na sztywno do programu).
    4.Możliwość otwarcia drzwiczek po rozpoczęciu prania (oczywiście po wyłączeniu pralki) bez kasowania bieżącego programu (wymóg niekonieczny).
    5.Program płukania.
    6.Dodatkowe płukanie.
    Pralka w miarę cicha i oczywiście trwała. Głębokość pralki maksymalnie 52 cm, ładownie od przodu.

Jeżeli chodzi o firmę to preferuję:
    1.Bosch
    2.Siemens
    3.AEG
    4.Electrolux
    5.Whirlpool, Ariston ewentualnie.
    Będę wdzięczny za ewentualne sugestie.

PS.
    Wstępny wybór:
    Bosch WLM24440PL
    Bosch WLX24462PL
    Siemens WS12X462PL
    mieszko I
    Level 18  
    Pytanie do ekspertów odnośnie propozycji wyboru, funkcjonalności, awaryjności, konstrukcji dla poniższych pralek
    - ładowanie od góry, szerokość 40cm, odwirowanie 800-1000obr/min, klasa energetyczna A+, A
    Propozycje które znalazłem w sklepie np. >> Agito.pl <<

Polar PTL 1019 ___________________ok. 950zł
    Bosch Classixx 6 WOR 20152 PL _____ok. 1230zł
    Bosch Maxx 6 WOT 20352 BY _______ok. 1390zł
    Electrolux EWT 10115 W ___________ok. 990zł
    Electrolux Inspire EWT 10410 W _____ok. 1130zł

Obecnie od 95' roku posiadam pralkę ARDO TL600X w której około 2 lata (2007r) temu po raz pierwszy wymieniałem łożyska,
    zauważyłem że od jakiegoś czasu z pod pralki delikatnie cieknie woda i znalazłem przyczynę wymiany łożysk.
    W nawiązaniu do tematu >> Pralka Ardo TL600X, dziwnie szumi <<
    Przeprowadzając się w 2006r. nie zabezpieczyłem pralki podczas transportu (trzy śruby dystansowe),
    obecnie zauważyłem że bije duże koło pasowe i chyba jest krzywy wał, lub puścił nit i woda cieknie z pod wyginającej się osłony łożyska.

Proszę o propozycje wyboru.

Ostatecznego (trudnego) wyboru dokonałem pomiędzy:
    Elektrolux ___ EWTS 13420 W 1400zł a
    BOSCH _____ WOT 26351 BY Maxx 6 1550zł (konstrukcja identyczna SIEMENS WP 13T351BY 1550zł. / Mastercook PTDE-134 ECO 1340zł.)
    wybrałem BOSCH, czas pokaże czy dorówna ARDO.
    zwykły człek
    Level 20  
    Kupując boscha kupujesz mastercooka, tylko za kilkaset złotych więcej, więc proponuję wybrać coś z mastercooka. teraz na wybrane modele masz aż 5 lat gwarancji. Szukaj PTDE-104 Eco lub PTDE-124 Eco. dostaniesz eco box, super funkcje i co najważniejsze optiA45 czyli w 45 minut do klasa A prania. ogólnie pralka wypas - polecam.
    polara sobie odpuść, electrolux też warty uwagi.
    morfi84
    Level 13  
    Ale mastercooki nie maja poziomowania, trzeba dzwonic do siedziby :)
    Cebul_Poznan
    Level 2  
    Zastanawiam się nad kupnem pralki Bosch WLX 20362 PL lub Bosch WLX 20462 PL, czy wymienione modele posiadaja nierozbieralny zbiornik z tworzywa sztucznego o którym tak często się wypowiadacie? A może polecicie inne pralki, moje wymagania to:
    - cena do 1600 zł,
    - głębokość 40 cm,
    - szybki program 15 minut,
    - ładowana od przodu,
    - prędkość obrotów od 1000 do 1200

Pozdrawiam.
    ~wac
    Level 21  
    Modele WLX maja napewno rozbieralne zbiorniki.

Modele z serii WAA mają nierozbieralne zespoły piorące ,ale mimo tego nie wydaje mi sie ,żeby były aż tak słabe jak wszędzie wszyscy piszą

Pozdrawiam
    cirrostrato
    Level 38  
    Miesiąc temu kupiłem AEG Elektrolux Lavamat60610 , dlaczego; promocja 1180zł brutto (ale i chyba inne modele wchodzą na sklepy to i ceny spadają), mały prosty LED-owy wyświetlacz, sygnalizacja też czerwone/zielone pojedyncze LED-y (jedna uwaga: instrukcja podaje aby dwie dolne śruby i mocowanie transportowe/ śruby-blacha/ usunąć, OK ale górne jest nieusuwalne tylko śruba do usunięcia). Podoba mi się dźwięk jak wchodzi na kolejno 600/800/1000 obrotów na wirowaniu, coś jak startujący odrzutowiec, na oko stabilna, w środku (a jakże bym mógł nie zaglądnąć) sprawia też korzystne wrażenia. A pytających dlaczego nie np. Amica lub coś podobnego: kumpel pracuje w sklepie z częściami do AGD, polazłem i zapytałem, która z pralek najczęściej wysiada i kupiłem inną, jeśli różnica w cenie Amica/AEG to około 2 setki to kupiłem to co kupiłem. Trochę mnie usztywniają wpisy typu ,,pięć lat jak działa to nie jest źle"... ja swoją PS663BIO miałem (właśnie rozwalam na złom) 24 lata, oczywiście była (osobiście przeze mnie) naprawiana a konstrukcja prostsza niż przysłowiowy cep, dostęp do każdego elementu bez problemów a części zamienne tanie lub darmowe ze złomu. No ale żona kazała wywalić...
    greg_007
    Level 11  
    Witam,
    Czeka mnie zakup nowej pralki. Budżet jakim dysponuję to ok 2000 zł. Zależy mi na tym żeby była:

- Klasa energetyczna A+
    - Prędkość wirowania 1200
    - Bez dużego wyświetlacza LCD
    - Posiadała zabezpieczenia antyzalaniowe/antywypływowe
    - Posiadała co najmniej jeden szybki/oszczędny program prania

Sposób ładowania nie jest ważny, jednak, zależy mi na tym, żeby była płytka/wąska - ok. 40cm.

Co polecacie?
    lokiw
    Level 11  
    witam, zastanawiam się nad kupnem pralki Hoover VisionHD VHD 8143ZDB...mógłby ktoś mi napisać coś o tym produkcie i czy ogólnie warto się interesować firmą Hoover jeśli chodzi o pralki? dzięki wielkie za odp.
    Cebul_Poznan
    Level 2  
    ~wac wrote:
    Modele WLX maja napewno rozbieralne zbiorniki.

Modele z serii WAA mają nierozbieralne zespoły piorące ,ale mimo tego nie wydaje mi sie ,żeby były aż tak słabe jak wszędzie wszyscy piszą

Pozdrawiam

Dzięki bardzo, pozdrawiam serdecznie
    gsm_vip
    Level 11  
    Witam,
    Przeczytałem cały wątek, problem w tym ze nastepuje ciagła zmiana cen, promocji, wchodza nowe modele i posty staja sie mało aktualne. I mam problem musze kupic pralke dla rodziców. Ostatnio mieli 2 pralki ładowane od gory Ardo i Indesit niestety po 3-4 latach siadały (i nie były to tanie modele ).Uwazaja ze od gory sa bardziej awaryjne. Teraz chca ładowana z od frontu. Z tym ze głebokosc max 55cm czyli najlepiej 50cm. I mam maly problem co lepiej kupic czy jakas tansza z 5 lat gwarancji mysle o Amice badz Beko, ale bardziej Amica, czy kupic lepsza z 2 letnia gwarancja np Bosch.
    Amica np te modele AWCE14DA Link oraz AWCE08D Link roznica jest ok 180zł. Co do boscha nie mam faworytow.Pranie robione 2-3 razy w tygodniu. Zalezy mi na trwalosci pralki no i szerokosc 50cm cena do 1500zł. Prosilbym o konkretny model bo naprawde nie widze roznicy w tych pralkach Amica.
    Dziekuje za kazda odpowiedz
    ~wac
    Level 21  
    Wydaje mi sie ,że Amica z 5 letnią gwarancją to dobry wybór.Polecam model AWCN 10 DA.Zaletą tych pralek są tanie części zamienne po ukończeniu gwarancji. Z drugiej strony Bosch jest niby bardziej niezawodny ale jak sie trafi jakiś nieudany model też moze paść po 3 czy 4 latach a części 2 razy droższe w porównaniu do Amici. Dzisiaj z niczym nie ma pewności.Znajoma ma Amice która chodzi już 9 lat.Drudzy znajomi mieli Boscha z serii Maxx w którym padła elektronika po 2,5 roku i pralka do kosza
    zwykły człek
    Level 20  
    morfi84 wrote:
    Ale mastercooki nie maja poziomowania, trzeba dzwonic do siedziby :)

morfi a słyszałeś o czymś takim jak samopoziomowanie za pomocą trzech punktów podparcia? a po drugie to chyba dobrze ze jak to ci nie wystarcza mozesz jednym telefonem na infolinie producenta zamowić bezpłatnie tradycyjne 4 punty poziomowania. tylko po co to komu? no chyba ze masz w lazience podłoge, która kładł pan kazio mając przy okazji 3 promile we krwi - wtedy zdecydowanie ma to sens.

Dodano po 4 [minuty]:

gsm_vip wrote:
    Witam,
    Przeczytałem cały wątek, problem w tym ze nastepuje ciagła zmiana cen, promocji, wchodza nowe modele i posty staja sie mało aktualne. I mam problem musze kupic pralke dla rodziców. Ostatnio mieli 2 pralki ładowane od gory Ardo i Indesit niestety po 3-4 latach siadały (i nie były to tanie modele ).Uwazaja ze od gory sa bardziej awaryjne. Teraz chca ładowana z od frontu. Z tym ze głebokosc max 55cm czyli najlepiej 50cm. I mam maly problem co lepiej kupic czy jakas tansza z 5 lat gwarancji mysle o Amice badz Beko, ale bardziej Amica, czy kupic lepsza z 2 letnia gwarancja np Bosch.
    Amica np te modele AWCE14DA Link oraz AWCE08D Link roznica jest ok 180zł. Co do boscha nie mam faworytow.Pranie robione 2-3 razy w tygodniu. Zalezy mi na trwalosci pralki no i szerokosc 50cm cena do 1500zł. Prosilbym o konkretny model bo naprawde nie widze roznicy w tych pralkach Amica.
    Dziekuje za kazda odpowiedz

Ja jednak chyba poszedłbym w Boscha. Uważam też, że warto popatrzeć na Gorenje. Z amicą jest baaardzo różnie i faktycznie jak pisał wac trafi sie czasem franca :D która chodzi długo, ale więcej jest takich które siadają szybko.
    m_baery
    Level 12  
    Witam

Po przeczytaniu wszystkich postów związanych z zakupem pralki (począwszy od 2003 roku) zgłupiałem i nie wiem teraz co kupić. Dowiedziałem się o tym, że bardzo ważne jest to czy pralka ma rozbieralny zbiornik, przez co wymiana łożysk jest tańsza i łatwiejsza. Dlatego też z góry odrzuciłem serię WAA marki BOSCH.

Muszę przyznać, że bardzo często modele które były polecane na forum, nie są już dostępne w sprzedaży. Dlatego też, proszę o poradę przy zakupie pralki :) Wszystko byłoby OK gdyby nie fakt, że czyste ubrania już się skończyły i teraz jadę na praniu ręcznym :/

Aby nie iść na łatwiznę napiszę na czym mi najbardziej zależy:
    - Sposób załadunku: od przodu
    - Prędkość wirowania: 1000 obr/min (może być więcej)
    - Wielkość załadunku: 5-6 kg
    - Pralka musi mieć rozbieralny zbiornik, dobre ułożyskowanie i charakteryzować się małą awaryjnością
    - Kwota 1200-1300zł

Reszta parametrów tzn. klasa energetyczna, głębokość, kolor itp. mnie nie interesują tzn. mogą być dowolne.

Oto modele jakie sobie wyszukałem (ale nie koniecznie muszą to być takie pralki). Jeśli znacie coś lepszego w kwocie 1200-1300zł, to proszę o radę.

BOSCH WAE 20160 PL 1017zł
    Parametry ogólne
    - Szerokość [cm]: 60 Wysokość [cm]: 84.7 Głębokość [cm]: 59
    Parametry techniczne
    - Prędkość obrotowa [obr/min]: 1000
    - Wsad [kg]: 6
    - Poziom hałasu [dB]: 75

BOSCH WAE 24160 PL 1090zł

Parametry ogólne
    Parametry techniczne
    - Prędkość obrotowa [obr/min]: 1200
    - Poziom hałasu [dB]: 79

BOSCH WAE 2037 KPL 1188zl
    Parametry ogólne
    Parametry techniczne
    - Poziom hałasu [dB]: 56

AMICA AWCE 10DA cena 835zł (cena sterownika 286zł)
    Parametry ogólne
    - Szerokość [cm]: 59.6 Wysokość [cm]: 85 Głębokość [cm]: 50.5
    Parametry techniczne
    - Wsad [kg]: 5.5
    - Poziom hałasu [dB]: 74

AMICA AWCN 10 DA cena 920zł (cena sterownika 119zł)
    Parametry ogólne
    - Szerokość [cm]: 59.6 Wysokość [cm]: 85 Głębokość [cm]: 50.5
    Parametry techniczne
    - Poziom hałasu [dB]: 74

Z góry dziękuję za okazaną pomoc.
    ~wac
    Level 21  
    Dobre ceny na te pralki. Czy to są ceny ze sklepu internetowego??
    m_baery
    Level 12  
    Tak z internetowego sklepu. Czy znalazł by się ktoś do pomocy ?

Dodano po 5 [godziny] 44 [minuty]:

Wybór padł na BOSCH WAE 20160 PL

Pozdrawiam

Dodano po 1 [godziny] 52 [minuty]:

Wcześniej zaszła pomyłka

Została zakupiona pralka BOSCH WAE 2037 KPL

Pozdrawiam
    pimak
    Level 11  
    Witam, podobnie jak inni jestem 'na kupnie'.
    Co ma być :
    - dobrze piorąca
    - 1200 obr./min.
    - cicha
    - niezawodna
    - front loader
    - 6kg wsadu
    - slim.

no i wychodzi,że mam do wyboru :

- AEG Lavamat S62840L - model na rok 2009 - w cenie - 1558
    - ELECTROLUX EWS 12470 W - model 'starszy' - w cenie 1265

Obie 45-tki (głebokość), obie 6kg, obie zbiornik z Carboranu (w EWS podobno klejony, więc podobno wymiana łożysk sprowadza się do wymiany całego zespołu zbiornika - czy w AEG jest tak samo ?)

No i pytanie, którą ?
    Czy AEG będzie trwalsza itp ?
    Czy te 300 PLN różnicy jest warte wydania na AEG ?
    W sumie AEG i Electrolux to to samo, nawet w nazwie praliki jest AEG-Electrolux i w AEG sie płaci za markę , jednak co nowszy model to chyba cos mogli ulepszyć/dodać itp.

Czy tez może sie nie bawić w 'górną półkę' tylko kupić jakiegoś Mastercooka czy amicę (PTD1266 lub AWCE12DA) z 5 latkami gwarancji ?
    No i żeby sie nie okazało, że przez te 5 lat to ona sobie spędzi ze 2,5 w serwisach bądź w oczekiwaniu na serwisanta.

Dzięki,
    greg_007
    Level 11  
    Ja też się przymierzam do kupna tego Electroluxa EWS12470W. Większość opinii ma pozytywnych, posiada wszystkie niezbędne dla mnie funkcje - w tym time manager - jest oszczędny, oferuje duży zakres regulacji no i w odróżnieniu od slimów Boscha, czy Siemensa ma 6kg wsadu. Jest przy tym w bardzo przystępnej cenie. Już się prawie zdecydowałem.
    pimak
    Level 11  
    Co do opinii o EWS 12470.
    Na elektrodzie o tym Electroluksie - to prawie nic nie ma - jedynie posty z 'chęciami' kupna, a jak ktoś już kupi/nie kupi to już potem cisza.
    Zaś opinie na porównywarkach to, jak słusznie ktoś zauważył, pisały chyba jakieś osoby wynajęte przez Electroluksa. Wszystkie opinie według tego samego wzorca: cechy, zalety, i OBOWIĄZKOWY ZACHWYT nad Time Managerem. Właśnie przez takie opinie zapalają się lampeczki "kurde coś może być chyba nie tak z tą pralką, skoro komuś tak zależy na jej lansowaniu". Wolałbym, żeby zamiast 50-ciu opini na C* z czego 45 jak ze sztancy, było tych opinii z 10-15 ALE w stylu takim, jakie są opinie dot. innych pralek, jeden pisze, że gwiżdże, drugi, że OK, trzeci że super ale mamy powiedzmy że jakiś rozklad opinii o różnym stopniu wazeliniarstwa i posługujących się różnym językiem a nie językiem ulotki reklamowej plus natchnienie marketingowca.

Dlatego jeśli czyta to rzeczywisty posiadacz tej EWS 12470 W pralki, to niech się podzieli swoimi wrażeniami. Bo co z tego, że ta pralka ma to i tamto, jak w normalnym użytkowaniu i tak będzie latała na jednym programie - bawełna 40.
    Teraz jeszcze mam pralko-suszarkę brandt 1201 - o sposób naprawy której (zaczęły się psuć łożyska) pytałem na elektrodzie półtora roku temu. Doradzono mi sposób naprawy (nie podjąłem się) i jednocześnie doradzono poczekać aż się zepsuje i wtedy kupić nową. No ten moment nastąpił. I ten Brandt też ma ileśtam programów opcji a pierzemy na DWÓCH !!! dlatego ważniejsze jest dla mnie czy pralka dopiera plamy, czy dobrze wypłukuje proszek, czy jest cicha i niezawodna .

Sorry za długość postu, ale tak jakoś wyszło.
    PS.jak ktoś ma tego AEG S62840L (ważne jest to 'S' -slim) to też niech coś skrobnie.
    Pozdrawiam.
    birut
    Level 21  
    Zastanawiam się nad czterema pralkami:ELECTROLUX EWS 14971 W, GORENJE WS 43121, BOSCH WLX 24462 PL ewentualnie SIEMENS WS 12 X 462 PL. Słyszałem o zaletach silników indukcyjnych, które są w Electroluxsie, nie posiadają szczotek. Obecnie mam Bosch WFC 1200 i mam jej dosyć - na częściach alternatywnych. Wymieniałem ze 5 razy szczotki, łożysko silnika, 2 razy pompę wody, 3 razy zawór wody a teraz poszło łożysko bębna i podobno jest niewymienialne.
    Może ktoś zaopiniuje te 4 wymienione pralki i doradzi mi w kupnie. Mój wybór to tak jak w kolejności podałem wyżej.
    greg_007
    Level 11  
    Zgodzę się z tym, że taki zestaw super pozytywnych opinii o EWS 12470 może się wydawać podejrzany, ale jednocześnie wydaje mi się, że gdyby z tą pralką było coś nie tak, to zawiedzeni posiadacze, którzy kupili tą pralkę skuszeni oceną 5/5 wtrąciliby swoje 3 grosze.

Ja zastanawiałem się też, mimo ich małej pojemności (4,5kg), nad Bosch WLX24361PL, ale zniechęciły mnie opinie w paru sklepach internetowych, wytykające jej awaryjność i nad Siemensem WS12X361PL.

Szukam i pytam tu i tam, bo najdalej za 2 tygodnie muszę kupić.

A tak na marginesie AEG S62840L też wydaje się ciekawy.
    john 1971
    Level 2  
    Szukam pralki pełno gabarytowej, ładowność 6-7kg, ładowanej tradycyjnie,mało awaryjnej.cena do 1500zł.po lekturze forum preferowane firmy to bosch,siemens lub elektrolux.MÓJ 15 LETNI POLAR SIĘ KOŃCZY -pomóżcie wybrać jakiś model dobra jakość za rozsądną cenę.
    zwykły człek
    Level 20  
    john 1971 wrote:
    Szukam pralki pełno gabarytowej, ładowność 6-7kg, ładowanej tradycyjnie,mało awaryjnej.cena do 1500zł.po lekturze forum preferowane firmy to bosch,siemens lub elektrolux.MÓJ 15 LETNI POLAR SIĘ KOŃCZY -pomóżcie wybrać jakiś model dobra jakość za rozsądną cenę.

Ja bym Ci polecił coś z tego: PFD-1266 (6 kg), PFD-1277 (7 kg) lub PFd-1284 (8 kg) Mastercooka. Na pierwsze 2 modele masz 5 lat gwarancji. Wszystkie 3 maja bardzo krótkie czasy prania (z zachowaniem skuteczności A prania). Ostatnia oprócz A+ energetycznej pierze referencyjny dla 8 kg w zaledwie 80 minut - rewelka. Wiele jest modeli które mają klasy A+,A. Pytanie tylko ile potrzebuja na to czasu, bo niektóre prawie 3h. Mam nadzieje że pomogłem. Pozdrawiam.
    birut
    Level 21  
    Okazuje się że Pralka Bosch WLX 24440 jest inna (starsza) od pralki WLM 24440 PL, a myślałem że różnica polega na państwie przeznaczenia. Chciałem właśnie wybrać WLM24440 ale jak to China to się zdecydowałem na Electrolux EWS 14971 W, bo ma silnik indukcyjny, bęben typu (kropla wody w Boschu maxxx7-8), 1400 obr/min.,wyświetlacz po polsku, 40 cm. Ciekawe tylko czy żonka się połapie z tym programatorem. Dzisiaj ma przyjechać.